Miercuri seara, Dumnezeu și-a întors privirile și către fermieri. Pe când și… cei de sus?

Nu putea exista un moment mai fast pentru deschiderea unui târg al agriculturii românești cum a fost cel de ieri, 31 august, la Slobozia. Șaptezeci de litri de apă căzută pe metrul pătrat în Bărăganul însetat peste vară a fost o adevărată mană cerească. Vorba domnului Nicolae Sitaru: iată că Dumnezeu și-a îndreptat fața și spre noi! Bine ar fi să-și îndrepte cu adevărat privirile spre fermierul român și cei de sus, cei cu putere de decizie, pentru că un sistem național de irigații făcut cu țârâita în peste treizeci de ani nu face altceva decât să prelungească o boală de care pământul acesta, altfel roditor, nu are nevoie.

Prezenți la deschiderea oficială a celei de-a doua ediții a FarmConect – Târgul Agriculturii Românești, Slobozia 2023, am reținut câteva intervenții ale organizatorilor și a invitaților.

SONY DSC

Nicolae Sitaru: Mă bucur mult că Dumnezeu ne-a dat aseară o binecuvântată ploaie, pe care noi, în rândul fermierilor, deja am denumit-o ploaia rapiței pentru 2024. Pe calea aceasta mulțumesc lui Dumnezeu că a început să se uite cu fața spre noi și sper ca a doua ediție FarmConect România – Târgul Agriculturii Românești organizat de Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România în parteneriat cu Consiliul Județean Ialomița și Primăria Slobozia să fie un succes (cum și prima ediție a fost un succes) și acest târg să devină unul cu tradiție în mijlocul Bărăganului, să avem cu ce ne mândri, să avem unde ne întâlni, să avem unde să ne bucurăm de niște zile frumoase. Vă doresc ca în toată această perioadă să fiți alături de noi, alturi de expozanți și să facem împreună un târg care să ne reprezinte. Târgul din Slobozia va fi atât de frumos cât vom fi noi în stare să-l facem. Vă doresc să aveți zile frumoase!

Alina Crețu, directorul executiv al Forumului APPR : Așa cum am spus, și-au dat mâna mai mulți oameni, mai multe autorități locale, și organizații de fermieri, veți vedea că alături de noi sunt mai multe organizații membre ale FAPPR, organizații locale de la CCPT Ialomița, avem alături de noi una din cele mai puternice asociații de crescători de animale din România, deci, sperăm că vor fi zile frumoase din care toți vom avea ceva de câștigat. Vreau să-i dau cuvântul, pentru a participa împreună la această deschiere oficală a târgului Farm Conect România, domnului Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.

SONY DSC

Marian Pavel: Vă felicit domnule Sitaru, vă felicit pe fiecare dintre dumneavoastră pentru ceea ce ați reușit să realizați astăzi în Slobozia, în județul nostru. Vă urez bun venit în Ialomița, aici unde agricultura este la ea acasă. Am acceptat cu mare drag invitația APPR Ialomița de a participa împreună la acest târg cu una din cele mai importante instituții deconcentrare ale Consiliului Județean, și anume Muzeul Agriculturii, ca să fim coorganizatori la acest eveniment. Sunt lucruri atât de importante pe care nu le uităm, trebuie de fiecare dată să ne uităm spre trecut, spre istorie, spre ce a însemnat agricultura de sute de ani, de mii de ani pe aceste meleaguri, în Bărăgan, în Ialomița. Vă urez succes, să aveți zile frumoase și contracte bămoase. Numai bine!

Alina Crețu: Invit acum la microfon pe domnul Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia, unul din oamenii fără de care acest eveniment nu ar fi putut avea loc.

SONY DSC

Dragoș Soare: Mulțumesc tare mult pentru tot ceea ce faceți, pentru că energia pe care o depuneți în organizarea acestui eveniment și în a pune în valoare potențialul pe care-l are Slobozia și Ialomița este extraordinar de important. Mă bucur că fac parte dintre organizatori, vreau ca noi, primpăria Slobozia, să demonstrăm că FarmConect este un eveniment în care parteneriatul public – privat chiar funcționează. Prima ediție a fost una în care am încercat să spargem tiparele, să demonstrăm că nu cantitatea contează, ci calitatea. Au fost întâlniri, seminarii de la care am avut foarte multe de învățat și care ne ajută în activitatea de zi cu zi pe care o prestăm prin fermele noastre. Peste nouăzeci la sută din activitatea prestată în județul Ialomița este în strânsă legătură cu agricultura. Am văzut care sunt minusurile și care sunt plusurile pe care ni le-am dori, iată că acum avem o platformă superioară din punct de vedere expozițional. Eu în continuare susțin ca agricultura din Ialomița să performeze și să ajungă etalon pentru tot ceea ce se întâmplă în România, dar vrem să fim etalon fără niciun fel de contestații. Iar Târgul agricol Farm Conect trebuie să fie cel mai important târg de profil din România.

Alina Crețu: Vreau să-l invit lângă noi și pe domnul Gheorghe Petre, directorul Muzeului Național al Agriculturii din România, o instituție emblematică pentru agricultura din toată România, nu numai pentru Bărăgan.

SONY DSC

Gheorghe Petre: Bine ați venit la acest târg! Cred este un târg important pentru agricultura românească și în special pentru agricultura din zona aceasta a Bărăganului. Într-un fel, Muzeul Național al Agriculturii era firesc să fie la acest târg, pentru că o parte din patrimoniul său se referă la mecanizarea agriculturii. Mecanizarea agriculturii în perioada interbelică, când România era considerată grânarul Europei. Așa că, prezența noastră aici, cu câteva obiecte de mecanizare a agriculturii și cu alte câteva elemente constituite o invitație pentru dumneavoastră să veniți să vizitați Muzeul Agriculturii, un muzeu care este un brand nu numai local sau național, este un brand european, să-l vizitați și vă promit că vă stăm la dispoziție să încheiem parteneriate, să promovăm nu numai obiectele de patrinomiu din muzeu, dar și alte activități pe care putem să le facem în această zonă a agriculturii.

Corina Crețu: Ca întotdeauna, APIA este alături de noi. O invit la microfon pe doamna Corina Rica, directorul Direcţiei de Intervenţii din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

SONY DSC

Corina Rica: Vă felicit şi ceea ce pot să vă spun e că APIA este întotdeauna în sprijinul dumneavoastră, dar nu vreau să fie doar un slogan. Direcţia IACS sector vegetal, pe care eu o coordonez, este întotdeauna alături de fermierii din toată ţară şi cu preponderenţă, cred că cei din sectorul vegetal sunt prezenţi la acest târg. Fermierii mari, fermierii mici, fermierii care gestionează aceste plăţi. Împreună cu dumneavoastră am descoperit tainele Planului Naţional Strategic şi îl implementăm. Vă asigur de sprijinul nostru în continuare. Felicit autorităţile locale că sprijină agricultorii şi vreau ca acest târg să fie în agenda tuturor începând cu anul acesta şi să ne vedem la ediţia a cincia, a a zecea şi la toate care vor urma. Vă mulţumesc, vă felicit şi vă doresc succes!

Alina Crețu: Începând de astăzi, ne aflăm la Slobozia timp de patru zile pentru a sărbători agricultura românească şi a vorbi despre provocări. Dar, vom folosi, bineînţeles, acest prilej, acest pretext al Târgului FarmConect România pentru a exprima şi îngrijorările, provocările pe care le avem în agricultură. Pentru ca toţi cei ce iau decizii ce ne privesc, uneori şi împreună cu noi, să ştie exact ce se întâmplă în acest sector extrem de reglementat pe de o parte, dar şi încercat în ultimii ani, începând de la secetă, pandemie, conflictul de la graniţele ţării. Toţi aceşti factori au un rol important în activitatea noastră zilnică. De aceea, în cadrul Târgului vom avea mai multe conferinţe. În fiecare zi avem cel puţin una, două, trei şi chiar patru întâlniri cu diferiţi oameni, cu diferiţi actori extrem de importanţi din agricultură. Aceste conferinţe vom avea posibilitatea să le urmărim şi ulterior, pentru ca toate informaţiile valoroase să ajungă la cât mai mulţi dintre dumneavoastră. Și vom începe acest lucru chiar acum, pentru că prima conferinţă a târgului („Geopolitica fluxurilor agricole – echilibre fragile şi inegalităţi planetare”) va avea loc în următoarele momente, aici în fața dumneavoastră cei prezenți.

SONY DSC

Să mai notăm că în programul primei zile toți cei care au trecut porțile târgului au fost atrași și antrenați în câteva activități ale atelierelor Poveştile grâului la „Şcoala mea, Natura”, atelierelor de împletit spice și de modelat lut realizate de specialiștii Muzeului Naţional al Agriculturii, precum şi spectacolul Basme cu cai, ținut în zona de manej a târgului.

În continuare, o galerie foto din prima zi a târgului, o invitație de a trece porțile acestuia pentru a-l vedea în toată splendoarea lui.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved