MENTA (Mentha piperita)

Muzeul Național al Agriculturii prezintă:

MENTA (Mentha piperita)

Planta face parte din familia Lamiaceae, răspândită la nivel mondial, denumire populară: ghiazmă, iarbă creață, diană, iarbă neagră, izmă, izmă bătrânească, izmă bună, izmă de grădină, mintă, mintă de grădină, mintă neagră, piperiță.

Cea mai folosită specie, în prezent, este Mentha piperita, o specie de cultură foarte parfumată. Are un gust puternic și mentolat, mai intens la planta proaspătă decât la cea uscată.

Frunzele plantei conțin o cantitate mare de uleiuri volatile, taninuri, flavonoizi și substanțe. Uleiul volatil din compoziția mentei este compus din timol, carvacrol, mentofuran, mentonă și mentol.

Proprietățile mentei pot fi: antifermentative, anticancerigene, antiinflamatoare, astringente, antiseptice, analgezice, cicatrizante, dezinfectante, spasmolitice, sedative, decongestionante, expectorante.

Beneficiile mentei sunt acelea că poate ameliora simptomele indigestiei. Pe lângă ingerarea de mentă, există afirmații care susțin că inhalarea aromei uleiurilor esențiale din plantă ar putea oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției creierului. Prin mestecarea frunzelor proaspete și consumul de ceai răcoritor se distrug bacteriile din cavitatea bucală. De asemenea, menta ameliorează durerile de cap.

Menta-bună acționează ca un vasodilatator și determină dilatarea vaselor înguste, una din cauzele care provoacă dureri de cap. Alt beneficiu al mentei îl reprezintă tratamentul natural pentru răceli sau sinuzită. Are, de asemenea, proprietăți astringente și expectorante și este considerată un tratament natural pentru ameliorarea simptomelor gâtului iritat, tusei și nasului înfundat. Pentru tratarea răcelilor, sinuzitei și congestiei nazale, este indicat să se inhaleze vaporii pe care îi produce ceaiul de mentă.

Folosit în aromoterapie, uleiul esențial poate alunga migrenele, stresul și stările de anxietate. În momentul fierberii, frunzele de mentă eliberează peste 12 compuși chimici, volatili, care inhibă centrii agresivității, iar menta stabilizează, calmează și înviorează.

Este cunoscut faptul că ceaiul de mentă poate reduce febra, iar mentolul, componenta principală a ceaiului, are capacitatea de a răci corpul pe plan intern, și acest lucru poate duce la reducerea febrei și inflamației asociate cu acest disconfort.

Muzeograf Mirela Berbecel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved