Melița cu două limbi

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Melița cu două limbi

Inul şi cânepa erau, în trecut, plante generoase privind caracteristicile lor tehnice textile și se cultivau mult pe teritoriul țării noastre. Statul a pretins, o perioadă, să se cultive o treime din moşie cu cânepă sau in. Arendaşii erau interesați mai mult de sămânţă, iar țăranii luau paiele, pe care le prelucrau, le transformau în fibre, apoi în fire, pe care le țeseau în războiul de țesut tradițional, sau le transformau în sfori.

Primăvara, cam prin aprilie, boierii, cu oameni plătiţi, semănau in sau cânepă, se curăța de buruieni, iar când se cocea sămânţa, toamna, după seceriş (prin iulie, august) se jumulea şi se făceau mănunchiuri mici. Se puneau în picioare, să se usuce, pe urmă se bătea cu băţul, pe butuci, se scuturau seminţele, iar paiele se băgau în apă, la topit, până putrezea băţul. Femeile fărâmau tulpinile uscate cu ajutorul melițelor şi scoteau fibrele.

Melițatul continuă operația de îndepărtare a părților lemnoase aderente la fibre. Mănușa de tulpini se așeza transversal între spațiul de forfecare (suport-limbă) al meliței și era lovită continuu cu limba în timp ce legătura era retrasă treptat. Aceste treceri se repetau până când se elimina cât mai mult din partea lemnoasă. După această operație, fibrele obținute se periau bine cu un pieptene, se scuturau și se făcea caier pentru furca de tors.

Cânepă cultivau doar ţăranii. Era cânepă văratică (se cocea mai înainte) şi cânepă de toamnă. Cânepa văratică creştea mai înaltă şi subţire, iar cealaltă creştea mai groasă şi din ea se făceau frânghii. Cânepa văratică se culegea cu 10-15 zile mai înainte de cea de toamnă.

Muzeul are în patrimoniu melițe cu una sau două limbi. Astăzi vă prezentăm melița cu două limbi, care este compusă dintr-un postament (partea fixă) prevăzut pe mijloc cu două șanțuri și două limbi sau cuțite (partea mobilă), construite din două stinghii care se împreunează cu spațiile libere din partea fixă.

Muzeograf Fănica Gherghe

Foto: Elena Slujitoru

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved