Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: CÂNTARUL ROMAN DECIMAL

 

Cântarul sau balanţa este un instrument pentru determinarea masei unui corp, constând dintr-o pârghie cu braţe egale şi două talere, care se echilibrează cu greutăţi etalonate.

Primul aparat de cântărit a fost o balanţă utilizată de egipteni, în mileniul al patrulea î.Hr. Aceasta avea o formă extrem de simplă, braţul orizontal fiind susţinut la mijloc de un pivot şi dispus pe laterale, la distanţe egale, cu două talere suspendate cu sfoară. Iniţial, această balanţă era utilizată pentru a cântări şi compara nu numai diverse produse destinate trocului, cât şi pentru a determina masa prafului de aur pe care îl primeau, uneori, vânzătorii în schimbul bunurilor. Deşi se număra printre primele modele, balanţa egiptenilor avea o acurateţe de aproximativ 99%. Egiptenii au fost cei care au introdus şi conceptul utilizării greutăţilor pentru a afla masa unui produs în urma echilibrării balanţei.

Acest tip de măsurătoare a masei corpurilor a fost îmbunătăţit în mod semnificativ de romani, de la care a rămas moştenire „cântarul roman„, încă din perioada primului mileniu. Noua balanţă avea, pe una dintre jumătăţile braţului, o singură contragreutate etalonată, care putea fi deplasată de-a lungul pârghiei, până când aceasta stătea în echilibru. Romanii au fost aceia care au confecţionat balanţa astfel încât porţiunea punct de sprijin să fie sprjinită pe un pivot ascuţit la capătul de sprijin, pentru a oferi o balansare cât mai exactă în momentul cântăririi.

Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia posedă o colecţie de 86 de cântare din categoriile: balanţe, cântare romane, bascule decimale, cântare de bucătărie etc. Cântarul prezentat în imagine a fost achiziţionat din localitatea Băicoi, judeţul Prahova, fiind un mijloc de măsurare din categoria cântarelor romane şi având capacitatea de a cântări greutăţi până la 225 kg. Este alcătuit din lama cursorului, marcată cu cifre de la 0-225 kg, cârligul de agăţare în partea de sus, două cârlige de cântărire în partea de jos şi 2 greutăţi mobile pe lamă. A fost folosit atât pentru vânzarea produselor agricole , cât şi pentru uzul gospodăresc.

Vă invităm în expoziţiile noastre, unde puteţi viziona şi alte tipuri de cântare folosite de-a lungul vremii.

Muzeograf Adrian Stroe

Foto : Elena Slujitoru

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved