Muzeul național al Agriculturii, prezent la „FARMCONECT ROMANIA – TÂRGUL AGRICULTURII ROMÂNEȘTI” ediția a-II-a, 2023

Ca urmare a Hotărârii Consiliului Local Slobozia nr. 188/27.07.2023, prin care se aprobă asocierea Municipiului Slobozia cu Muzeul Național al Agriculturii Slobozia și Forumul Agricultorilor și Procesatorilor din România, în vederea organizării evenimentului „FARMCONECT ROMANIA -TÂRGUL AGRICULTURII ROMÂNEȘTI” – ediția a-II-a, 2023, muzeului nostru îi revine din nou onoarea de a prezenta, la nivel de unic muzeu național de profil, un inventar divers de mașini și utilaje agricole de epocă, folosite de-a lungul timpului la diversele lucrări agricole practicate de țăranul român pentru obținerea produsului indispensabil al hranei – pâinea noastră cea de toate zilele. Vor fi expuse tractoare din perioada interbelică, ce au făcut istorie pe ogoarele României, ale producătorilor de prestigiu la nivel mondial (Hart Parr – produs în S.U.A., Fordson – produs în Anglia, Hofherr-Schrantz – fabricat în Ungaria și Deutz – produs în Germania), batoze pentru bătut grâu și porumb, mașini și unelte pentru prelucrarea solului și pentru recoltat, inclusiv de prelucrare primară a cerealelor, dar și pâinea de zi cu zi și de sărbătoare a țăranului.

În paralel, se vor face proiecții de filme cu participările muzeului la diferite târguri și expoziții, cu demonstrații practice cu utilajele agricole de epocă, cu diferite ritualuri agrare din zona Bărăganului.

Zilnic, vor avea loc ateliere cu demonstrații de împletit spice de grâu, obiceiul păstrării ultimelor spice (în mănunchi sau în diverse alte forme orânduite, purtând diverse denumiri precum: struţ, cunună, buzdugan, peană, cruce şi barba lui Dumnezeu sau barba popii), lăsate mai întâi pe ogor, iar mai apoi aduse în gospodărie, păstrate în casă lângă icoană sau duse în biserică la sfinţit, care au drept scop sporirea belşugului şi totodată se mulţumea lui Dumnezeu pentru recolta anului. Toate aceste cununi de seceriș se realizau înainte de mecanizarea agriculturii, când oamenii recoltau, cu ajutorul comunității, în clacă.

Vom fi prezenți și cu un atelier de olărit, care este destinat tuturor categoriilor de public, interesate să descopere tehnica acestui meşteşug străvechi. Olăritul este o îndeletnicire pe care noi, românii, am moştenit-o din moşi-strămoşi, mărturie stând frumoasele vase din neolitic. Mai mult decât un meştesug, olăritul s-a dovedit, de-a lungul timpului, a fi o artă.

Scopul acestui atelier este acela de a da posibilitatea cât mai multor persoane de a petrece o parte a timpului într-un mod aparte, având şansa de a-şi descoperi talente sau abilităţi necunoscute până acum. Atelierul se adresează: elevilor care vor să-și dezvolte creativitatea, îndemânarea și să-și petreacă timpul liber într-un mod cât mai plăcut, adulților care vor să iasă din rutina cotidiană și să dea frâu liber creativității, să se relaxeze într-un mod cât mai benefic pentru ei, părinţilor care pot petrece, împreună cu copiii lor, momente de lucru în echipă, comunicare şi îndemânare. Concret, participanţii la atelier iau contact cu materialul de lucru – lutul şi cu roata olarului. Totul începe ca o joacă prin afundarea mâinilor în apă şi lut, frământarea bulgărelui de pământ, fixarea lui pe roată, unde se învață centrarea lui, modelarea vasului și folosirea instrumentelor de lucru pentru crearea formei finale.Toţi participanţii învaţă să lucreze cu lutul, pentru a face un obiect care să poată fi introdus ulterior în cuptorul de ardere.

Sperăm ca oferta din acest an a muzeului nostru să vă facă să ne vizitați la spațiul nostru de 400 mp amenajat în cadrul Târgului, ce se va desfășura pe DN-21 Șoseaua Brăilei, după calea ferată, pe partea dreaptă, în zona Oborului Slobozia, în perioada 31 aug. – 03 sept. 2023.

Vă așteptăm cu drag !

Muzeograf Adrian Stroe

Foto Elena Slujitoru

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved