Mihai Runcanu, Cetățean de Onoare – Post Mortem al Giurgenilor

Sâmbătă, 21 mai, a avut loc o nouă ediție a manifestării Ziua Comunei Giurgeni, ediție care vine să preia tradiția de dinaintea celor doi ani de pandemie. De fapt, a fost de două ori mare sărbătoare pentru locuitorii comunei de pe malul Dunării, pentru că dis de dimineață credincioșii au luat calea bisericii (devenită neîncăpătoare) pentru a participa la Sfânta Liturghie închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, zi sărbătorită de credincioșii ortodocși an de an în data de 21 mai. Slujba a fost oficiată de părintele Nicolae Ignat, parohul bisericii Înălțarea Domnului din localitate, care poartă și hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

În același timp, zeci de copii au invadat locul de joacă amenajat special pentru ei pe platoul din vecinătatea Căminului cultural „Emil Chiriță” și au luat cu asalt tarabele cu jucării și cu dulciuri plasate pe strada primăriei, între căminul cultural și sfânta biserică.

SONY DSC

După amiază, centrul de greutate al evenimentului s-a mutat la Căminul Cultural Giurgeni, unde începând cu ora 14 au avut loc manifestările dedicate Zilei Comunei Giurgeni.

Punct distinct în program, o slujbă în memoria reputatului coregraf și culegător de folclor ialomițean Mihai Runcanu, care în toată activitatea sa de profesionist a fost alături de fenomenul cultural al așezării de pe malul Dunării (amintim doar salvarea a 33 colinde autentice Giurgenilor, colinde culese și lăsate moștenire generațiilor viitoare între coperțile unei cărți), acolo unde treizeci de ani tatăl său Ion Runcanu a adus mângâiere sufletelor credincioșilor din parohia Giurgeni iar mama sa Caliopia Runcanu a îndrumat pașii a opt generații de elevi din ciclul primar spre buchisirea slovelor și a cifrelor.

SONY DSC

Nota bene, la inițiativa primarului Dinu Valere, consilierii locali din Giurgeni au decis prin hotârâre de consiliu local ca la actuala ediție a zilei comunei să-i acorde maestrului Mihai Runcanu titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Giurgeni – Post Mortem. O inițiativă la care, iată, s-a raliat și Centrul Creației Populare Ialomița, acolo unde Mihai Runcan a trudit ani și ani pentru a descoperi și a conserva multe din tradițiile populare din satele ialomițene, care prin noul său director Daniel Trifu a ținut să omagieze memoria maestrului acordându-i o plachetă comemorativă.

După acest moment emoționant, asistența a avut parte de un altul, la fel de emoționant: acordarea unor diplome, plachete și daruri celor care au împlinit în ultimii doi ani cinci decenii de la oficierea căsătoriei, dar și venerabilei doamne Ioana Nechifor la cei 100 de ani de viață, care a primit și o plachetă în calitate de văduvă de veteran de război.

Pentru a rămâne mărturie peste ani, publicăm numele familiilor care în ultimii doi ani au împlinit cincizeci de ani de la căsătorie: Nicola Dan cu Marieta, Petcu Ion cu Ichim Elena, Copilău Petre cu Florica, Dragomir Victor cu Elena, Marin Anghel cu Copilău Ioana, Coman Ion cu Paraschiva, Ichim Marian cu Olga, Sterian Petre cu Rada, Grupa Diamant cu Marica, Rusu Mihai cu Florica, Staicu Gheorghe cu Georgeta și Paraschiv Constantin cu Mița.

Nici tânăra generație din Giurgeni nu a fost uita, 29 de tineri care au împlinit vârsta majoratului în perioada 2020-2022 primind din partea consiliului local plachete și cadouri simbolice.

În continuare, pe scena căminului cultural au evoluat într-un spectacol de excepție Ansamblul Folclori Doina Bărăganului din Slobozia, Ansamblul Folcloric din Săveni (bineînțeles, însoțit ca întotdeauna la spectacolele de acasă și de la prietenii din județ de către doamna Mirela Drăgoi, primarul comunei Săveni), Ansamblul Folcloric din Țăndărei și, bineînțeles, de Ansamblul „Valurile Dunarii” din Giurgeni, format deocamdată din copii, cei care în anii următori vor duce mai departe tradițiile dansului popular ialomițean și colindului din Giurgeni lăsate moștenire de maestrul Mihai Runcan.

SONY DSC

Programul s-a încheiat seara târziu, cu un foc de artificii și cu un program de discotecă oferit tinerilor din comună.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved