„Mica Unire – Întâiul pas spre România”

 

Sub acest generic a avut loc vineri săptămâna trecută, la Muzeul Județean Ialomița, un eveniment dedicat momentului istoric de la 24 Ianuarie 1859, când, odată cu dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, apăreau pe harta Europei Principatele Unite, primul pas înspre ceea ce înseamnă România modernă!

La manifestare au luat parte elevi de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” și de la Școala Gimnazială nr. 3 Slobozia, coordonați de profesorii Adrian Sorin Stan și Silviu Gabriel Cojocaru. Semnificația istorică a personalității lui Alexandru Ioan Cuza a fost evocată de Mioara Marin, muzeograf al Muzeului Județean Ialomița. Cadrele didactice prezente la acțiune au prezentat de asemenea cele mai importante aspect ale Micii Uniri și ale domnitorului care a realizat-o.

Câteva detalii despre acest proiect inedit ne-au fost oferite de profesorul Adrian Sorin Stan: “Activitățile de azi au fost gândite de mine și de colegul de la Școala Gimnazială nr. 3 Slobozia, prof. Silviu Cojocaru, în parteneriat cu Asociația „Daniil” Slobozia. În cadrul întâlnirii de azi de la Muzeul Județean Slobozia eu am prezentat contextul extern în care a avut loc Unirea de la 24 ianuarie 1859, în timp ce colegul meu a prezentat contextul intern în care a avut loc și reformele pe care le-a realizat Alexandru Ioan Cuza. Am continuat cu un concurs, în care copiii au fost împărțiți pe trei grupe, în culorile tricolorului, grupa roșie, grupa galbenă și grupa albastră, iar prin adaptarea jocului „Nu te supăra frate!” am realizat o hartă a Micii Unirii, practic drumul care a legat Iașiul de București. Mai apoi, a fost o sesiune de referate intitulată „De ce ar trebui să-ți mulțumim ție Alexandru Ioan Cuza”, în care au fost acordate premii. În final, o surpriză, întâlnirea cu o parte a membrilor Asociației Culturale „Tomis” – Filiala Galați, activitate intitulată „A fost odată ca niciodată Alexandru Ioan Cuza”, în care au fost prezentate costume din perioada lui Alexandru Ioan Cuza. Din partea Inspectoratului Școlar ne-am bucurat de prezența doamnei Dinu Gica (inspector de specialitate istorie), a domnului Marian Baboi (inspector școlar adjunct) și domnului Sandu Ion, care a venit și în calitate de membru al Asociației „Daniil”. Costurile legate de premierea elevilor au fost suportate în totalitate de Asociația „Daniil”, inclusiv costurile de transport a membrilor Asociației Culturale „Tomis” la Slobozia. Și, bineînțeles, gazdă primitoare a evenimentului a fost Muzeul Județean Slobozia, cu care intenționăm să continuăm o colaborare la fel de fructuoasă.”

Managerul Muzeului Județean Ialomița, dr. Florin Vlad, apreciază că acest gen de evenimente „reconfirmă o data în plus rolul educational pe care trebuie să îl aibă instituțiile de cultură, mai ales în contextul unei globalizări din ce în ce mai accentuate, situație în care trebuie să avem grijă ca evenimentele care au marcat istoria acestui popor să rămână vii în conștiința colectivă în general, și în rândul tinerelor vlăstare, în special”.

Gigi Constantin

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved