* La începutul săptămânii trecute am găsit pe pagina de facebook a Clubului Fotbal Medin Sport & Fun Slobozia detalii despre participarea la un puternic turneu de fotbal organizat la Cluj. Dornic de mult timp să aflu detalii despre acest club, mi-am spus că acum este momentul, așa că am luat legătura cu Ștefan Matache, cel care a avut inițiativa înființării acestui club care, vom vedea, în doar câțiva ani a obținut rezultate remarcabile.
– Să facem o scurtă istorie a clubului. Când ați făcut primii pași pentru înființarea asociației?
– Am început în perioada pandemiei. După trei luni de stat în casă am luat decizia înființării acestui club. Inițiativa ne-a aparținut mie și lui Mihai Lemnaru (nicio legătură cu jucătorul de la Unirea Slobozia), noi suntem fondatorii clubului. În 2020, după ce a trecut prima fază a pandemiei și ne-au dat voie să ieșim afară, am început să ne facem drum. N-a fost ușor, pentru că trebuia să răspundem la multe restricții. Am plecat cu vreo douăzeci de copii…
– Câți aveți acum?
– Peste o sută.
– Bazele sportive în care vă pregătiți?
– Ca bază în Slobozia avem terenul sintetic de la Clubul Tineretului pentru grupele mici. În rest, ne mai pregătim la Bucu, pe această cale mulțumim primăriei…
– Contracost?
– Nu. Domnul primar Ion Drăgușin ne-a sprijinit de fiecare dată în acest proiect al nostru. Încercăm acum la Gimbășani, să luăm în concesiune terenul lipit de actualul stadion unde joacă Real Cosâmbești. Sunt ceva probleme, terenul este prevăzut în cadastru ca islaz, dar poate se găsește o soluție la nivelul administrației locale să fie transferat în domeniul public al primăriei și atunci va fi mai ușor.
– Întrebare care vine de la sine: de unde bani?
– Finanțarea o avem în primul rând din cotizațiile și donațiile părinților, apoi contractele de sponsorizare, nu sunt foarte multe dar a existat de fiecare dată câte ceva, suntem în al doilea an în care depunem și este aprobat un proiect de finanțare din partea Consiliului Județean și, autofinanțare, cu ce mai venim noi cu forțe proprii, eu și colegul meu. Repet, părinții sunt principala noastră sursă de finanțare.
– Câți antrenori sunt în club?
– Cinci. Antrenori pe fiecare grupă, dar și antrenor cu portarii. Avem contabil, avem cenzor, avem tot ce se cere pentru o asociație non profit, suntem afiliați la AJF Ialomița, afiliați la Ministerul Tineretului și Sportului, plătim taxe și impozite, toți banii sunt fiscalizați.
– Primiți și fete?
– Da, avem și fete, una dintre ele foarte talentată…
– Joacă în echipa de băieți?
– Da, are voie, este în Grupa 2013, are voie de la doi ani mai jos.
– Veți ajunge și mai sus, la echipe de juniori?
– Deocamdată noi ne-am propus să ducem copiii până trec de clasa a noua. Dacă reușim să ducem grupele compacte până acolo, pentru că de la clasa a șaptea și a opta există un declic, copiii nu știu dacă rămân să joace fotbal sau să se apuce de altceva, mergem cu ei mai departe. Sigur că ne dorim să trecem către fotbalul mare, către competițiile naționale.
– Câte grupe aveți?
– Zece grupe. De la cei mai mici, Grupa 2018 (copii de șase ani, grupă în care avem și copii născuți în 2019), până la cea mai mare, Grupa 2013 (11 ani), cu care participăm în aceste în turnee susținute financiar printr-un proiect depus și câștigat în această primăvară în cadrul programului Consiliului Județean Ialomița privind finanțările nerambursabile alocate din bugetul județului pentru activități nonprofit de interes general. Avem grupe înscrise în campionatul județean la toate categoriile de vârstă, mai puțin Under 15, care va fi și ea reprezentată când vor ajunge copiii la această vârstă. În toamnă avem un proiect pentru Grupa 2012, pe care dorim să-i înscriem cumva în campionatul Bucureștiului…
– Care-i avantajul evoluției în campionatul Capitalei?
– Meciuri mai puternice și mai multe. Dar, la aceeași categorie de vârstă vom înscrie o echipă și în campionatul județean, pentru că aici avem un număr mai mare de copii, peste treizeci. Așadar, avem grupe cu care putem spune că am început deja să facem performanță și avem rezultate, avem și grupe de inițiere, pentru copii care vor să facă doar mișcare. Oferim șansa tuturor copiilor să facă fotbal. Aceste grupe de inițiere ne ajută pe noi să aducem copii din urmă, de aici începe fiecare copil, doar dacă a mai fost în altă parte și are baza pusă în altă parte atunci vine către grupa de vârstă. Participăm lunar la turnee în afara județului, tot timpul căutăm ceva nou. Am fost invitați de academii mari din țară, anul trecut am fost la Academia Hagim cu Grupa 2013, și anul acesta ne-au chemat, dar eram angrenați în alte competiții. Anul acesta am avut invitații de la Academia U Luceafărul de la Universitatea Cluj, am participat la Bacău cu trei categorii de vârstă, la Constanța, Valul lui Traian, Sarichioi, la Cazasu în județul Brăila, la Călărași, București…
– Haideți să punctăm și câteva rezultate de la aceste turnee…
– Am participat la „Stelele Viitorului” în februarie, fără înfrângere, am terminat totuși pe locul … opt, din cauza golaverajului. Am terminat grupa pe locul doi, au mers mai departe primele opt, dar am rămas aici „grație” golaverajului mai slab. La 2015-2015 am avut o singură înfrângere, cu 32 de echipe, meciuri puternice, cu Academia lui Bănel Nicoliță, cu SPR Rapid. La Bacău, tot așa, în martie, vicecampioni, am pierdut finala cu Rapid. Câștigasem grupa cu trei victorii din trei și cu golaveraj 31-1. La 2015 tot la Bacău am avut locul doi în grupă și locul șase din 25 de echipe în final. Locul trei la Călărași Cup, turneu internațional, cu participarea unor echipe din Bulgaria. În finala mică am reușit să învingem Lugodoreț cu 8-0. La Sarichioi locul doi pentru 2013, am pierdut finala cu gazdele. La Valul lui Traian, la fel locul doi pentru 2013 și două premii individuale, iar la 2014 tot locul doi în grupă după ce am învins gazdele, dar în finala mică și-au luat revanșa.
– Jucători promovați la academiile din țară?
– Da, ca o performanță pentru noi este transferul lui Alexandru Capeț de la noi la Rapid, în februarie anul acesta. Am mai avut un copil tot la 2012 , Costache Matei, care la fel și el fost în acest turneu, dar din păcate nu a fost oprit. Cam acestea sunt obiectivele noastre. De câte ori vedem pe net că se fac selecții la cluburile mari din țară noi ne trimitem copiii acolo. Nu neapărat pentru a rămâne acolo, ci pur și simplu să-și vadă nivelul…
– Există vorba aceea: nu știi de unde sare iepurele!
– Exact. Avem mulți copii care sunt luați în vizorul academiilor mari din țară tocmai pentru că îi trimitem la aceste turnee de selecție. Cei de acolo așa ne spun: v-am văzut, v-am următit, vă urmărim și de acum încolo o să vă avem în vedere. Avem de asemenea doi copii care au trecut prin curtea noastră și în acest moment sunt, împreună cu familia, în Barcelona, cel mic este la Academia FC Barcelona, cel mare la Espanyol. Un alt copil este acum la echipa Under 14 la Academia Hagi, este plecat de patru ani de zile de la noi. Un alt jucător format la noi și mutat cu familia este acum la Academia FC Argeș. În fine, la Școala lui Bănel Nicoliță avem un copil care a trecut prin curtea noastră. Deci, scopul nostru este să dezvoltăm fiecare copil în parte, să scoatem tot ce este mai bun din el și să-i dăm către marile academii de fotbal, să-și ia zborul către performanță.
– Turneul de la Cluj?
– Da, este turneu la care am participat cu copiii de la Grupa 2013, care fac parte din acel proiect depus și aprobat de Consiliul Județean Ialomița, „Școala de Fotbal Medin Sport & Fun Slobozia”. Au participat echipe foarte puternice: Academia „U Cluj” Luceafărul, care este pe locul trei în țară, Academia „Viitorul Cluj”, pe locul șapte în topul academiilor din țară, Zalău, Celta Brașov (Academia Celta Vigo din România), Chelsea București, alte echipe puternice din zona Ardealului, Gilău sau Sporting Cluj.
După o primă zi în care începem turneul cu stângul, înfrângere cu echipa gazdă “U” Cluj, urmează ceea ce numim noi visul frumos al competiției: victorii pe linie cu Viitorul Zalău, Academia Viitorul Cluj 2, Chelsea București și Celta Braşov.
Acest parcurs ne propulsează pe locul al doilea în grupă și implicit calificarea în semifinale. În ultima zi de turneu, după un meci viu disputat, ne vedem învinși de cei ce urmau să devină campioni, Academia Viitorul Cluj 1 și mai apoi, pe o căldură toridă, pierdem și finala mică, terminând competiția pe locul 4 din 14 echipe participante.
– De unde MEDIN?
– De la fetele mele. Am două fetițe gemene de patru ani și jumătate, Medeea și Ines. Și Sport pentru că suntem focusați pe toate ramurile sportive. Avem certificat de identitate sportivă întregistrat la Ministerul Tineretului și Sportului. Am început cu fotbalul, dar vom continua și cu alte discipline.
Nicolae TACHE
„Școala de Fotbal Medin Sport & Fun Slobozia”
* Proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița