Marian Neacșu și Victor Moraru dezavuează carantinarea municipiului Slobozia

 

Începând din data de 12 noiembrie, municipiul Slobozia se află în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Decizia a venit brusc, după ce, săptămâna trecută, incidenţa cumulată de infectări ajunsese la 7,46 cazuri la mia de locuitori, o rată a răspândirii virusului deosebit de periculoasă. Deși semnele unui posibil focar de infecție atât la nivelul județului, cât și la nivelul municipiului reședință de județ existau, pasivitatea autorităților a persistat. Mai grav este că, în acest moment, Ialomița nu poate aproxima dimensiunea reală a infectărilor, având în vedere capacitatea redusă de testare.

Autoritățile locale și județene, în frunte cu Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Ialomiţa, nu au venit cu un plan pentru a preveni răspândirea virusului în rândul populației. Astfel, odată cu începutul lunii noiembrie, Ialomița se confrunta deja cu o creștere accelerată a răspândirii virusului SARS CoV-2. Pe data de 3 noiembrie, județul raporta 119 cazuri în ultimele 24 de ore.

Marian Neacșu și Victor Moraru, candidații ProRomânia la Camera Deputaților, respectiv Senat, au reacționat la această decizie de carantinare a municipiului Slobozia.

Marian Neacșu: ”Carantina nu este soluția corectă pentru cetățeni, este soluția cea mai simplă pentru autorități, atunci când nu-și fac treaba!”

Cine răspunde pentru carantina din Slobozia? Nu ne oferă nimeni nicio explicație? Eu nu am văzut nicio poziție publică a decidenților locali. Nu am văzut NICIUN SET DE SOLUȚII ale administrației locale pentru cetățenii din Slobozia. Carantina nu este soluția corectă pentru cetățeni, este soluția cea mai simplă pentru autorități, atunci când nu-și fac treaba. Este o măsură inutilă fără un program de testare în masă ca să știm cine este infectat și cine nu! Pentru a putea lua măsuri concrete de la caz la caz, fără să afectăm economia și viața de zi cu zi a tuturor ialomițenilor.

Cred că este cazul ca împreună cu cetățenii din Slobozia să ne gândim la anumite lucruri. De ce în primul val al epidemiei, Slobozia nu a intrat în carantină? Pentru că atunci s-au luat măsuri administrative: spălarea și dezinfectarea străzilor din Slobozia; dezinfectarea spațiilor comune din blocurile de locuințe; dezinfectarea mijloacelor de transport în comun; activitățile din piețe, Obor și Bazarul Municipal se desfășurau (nu erau aruncați producătorii în stradă) cu respectarea măsurilor privind numărul maxim de persoane admis precum și cu respectarea măsurilor de igienă.

Acum, după alegerile locale, ce s-a întâmplat? Au rămas autoritățile locale tot cu gândul la alegeri și au uitat de siguranța ialomițenilor? Nu trebuia să fie mai bine pregătite pentru al doilea val? Acestea nu sunt întrebări retorice! Pentru că ele sunt în mintea și pe buzele fiecărui slobozean. Le aude cineva ? Le răspunde cineva ? Este inacceptabil să se ascundă după birouri când Slobozia îndură. Dacă actualii decidenți locali sunt surzi și muți eu vă asigur că nu sunt.”, a subliniat, Marian Neacșu, candidatul ProRomânia pentru Camera Deputaților.

Victor Moraru: ”Carantina afectează destul de grav viața economică și socială a județului, dar și a noastră!”

Slobozia este încă un caz care demonstrează ignoranța și lipsa de operativitate a instituțiilor însărcinate cu gestionarea crizei sanitare. Indolența se resimte inclusiv în privința aplicării măsurilor sanitare la nivel intern. Astfel, în luna septembrie Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Ialomiţa, Prefectura, precum și Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa erau declarate focare de infecție, după ce mai mulți angajați au fost confirmați cu noul coronavirus.

Am avertizat despre incompetența de la nivelul DSP în gestionarea pandemiei în Ialomița, în timp ce eram președintele Consiliului Județean Ialomița. Nu am facut-o doar acum! I-am cerut, în trecut, de două ori ministrului Sănătății să-l demită pe Dan Noel, șeful DSP Ialomița.

M-am asigurat în acea perioadă că lucrurile sunt ținute sub control. Am alocat de urgență 3,5 milioane de lei din bugetul Consiliului Județean, am asigurat cazarea pentru aproximativ 70 de cadre medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia în două locații hoteliere, pentru a-și putea proteja familiile. Am văzut responsabilitatea față de sănătatea ialomițenilor mai presus decât orice interes politic. Acum, parcă nimeni nu are nicio răspundere. Nimeni nu-și asumă agravarea situației din Slobozia.

Cât despre cine este Dan Noel de la DSP Ialomița, puteți căuta informații publice despre el și vă veți convinge singuri. Este absolut inacceptabil ca acesta să pună în continuare în pericol sănătatea ialomițenilor. Cum ar putea să țină pandemia în frâu dacă nu testează? Pe 31 octombrie, Ialomița, județ aflat în scenariul galben, cu o incidență de 1,6 la o mie de locuitori, raportase 9 teste efectuate la 24 de ore. Doar 9 teste! Inacceptabil.

Carantina afectează destul de grav viața economică și socială a județului, dar și a noastră. Cea de zi cu zi. Și totuși, până acum, nimeni nu a oferit nicio explicație. În condițiile în care a fost suficient timp pentru pregătiri pentru al doilea val, mai ales după cazurile Țăndărei și Bărbulești.

Acum, este normal să ne întrebăm:

Care sunt măsurile pregătite ca o astfel de situație să nu se mai repete?Care sunt măsurile pe care le-a luat actuala conducere a Consiliului Județean pentru a sprijini municipalitatea? Care sunt măsurile luate după declararea carantinei pentru Slobozia?

CARE SUNT SOLUȚIILE pentru Slobozia ale decidenților locali și județeni? De ce se aruncă vina tot către cetățeni? Tot ei vor fi de vină și anul viitor într-un al treilea val?

Au avut timp să se pregătească pentru al doilea val. Dar, iată în ce situație ne aflăm, și nimeni nu este de vină. Se aruncă vina către ialomițeni, din păcate.”, a spus Victor Moraru, candidat la Senatul României.

Comandat de: PRO ROMÂNIA IALOMITA. Executat de: SC IALPRESS SRL

Cod Unic de Identificare MFC: 11200008

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved