Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:
MAȘINA DE SĂPAT LOCAȘURI PENTRU RĂSADURI RUD SACK
Dezvoltarea agriculturii a reprezentat întotdeauna un interes economic major, care a fost și va fi în atenția oricărui stat dezvoltat sau în curs de dezvoltare.
Manualitatea cultivării și recoltării suprafețelor agricole nu mai reprezintă o opțiune încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Pe lângă modernizarea progresivă a principalelor unelte agricole, prin introducerea oțelurilor de înaltă caliate și dezvoltarea școlilor agricole, un pas important a fost făcut prin stimularea creativității tehnice. Astfel, a apărut o gamă destul de diversificată de mașini agricole, care au ușurat mult cultivarea unor suprafețe extinse într-un timp mult mai scurt.
Mașina de plantat răsaduri Rud Sack face parte dintr-un complex de mașini agricole numit universal agricol. Toate mașinile din acest complex erau cu tracțiune animală, fiecare executând câte o trecere pe suprafața de teren cultivată.
Acest complex de mașini, numit universal agricol, era utilizat într-o anumită ordine:
-
Rarița, pentru distrugerea buruienilor;
-
Mașina de săpat locașuri pentru răsad;
-
Grapa cu discuri reglabile în unghi pentru bilonare.
Din acest complex de mașini care compun universalul agricol, mă voi opri la mașina de săpat locașuri pentru răsaduri, fiind o concepție inedită pentru producția de mașini agricole din perioada interbelică a fabricii Rud Sack, din Leipzig, Germania.
Mașina este compusă dintr-un cadru metalic pe care sunt fixate un ax metalic cu două discuri perforate din oțel, cu câte patru sape montate pe fiecare disc, și două cuțite tip săgeată. Interesant la această mașină sunt reglajele celor două discuri cu sape, care permit reglarea cu precizie a distanței între rînduri și pe rând, cu ajutorul unor șuruburi montate pe ax și disc. De remarcat că viteza de plantare era mult mai mare, mașina Rud Sack dotată cu 8 sape ridicându-se la performanțe notabile pentru anii 1925-1930.
Muzeul Național al Agriculturii învită publicul cititor să vadă o astfel de mașină aflată în patrimoniul muzeului, fiind o realizare tehnică de excepție pentru acele vremuri.
Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu
Foto: Elena Slujitoru