* Prima concluzie a lui Marian Pavel de la instalarea sa ca președinte al Consiliului Județean Ialomița
cu privire la stadiul proiectelor instituției
În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sfârșitul săptămânii precedente, la aproape o lună de la instalarea sa ca președinte al Consiliului Județean Ialomița Marian Pavel a prezentat, alături de Alexandru Potor, administratorul public al județului, stadiul unor proiecte aflate în implementare la nivelul instituției, finanțate din fonduri europene, cât și naționale.
<<Nu am știut, nu am crezut că situația este cea pe care urmează să v-o prezentăm!>>
Cei doi interlocutori s-au oprit mai întâi asupra proiectelor cu finanțare din fondurile europene, specificând că din valoarea totală a proiectelor cu finanțare europeană în cuantum de 317.189.013 lei gradul de absorbție este de 13,19 la sută.
Proiectele privesc construirea blocului operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, modernizarea și dotarea incintei clădirii, modernizarea DJ 201: Buești – Ivănești – Ion Ghica – Ciulnița – Cosâmbești – Mărculești, modernizarea DJ 201: tronson Coșereni – Axintele – Orezu și DJ 203F – DN 2C Grivița pe ruta Smirna – Iazu – Scânteia – Valea Ciorii – DN 1A.
* Proitectul privind modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul SJU Slobozia are un grad de absobție de 2,10 la sută și lucrări executate de zero la sută, valoarea totală fiind de aproximativ 74 miliarde lei vechi. Termenul de finalizare al acestui proiect este sfârșitul acestui an, în condițiile în care acest proiect a fost semnat în anul 2019.
* Reabilitarea monumentului istoric „Conacul Bolomey” este un proiect extrem de ambițios al administrației județene, în sumă totală de 262 miliarde lei vechi. Lucrările nu au fost demarate încă, dar termenul de finalizare este ceva mai lung, respectiv anul 2023. Aici există însă un risc de depășire a termenului din cauza complexității lucrărilor.
* Reabilitarea și punerea în valoare a monumentului istoric „Orașul de Floci” se află în același stadiu de zero la sută lucrări executate, gradul de absorbție al fondurilor fiind de 0,81 la sută, termenul de finalizare fiind luna martie 2023. Suma alocată acestui proiect se ridică la 120 de miliarde lei vechi. În cadrul acestui proiect lucrările au fost licitate de opt ori, procedura de licitație fiind demarată de patru ori. Nu există ofertanți, ceea ce presupune o derulare dificilă a proiectului.
* Proiectul privind Restaurarea și conservarea Bisericii de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia are un grad de absorbție de 6,49 la sută, iar lucrările executate fizic sunt în jur de 29 la sută. Valoarea este de 30 de miliarde lei vechi, termenul de implementare fiind 31 iulie 2022.
* Un alt proiect finanțat tot prin Programul Operațional Regional este DJ 306, limita județului Călărași până la Cocora, limită cu județul Buzău, proiect cu un grad de absorbție de 0,18 la sută, zero la sută lucrări executate. Termen limită de implementare este 30 iunie 2022.
* Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia: zero lucrări executate, zero absorbție fonduri nerambursabile. Termenul limită este iunie 2023. Aici există și o presiune din partea finanțatorului, ADR Sud Muntenia, care a oferit death-line-uri pe care Consiliul Județean trebuie să le respecte.
* Un ultim proiect finanțat din fonduri nerambursabile, care are un grad de absorbție de 0,59 la sută și un stadiu de implementare fizic de 5 la sută vizează Strategia de dezvoltare a județului Ialomița 2021-2027 – Împreună pentru Ialomița. Valoarea proiectului este de 22 miliarde de lei vechi.
În continuare, au fost luate la puricat proiectele finanțate din fonduri naționale, cu deosebire cele din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Din cele cinci proiecte finanțate din fonduri naționale gradul de absorbție nu depășește 3,11 la sută (la două dintre proiecte gradul de absorbție fiind zero la sută) dintr-o valoare totala de 326.156.829 lei, iar termenul final de implementare pentru toate cele cinci proiecte este sfârșitul acestui an. „Țin să menționez că gradul de absorbție la nivelul Unităților Administrativ-Teritoriale din județul Ialomița din proiectele cu finanțare națională este, în medie, de 70 la sută, indiferent de culoarea politică a primarilor acestor localități”, a precizat președintele Consiliului Județean Ialomița.
Pentru Blocul Operator din cadrul SJU Slobozia s-a prevăzut suma de 774 miliarde de lei vechi, însă nu au fost atrase fonduri nerambursabile, iar lucrările nici măcar nu au fost excutate. Termenul final de implementare este 31.12.2020 conform contractului actual, ceea ce înseamnă că peste o lună și jumătate acest proiect ar fi trebuit finalizat. Din păcate, spune Marian Pavel, stadiul de execuție este zero, motiv pentru care actuala administrație județeană a demarat câteva demersuri de salvare a acestui proiect.
Modernizarea și dotarea incintei clădirii SJU este un alt proiect supus atenției de noua conducere a Consiliului Județean, în cuantum de 762 miliarde de lei vechi, pentru care gradul de absorbție și lucrările executate sunt de zero la sută. Și în acest caz, termenul de finalizare a proiectului este tot 31 decembrie 2020.
Modernizarea DJ 201 pe ruta Buești – Mărculești, a cărui valoare este de 390 miliarde lei vechi, lucrări executate zero la sută, grad de absorbție 0,56 la sută. Ministerul Lucrărilor Publice a notificat CJ că termenul de implementare este 31 decembrie 2020.
DJ 201, primul tronson cuprins între Borănești și Orezu, are o finanțare în de 853 miliarde lei vechi, dar lucrările nu au fost demarate, deși termenul de implementare este 2020.
Modernizarea DJ 203F Grivița – Smirna – Iazu – Valea Ciorii are o alocare bugetară în sumă de 477 miliarde lei vechi, 17 la sută reprezentând procentul de fonduri atrase prin PNDL, stadiul de executare a lucrărilor fiind ceva mai avansat, de 70 la sută. Termenul de implementare este același, finalul anului.
Valoarea totală finanțată din fonduri europene este de 3.170 miliarde lei vechi, respectiv 3.260 miliarde lei vechi prin PNDL.
Procentul de absorbție în cazul proiectelor finanțate prin PNDL este de 3,11 la sută din total sume, în timp ce finanțarea proiectului prin POR este de 13,19 la sută.
Marian Pavel a criticat fosta administrație județeană
În cadrul aceleiași conferințe de presă, Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a criticat fosta conducere a instituției pentru întârzirea implementării proiectelor despre care a spus că a luat „decizii politice greșite” care pun în pericol bugetul județului, grevându-l de fonduri pentru a cofinanța unele proiecte ample aflate în implementare. Reprezentanții administrației județene au mai precizat că pentru proiectele implementate din Programul Operațional Regional contribuția CJ este de 33 milioane de lei, în timp ce pentru proiectele derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală contribuția este de 54,4 milioane de lei, sumă pe care instituția nu o are în totalitate. Suma reprezintă bugetul instituției pe patru ani pentru a duce la îndeplinire „mărețele proiecte” ale CJ.
„Aceasta este situația reală, bazată pe documente și cifre, nu este nici pe departe acea poveste in care eroul principal face minuni și totul se termina cu bine, narata frumos de fosta conducere in persoana <<campionului fondurilor europene>> (…) PNDL a fost lansat de Guvernul PSD în 2016, Ialomița primind o alocare generoasă, de peste o sută de milioane de lei printr-o decizie politică, Consiliul Județean, un organism profesionist condus de un campion al fondurilor europene a decis ca peste 35 la sută din această sumă destinată dezvoltării comunităților locale din Ialomița pe care eu o vedeam mai bine alocată pe ceea ce înseamnă primării, pentru că erau niște investiții foarte mari de care acestea aveau nevoie, aproape trei mii de miliarde s-au dus spre Consiliul Județean, unde, până în acest moment, s-a atras 3 la sută. De partea cealaltă, cele circa 500 de milioane care au mers către UAT-uri, unde avem cinci, șase, șapte funcționari în primării, până în acest moment rata de absorbție este de 75 la sută. Vă rog să analizați dumneavoastră, pentru că eu nu cred că este incompetență! Am discutat cu colegii din Consiliul Județean și am întrebat de ce s-a întârziat până în ultima lună pe care o mai avem la dispoziție până la închiderea acestui program de finanțare. Mi s-a răspuns că decizia a fost aceea de a externaliza tot ce înseamnă consultanță, iar firmele care s-au ocupat au întârziat pentru scoaterea la licitație (…) Dincolo de externalizare, cred că au fost decizii politice greșite, ca să nu spun altceva, și cred că problema pe care o avem vizează contribuția pe care Consiliul Județean va trebui să o plătească pentru implementarea acestor proiecte”, a declarat Marian Pavel.
La finalul conferinței de presă, președintele în funcție a precizat că acesta este doar începutul unor dezvăluiri privind proiecte, contracte etc., pentru a dovedi transparență și a prezenta lucrurile clar și obiectiv.
Petronela MOROIANU