Ministrului Monica Anisie i s-a pus pata pe… toaleta de la Frumușica

 

În ședința de Guvern de marți, 17 iunie 2020, Monica Anisie, ministrul Educației, a pus pe masa Guvernului un proiect de hotărâre care prevede construirea de toalete pentru pentru 375 de unități de învățământ preuniversitar din întreaga țară. Dintre acestea, 8 sunt din județul Ialomița.

Printre unitățile de învățământ care vor primi bani de la Guvern se află și Grădinița din satul Frumușica, localitatea Axintele, acolo unde abia instalată în scaunul de ministru Monica Anisie a descins cu gândul de a reforma profund sistemul de învățământ în privința toaletelor. Instituția este frecventată de 56 de copii, dintre care 13 sunt la grădiniță, motiv pentru care a și fost vizitată de ministrul Educației la începutul acestui an. Potrivit anexelor proiectului de hotărâre de Guvern, suma prevăzută pentru această unitate de învățământ este de 89 de mii de lei. Fondurile alocate pentru toate școlile și grădinițe din țară se ridică la peste 31 milioane de lei și includ și banii pentru racordarea la canalizare și apă.

Pentru alocarea bugetară de la Guvern, unitățile de învățământ au fost împărțite în două loturi. Astfel, lotul 1 va cuprinde 272 de școli care au mai primit bani și anul trecut pentru același obiectiv, tot prin Hotărâre de Guvern, dar care nu au executat lucrările sau le-au făcut necorespunzător. Acestea vor primi 17 milioane de lei. Din acest prim lot fac parte Grădinița cu Program Normal Frumușica, comuna Axintele, care va primi suma de 89 mii lei, Școala Gimnazială Cegani, comuna Bordușani, căreia i s-a repartizat suma de 68 mii lei, Școala Primară Rași-Sălcioara care va beneficia de 74 mii lei și Grădinița Sălcioara care va primi 68 mii lei.

Suma totală repartizată pentru acest prim lot va fi de 287 mii lei.

Pentru alte patru unități de învățământ care fac parte din al doilea lot se va aloca suma totală de 637 mii lei după cum urmează: Școala Gimnazială Ciochina va primi suma de 121 mii lei, Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” 186 mii lei, Școlii Gimnaziale din Movilița i s-a repartizat suma de 198 mii lei, iar celei din Platonești 135 mii lei.

Despre toaleta improvizată din placaj în curtea Grădiniței din satul Frumușica, localitatea Axintele, aflată acum pe lista de priorități a Ministerului Educației și „prinsă” în lotul 1 la alocare bugetară, primarul Grigore Tudor a declarat la vizita ministrului Monica Anisie din 14 ianuarie 2020 că banii au ajuns mult prea târziu și nu a avut timp să organizeze licitația pentru construcția toaletelor și că directorul școlii nu a cerut niciodată bani pentru astfel de investiții. Acesta se pare că a și fost motivul pentru care nu i-a folosit, însă a construit în curte o toaletă improvizată din placaj.

În nota de fundamentare a proiectului este subliniat faptul că problema spațiilor și a clădirilor cade în sarcina autorităților locale și nu a Ministerului Educației. „Începând din anul 2000, autorităţile locale, conform legislației în vigoare, sunt administratorii clădirilor şi terenurilor în care își desfăşoară activitatea instituțiile de învățământ preuniversitar de stat. În calitatea sa de administratori, autorităţile locale pe raza cărora sunt amplasate unităţile de învăţământ au obligația să ia toate măsurile pentru ca activitatea instructiv-educativă să se desfășoare în bune condiții, prin edificarea, modernizarea, reabilitarea și dotarea imobilelor”, se arată în document.

Potrivit Legii Educației, „neîndeplinirea de către autorităţile administraţiei publice locale a obligaţiilor ce le revin în organizarea şi funcţionarea învăţământului preuniversitar se sancţionează conform legii.”


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved