Mixer manual pentru bătut ouă

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Mixer manual pentru bătut ouă

Astăzi vă prezentăm un mixer manual, obiect folosit de gospodine în bucătărie, la baterea ouălor sau a aluaturilor pentru prăjituri.

Bătătoarele rotative de ouă, acționate manual, așa cum au fost numite inițial aceste mixere, au fost inventate înainte de anul 1860, iar designul era diferit, deoarece fiecare inventator venea cu o altă idee, pe care el o considera optimă, astfel că unii se concentrau doar pe o formă care ușura munca în bucătărie, iar alții se concentrau pe baterea albușurilor, pentru a fi cât mai aerate și astfel să se obțină produse de patiserie de calitate.

Primul brevet pentru bătătorul rotativ de ouă a fost obținut de Ralph Collier, un producător de cositor din Baltimore, în parteneriat cu Alfred H. Reip, producător de vase din tablă și fier. Mixerul lor avea două palete rotative, mâner de acționare, dar nu putea fi fixat într-un bol de amestecare, pentru că fiecare bucătar avea vase diferite. Collier sublinia, în brevetul lui, că această nouă invenție ar putea fi foarte utilă pentru hoteluri și restaurante, precum și pentru gospodăriile obișnuite, pentru „a accelera o operațiune laborioasă și obositoare”.

Dacă în America mixerele manuale au fost promovate și menționate în rețete și în reclame, se pare că în Europa ele nu s-au bucurat de aceeași popularitate, iar experții în gătit i-au contestat utilitatea, considerând că un tel obișnuit este mult mai bun pentru că „ouăle bătute cu telul cresc mult mai bine, albușul se întărește, este aerat, pe când cu celălalt, ele rămân moi” (din Manualul de gătit practic al lui Pierre Bolt, 1867).

Sursa: https://homethingspast.com/2012/02/19/antique-egg-beaters/

Muzeul Național al Agriculturii vă propune și o rețetă din caietul d-nei Maria Tingire (n. 1907 – d. 1990), fostă învățătoare în localitatea Grivița, județul Ialomița. Este o rețetă clasică, pe care orice gospodină o putea face în bucătăria sa, cu telul obișnuit sau cu mixerul manual, asemănător cu cel pe care îl avem în patrimoniu. Textul este transcris integral după original.

Bezeluri

300 gr zahăr pisat fin și cernut, 6 albușuri, o bucățică vanilie sau coajă de lămâie rasă și câteva picături zeamă de lămâie, jumătăți miez de nucă.

Se pune întrʹun căzănel albușurile și zahărul și se bate cu telul pe mașină în bain-marie până când se îngroașă compoziția. Pregătim o tavă încălzită și unsă cu ceară de albine (sau untdelemn), adăugăm puțină coaje de lămâie rasă, la compoziție și 2-3 picături zeamă de lămâie. Se ia cu lingurița din compoziție, se toarnă pe tavă grupuri mici cât bomboanele fondante. Se pune deasupra lor mieji de nucă uscați, care au fost opăriți cu apă clocotită și curățiți de pieliță. Se dă la cuptor la un foc foarte încet.”

Poftă bună!

Muzeograf Magdalena Petre-Filip

Foto: Elena Slujitoru

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved