Valorificarea pieselor de patrimoniu din colecțiile muzeale prin expoziții rămâne una dintre principalele modalități prin care o instituție de cultură își confirmă rolul de a aduce în fața publicului mărturii palpabile ale istoriei unei zone, artefactele scoase la lumină prin truda arheologilor fiind astfel un vector de educație și reamintire a permanenței locuirii într-un areal istorico-geografic.
Pornind de la această premise, Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos (Olanda), împreună cu Muzeul Național de Istorie a României, organizează, cu sprijinul Ministerului Culturii, o expoziție temporară sub genericul „Dacia! Regatul aurului și argintului”. Evenimentul va avea vernisajul în luna iulie a acestui an, la sediul instituției muzeale olandeze.
Muzeul Județean Ialomița participă la acest proiect cultural de anvergură europeană, cu piese din bogata sa colecție. Penru acest eveniment, a fost selectat un număr de 84 de piese din tezaurul monetar de argint, descoperit în comuna Borănești, județul Ialomița, în vara anului 1989. Este vorba despre monede din secolul IV î.Hr., drahme histriene și tetradrahme macedonene, de o inestimabilă valoare istorică și culturală. Arheologii Elena Rențea și Gheorghe Poenaru Bordea arată într-un articol de specialitate că „tezaurul, aflat într-o oală spartă și apoi, pierdută, a fost descoperit de doi copii … și predat autorităților locale. După o călătorie din post în post de la Coșereni la Urziceni și Slobozia, monedele au fost predate Muzeului Județean.”
Organizatorii acestei expoziții de nivel continental își propun să aducă în fața publicului din vestul Europei o parte mai puțin cunoscută lor din istoria ancestrală a spațiului est-european, care, prin caracterul de unicitate al vestigiilor arheologice, este una extrem de bogată și cu amprente clare și importante asupra devenirii ulterioare a Vechiului Continent.
Managerul Muzeului Județean Ialomița, dr. Florin Vlad, arată că „aceste monede sunt o dovadă clară a unei lumi într-o continuă efervescență comercială, în spațiul locuit de geto-daci la Dunărea de Jos cu aproximativ 2.500 de ani în urmă, urmare a comerțului practicat cu polis-urile grecești de la Marea Neagră. Trebuie spus faptul că, la început, autohtonii încă nu-şi aveau propria monedă. Drahma grecească, folosită un timp ca monedă de schimb, a devenit apoi model pentru fabricarea ulterioară a monedelor geto-dacilor. Din acest motiv, participarea Muzeului Județean Ialomița la expoziția „Dacia!Regatul aurului și argintului” din Țările de Jos este o expresie în plus a modului în care instituția noastră înțelege să valorifice unicitatea și importanța colecțiilor aflate în patrimoniu, la nivel national, și iată, de această data, și la nivel european!”.
Conform organizatorilor, aproape 700 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România, inclusiv Muzeul Județean Ialomița, sunt expuse într-o scenografie inedită și modernă care pune în valoarea atât istoria milenară a bunurilor arheologice, cât și bogăția culturii și civilizației dacice.
Expoziția va fi deschisă la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, în perioada iulie 2024 – ianuarie 2025.
(Gigi Constantin, referent Muzeul Județean Ialomița)