Modernizarea sistemului de alimentare cu apa și infiintarea retelei de canalizare, investitii bine primite de satenii din cele patru sate ale comunei Ciochina

* Dialog cu Vasile Câmpulungeanu, primarul comunei Ciochina

– Domnule primar, haideti sa prezentam locuitorilor comunei Ciochina importantele obiective de investitii promovate in ultimii trei ani și jumătate de administratia locala și sa incepem cu cele finantate din bugetul local si judetean.

– Toate obiectivele de investitii propuse a se realiza au un impact deosebit in viata comunitatii, insa ne axam cu precadere pe proiecte majore, pe cele privind asfaltarea drumurilor, modernizarea gospodariei de apa, realizarea zonelor de agrement si reabilitarea scolii gimnaziale din comuna. Nu avem proiecte cu finantare locala, dar toate celelalte proiecte realizate sau in curs de realizare implica o finantare locala, de multe ori pana la aproximativ 50 la suta din valoarea investitiei.

Cand vorbim de finantari venite din partea Consiliului Judetean, prin ADI Ialomita a fost finalizat un proiect privind amenajarea Parcului de agrement in satul Ciochina, iar in aceasta sesiune depunem un proiect pentru un parc asemanator in satul Orezu, care presupune un loc de joaca pentru copii si un teren de sport multifunctional.

Asfaltarea drumurilor comunale, investitie asteptata cu sufletul la gura de satenii din cele patru sate ale comunei

Sa ne aplecam asupra proiectelor cu finantare de la bugetul de stat, acolo unde sumele sunt consistente…

Majoritatea proiectelor vizeaza finantare prin programele guvernamentale existente in acest moment. Asa se face ca a fost finalizat, prin PNDL II, proiectul privind infiintarea sistemului de canalizare si constructiei statiei de epurare in satul Ciochina, iar acum se afla in curs de executie proiectul “Modernizare gospodarie de apa si extindere retea de canalizare menajera si alimentare cu apa potabila comuna Ciochina”, depus pe Programul Anghel Saligny.

Un alt proiect major cu finantare guvernamentala este cel care vizeaza „Modernizarea drumurilor de interes local prin asfaltare in satele Ciochina, Borduselu, Orezu si Piersica, comuna Ciochina, judetul Ialomita”. Avem insa o mare nemultumire in legatura cu acest proiect, care este eligibil, se afla la MDLPA pentru PNI Anghel Saligny, dar, din pacate, tergiverseaza prea mult semnarea contractului de finantare. Acest obiectiv ar fi cel mai important si cu cel mai mare impact in comunitate.

Sistem de alimentare cu gaze naturale, un vis prea indepartat pentru Ciochina?

– Atentie acordam si sistemului educational. Aici vorbim de proiecte finantate prin Compania Nationala de Investitii. Primul obiectiv este in executie si va duce la reabilitarea si extinderea Scolii gimnaziale, al doilea este in curs de xecutie DALI si va duce la reabilitarea, modernizarea, extinderea si dotarea caminului cultural. Un alt proiect de interes este cel privind realizarea investiției de modernizare și extindere a sistemului de iluminat public în toata comuna (depus in cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu), prin care va crește eficiența energetica a infrastructurii de iluminat in toata comuna.

– Este realizarea unei retele de alimentare cu gaze naturale un vis prea indepartat pentru satenii din cele patru sate ale comunei Ciochina?

– Eu sper ca de aceasta data sa nu mai fie chiar asa de indepartat. Asteptam cu mare nerabdare realizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul privind infiintarea sistemului de utilităţi publice pentru serviciul de alimentare cu gaze naturale, proiect realizat in comun cu satele vecine in cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Ialomita Centru. Dupa aceea, vom putea vorbi la modul concret despre o astfel de investitie.

Cinci proiecte prin PNRR depuse la Ciochina

Proiecte cu finantare europeana?

Se afla in executie proiectul privind realizarea unui parc de agrement (similar celor din Ciochina si Orezu) in satul Borduselu si am depus proiectul privind amenajarea parcarii din zona bisericii Ciochina, ambele cu finantare AFIR prin GAL Ialomita Centrala.

– PNNR, o oportunitate excelenta pentru comunitatile rurale!

– Da, avem depuse cinci proiecte, aflate in diferite stadii, si anume: ,,Renovare Scoala Gimnaziala Ciochina”, ,,Renovare Camin Cultural Orezu“, ,,Renovare Camin Cultural Borduselu“, “Reabilitare si modernizare sediu Primaria Ciochina” si „Retehnologizare, completare si inlocuire sistem video public stradal in comuna Ciochina”. Si in ceea ce priveste programul PNRR avem parte de o oarecare dezamagire. Acest program a fost lansat in 2020-2021, cu un standard de cost la nivelul acelui an, dar depunerile de proiecte au inceput la sfarsitul anului 2022 si s-a continuat in 2023, perioada in care preturile la materiale si manopera au crescut in unele cazuri cu 100 la suta. In aceste conditii, sumele alocate de ministerul dezvoltarii sunt foarte mici, in cazul nostru primaria fiind nevoita sa aiba o cofinantare dubla fata de suma alocata prin PNRR. Si de unde sa mai ai? Din bugetul local? Ne aflam in luna septembrie, aproape de octombrie si nu a avut loc nici o rectificare bugetara. Și, astfel, te vezi nevoit sa alegi maxim doua proiecte pe care sa le implementezi si pe care poți sa le sustii financiar.

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved