“MediaTin Ialomița”, un proiect cu liceeni ialomițeni vorbind despre… dezinformare

Marți, 9 mai, de Ziua Europei, în cadrul proiectului “MediaTin Ialomița” a avut loc a doua întâlnire cu elevii implicați în acest proiect implementat de Asociația Expert-in în parteneriat cu Asociația Egal Acces, firmă cu experiență pe partea de administrație publică.

La întâlnirea organizată în Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița a fost invitat, pentru un dialog cu tinerii, președintele CJ Ialomița, domnul Marian Pavel. S-a fredonat “Odă Bucuriei”, imnul Uniunii Europene (UE), s-au scris și prezentat știri despre importanța UE în viețile generațiilor tinere, s-au schimbat opinii despre valorile și oportunitățile oferite de spațiul comunitar cu președintele Marian Pavel.

După pauză, s-a făcut un scurt istoric al manipulării și dezinformării din Antichitate până în zilele noastre și liceeni au răspuns la trei întrebări esențiale privind media zilelor noastre: Ce sunt dezinformarea și știrile false, cum ne afectează viața astfel de concepte și cum ne protejăm împotriva dezinformării. În final, liceenii au creat și prezentat știri false – dar pozitive – cu scopul declarat de a manipula audiența.

SONY DSC

Proiectul “MediaTin Ialomița” vine după un prim proiect în care cele două asociații au fost partenere, este vorba de proiectul „VoTin Ialomița”, finalizat cu succes anul trecut. Mai multe detalii despre proiect ne-au fost dezvăluite într-un dialog cu reprezentanții Asociației Egal Acces.

Radu Georgescu: Proiectul a fost gândit încă de anul trecut. Am pornit de la două idei: prima, ce înseamnă până la urmă informația în ziua de azi, și a doua ce înseamnă dezinformarea. Un alt scop este acela ca tinerii să aibă o mai bună înțelegere a modului în care mass-media funcționează și ne-am propus ca la finalul proiectului să le creăm un web-site dedicat tinerilor ialomițeni, pe care ulterior ei îl vor administra.

SONY DSC

Aceasta este a doua întâlnire, coincidență, este și Ziua Europei, câteva idei despre această zi deosebită fiindu-ne prezentate de domnul Marian Pavel, președintele CJ Ialomița. Am discutat azi despre ce înseamnă dezinformarea și cum ne afectează viața.

 Proiectul durează un an. Câte întâlniri de acest gen veți avea cu liceenii?

Radu Georgescu: Întâlnirile vor fi și online, mai ales pe perioada vacanței de vară, în care vom dezbate anumite aspecte. Întâlniri eveniment vor fi în număr de cinci, printre care și o mică tabără la Amara, trei zile în septembrie. În final, în luna februarie anul viitor, vom încheia cu o dezbatere între tineri, autorități și jurnaliști pentru a aborda acest subiect al dezinformării.

SONY DSC

– Ce v-a transmis președintele Marian Pavel în dialogul de azi?

Mihai Sebe: Domnul președinte, care este un invitat fidel al nostru și întotdeauna răspunde cu mare bucurie când îl chemăm alături de noi, a subliniat valorile europene, a vorbit despre solidaritate, drepturile omului, diversitate, a încurajat tinerii să călătorească, să cunoască, dar în același timp să se întoarcă acasă și să dezvolte comunitatea locală. A urat un sincer la mulți ani tinerilor din Ialomița și a subliniat faptul că inclusiv ei, cetățeni români, sunt parte din Europa și contribuie la dezvoltarea acesteia.

SONY DSC

– Câți liceeni sunt angrenați în acest proiect?

Mihai Sebe: Participă patruzeci de elevi de la licee din Slobozia și Țăndărei, care au fost angrenați și în proiectul de anul trecut, acum am inclus și Feteștiul.

Succes!

Mihai Sebe: Mulțumim! Și vă așteptăm alături de noi la întâlnirile eveniment, cu deosebire la întâlnirea din februarie, unde ne-am bucura să fie cât mai mulți ziariști ialomițeni.

Nicolae TACHE

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved