Mașină de cusut „Singer”

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Mașină de cusut „Singer”

Colecția de mașini de cusut a Muzeului Național al Agriculturii s-a îmbogățit cu încă un exemplar marca Singer”, ajungând la un număr de 55 de exemplare, cea mai veche fiind din anul 1856. Firma Singer este, și în prezent, cea mai mare companie producătoare de mașini de cusut din lume.

În luna mai, anul curent, am fost contactați prin e-mail de o persoană din București, să mergem să luăm o mașină de cusut, că are de zugrăvit apartamentul și nu ar vrea să o arunce. Cu această mașină de cusut a lucrat soacra donatorului, la o casă de modă din București. În afară de blatul ușor deteriorat, mașina de cusut este în stare de funcționare și are toate accesoriile necesare pentru anumite cusături speciale, precum și cartea cu instrucțiuni de folosire și carnetul de proveniență a mașinii. De aici aflăm că mașina a fost cumpărată în anul 1938, prin intermediul companiei Bourne &Co, Societatea pentru comerțul cu mașini de cusut, și a aparținut Elenei Petcu, croitoreasă de meserie. Conform seriei, mașina a fost produsă în anul 1937.

Mașina de cusut Singer, cu seria „EB 093564ˮ, este prevăzută cu o masă cu două picioare laterale și un sertar, și un cap de lucru care se introduce în masă. Suveica este rotundă. Are curea din piele, care face legătura de mișcare de la pedală la mecanismele mașinii de cusut. Mașina propriu-zisă are xilografiate motive florale și sfinxul înaripat, textul „The Singer Manufactouring & Coˮ, conține sigla ovală ștanțată cu suveica și acul, iar la bază este inscripționată seria mașinii. Ambele picioare laterale ale mașinii, traversa de legătură dintre picioare, precum și pedala de acționare, au, din turnare, înscrisul „SINGERˮ. Pe cutia cu accesorii, de asemenea, găsim înscrisul SINGER. Aceasta conține 15 piese de rezervă sau de schimbare a cusăturii.

Muzeograf Fănica Gherghe

Foto: Elena Slujitoru

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved