MOTORUL STAȚIONAR MUNCHNER-MOTORENFABRIK

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

MOTORUL STAȚIONAR MUNCHNER-MOTORENFABRIK

Fabrica de motoare München-Sendling a fost o companie de inginerie mecanică fondată la München, în 1899, de Otto Vollnhals. Compania a fost una dintre primele fabrici de motoare din Germania și primul producător din Bavaria care a produs motoare staționare, tractoare agricole, locomotive și pluguri cu motor la scară industrială.

Compania s-a declarat ca o fabrică specială pentru motoare cu combustibil. În anul în care a fost fondată, compania a început să producă un motor orizontal cu combustie internă, cu un singur cilindru, în atelierele de pe Forstenrieder Strasse din München, care a stat la baza construcției motoarelor proprii și a pus bazele succesului său. Acest prim design avea deja aprindere prin magnetou și carburator de suprafață și era potrivit pentru arderea benzinei și a gazului. Datorită succesului său economic, compania a putut să se mute într-un sediu comercial nou și extins, la Gmunder Straße 14-16, din München, încă din 1903. La doar opt ani de la înființare, fabrica de motoare München-Sendling avea peste 200 de angajați. În 1922, compania a făcut publicitate cu o gamă de servicii în construcția de motoare de până la 200 CP.

În timp ce producția s-a concentrat pe construcția de motoare staționare în primii ani, compania s-a dedicat și dezvoltării tractoarelor agricole, în anii de război 1914-1918. Daimler-Benz a cooperat cu fabrica de motoare München-Sendling la începutul anilor 1920 și a construit tractorul agricol Benz-Sendling. Tractorul era echipat cu un motor diesel cu doi cilindri, cu o putere de 27 CP. Acest tractor este considerat a fi primul vehicul diesel produs în serie din lume – chiar înainte de producția de serie de camioane și mașini diesel.

Din cauza problemelor de vânzări, fabrica de motoare München-Sendling și-a încetat activitatea în 1964. Constructorul de motoare Hanns Häusler, în Baierbrunn, a continuat să producă diverse serii de motoare de la Sendling până când producția a fost întreruptă complet în anul 1965. Aceste tipuri de motoare s-au regăsit și folosit cu succes și în agricultura românească, în diferite zone ale țării.

Motorul prezentat alăturat este un utilaj de forță de tip staționar, de 6 cai putere, produs în perioada anilor 1920-1930, echipat cu un cilindru cu piston orizontal, cu două volante și o roată de curea. Este montat pe un șasiu cu 4 roți și poate acționa prin curea diferite utilaje: circular de tăiat lemne, moară de cereale etc. A fost achiziționat din localitatea Cuca, județul Argeș, și este în stare de funcționare. Acesta, cât și alte asemenea motoare le puteți viziona în expozițiile muzeului nostru. Vă așteptăm cu drag !

Muzeograf,

Adrian Stroe

Foto: Elena Slujitoru

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved