Moraru Maita

Primarul Ion Măiță, marea dezamăgire a lui Victor Moraru

„Îi rog pe cetățenii orașului Amara să mă ierte pentru această nenorocire!”

Știm cu toții că Ion Măiță, primarul orașului Amara, a beneficiat de sprijinul predecesorului său, Victor Moraru, pentru a câștiga Primăria și a-l înlocui pe acesta după 16 ani de administrație publică locală. Mai știm și că apele s-au tulburat în momentul în care consilierul local Mihai Ionuț (PSD) a fost schimbat din funcția de viceprimar al orașului Amara cu voia edilului în funcție. De aici până la un război între primar și președinte nu a fost decât un pas. Cel din urmă îl acuză pe edilul în funcție de cumetrii și interese politice și pecuniare contrare intereselor cetățeanului. Pentru acestă „nenorocire” le cere iertare cetățenilor din stațiune. Declarația îi aparține președintelui Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, care a criticat dur administrația publică de la Amara. Acesta spune despre actualul edil (PSD) că este „mincinos” și nu-l va mai susține politic pentru obținerea unui nou mandat în fruntea comunității amărene.

Victor Moraru: „Trăiesc în Amara și iubesc extrem de mult acest oraș. Am fost primar timp de 16 ani și am muncit enorm ca să pun multe lucruri la punct, să am o echipă cu care să facem proiecte bune pentru amăreni. Când am plecat la Consiliul Județean ca președinte am sperat că proiectele pe care le-am lăsat începute vor fi continuate, cu aceeași dedicație, de actualul primar Ion Măiță. L-am rugat să mă sune, pentru că un sfat bun aș fi putut să-i dau la orice oră. Nu m-a sunat, nu l-a interesat. Spre dezamăgirea tuturor, nu a făcut nimic bun pentru orașul nostru. Și-mi pare rău. Sunt la fel dezamăgit ca toți amărenii de modul cum este condus acest oraș. Sper că alegerile locale vor rezolva această problemă și cineva competent va prelua frâiele administrației.”

Acesta a mai spus că Amara se află la limita dintre haos și dezastru, în contextul în care administrația publică locală a fost una dintre cele mai performante din regiune și poate cea mai performantă din Ialomița câtă vreme s-a aflat în fruntea sa. „O spun rezultatele, nu eu. Este un studiu de caz cu privire la cum se demolează administrația de acolo într-un timp record. Ține foarte mult de liderul pe care comunitatea îl alege. Vedem cu toții ce se întâmplă acolo și vorbim, în primul rând, despre resursa umană. Criteriile de angajare sunt pe bază de cumetrii, de rubedenii. Consiliul local de la Amara funcționează pe interesele personale ale primarului și ale consilierilor locali care vânează poziții în cadrul societăților comerciale pentru că primarul îi recompensează pentru votul acordat.

Victor Moraru: „(…) Nimeni nu votează pentru cetățean, pentru interesul comunității. Aproape toate societățile sunt în faliment. Putem scrie faliment pe administrația de la Amara. Am avut o discuție cu edilul de la Amara în urmă cu câteva luni, surprinzător că nu avea habar de administrație. Am mai discutat cu el și la început, dar vă spun că în primele 6 luni de mandat nu m-a sunat nicodată. Recunosc că l-am susținut și am făcut cea mai mare greșeală politică pe care am făcut-o vreodată. I-am spus așa: Neluți, de astăzi ești și primarul meu și vreau să știi că la orice oră din zi sau din noapte, că este caniculă sau viscol, nu contează ora, când m-ai solicitat îi stau la dispoziție. Nu m-a sunat 6 luni acest om care nu știa ce se întâmplă, care avea proiecte în derulare pe care nu le știa și nu le înțelegea și pe care nu le înțelege nici acum. Putea să apeleze pentru o părere, chiar și din complezență. Eu am atâta de lucru, dar să nu întrebi atâta timp un om care a făcut minuni la Amara…!!!”

Moraru mai spune că s-a bazat pe oamenii valoroși pe care i-a lăsat în primărie, dar pe care Măiță a început săi piardă, rând pe rând, pe motiv că la Amara se lucrează „numai pe bază de cumetrii și interese personale”, iar funcțioarii „trebuia să se ocupe de hârtii. (…) Grav este că a pierdut cei mai valoroși oameni din administrație pe care îi poate avea cineva. Îmi pare rău să o spun, dar cred că este cel mai mincinos om care spune peste tot că Moraru nu l-a ajutat și ia luat oamenii. Nu mi-am dorit să plece nimeni de acolo și am spus-o când am plecat de la Amara la Consiliul Județean. Eram conștient că dacă îi luam după mine exista riscul ca acele proiecte să nu mai existe sau să crească gradul de risc să nu se mai finalizeze. În timp, oamenii au început să mi se plângă că nu mai pot lucra la Primăria Amara. Cum ar fi trebuit să procedez când eu aveam nevoie de resursa umană, de specialiști?! Toți cei care au plecat nu vor spune niciodată că eu am insistat să plece de acolo. Când au început oamenii să plece am avut un mare semn de întrebare și atunci am aflat că în Consilil local de lucrează doar pe bază de cumetrii, de aranjamente, de interese personale, iar hârtiile trebuia să le facă funcționarul. Eu, în 16 ani, nu le-am cerut să facă ceva care ar trezi suspiciuni”, a mai spus Victor Moraru.

Mai mult decât atât, președintele CJ Ialomița exclude varianta de a-l mai susține politic pe Ion Măiță pentru a obține un nou mandat „pentru că am această datorie de a ține la localitate în care trăiesc. Eu sunt cetățeanul orașului Amara și mă interesează de ce nu funcționează apa, de nu e primarul la serviciu, de ce nu depune primarul proiecte. O să-mi spun punctul de vedere dacă mi se va cere părerea la nominalizarea candidatului la Amara.”

Potrivit acelorași declarații, PSD a făcut un sondaj cu potențiali candidați aspiranți la fotoliul de primar al Primăriei Amara, pe listă regăsinde-se actualul primar (PSD), Nicolae Țintă (reprezentantul PNL), Mihai Ionuț (PSD) și Ion Onel (PMP).

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved