Marele pierzător este PSD

 

Dragoș Soare, președinte interimar PNL Ialomița, despre alegerile parlamentare în județ:

* Carantina instituită, demobilizarea, faptul că oamenii politici nu au știut să comunice, nu au știut să răspundă așteptărilor cetățenilor sunt doar câteva dintre motivele pe care Dragoș Soare, președintele interimar al PNL Ialomița, le-a identificat în cadrul unei analize interne făcută împreună cu colegii de partid și care pare că au condus la un rezultat slab al PNL la alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie. Tot în opinia sa, prezența scăzută la urne a făcut ca partidele de dreapta să fie dezavantajate în fața celor de stânga. Raportat la alegerile parlamentare din 2016, președintele liberalilor ialomițeni susține că PNL se află „tot acolo” și că nici nu a câștigat, dar nici nu a pierdut, cele câteva procente obține în plus nefiind de însemnătate.

Nimic despre campania deșănțată a Președintelui tuturor românilor

Desigur, Dragoș Soare evită elegant să spună că slaba prezență la vot a fost determinată de panica pe care președintele lui de la Cotroceni a indus-o permanent în rândul alegătorilor prin ieșirile intempestive seară de seară pe sticlă pentru a-i îndemna pe aceștia … să stea acasă.

Desigur, lui Dragoș Soare îi este greu să recunoască faptul că scontând pe prezența masivă a tinerilor la vot (după o placă veche de treizeci de ani, bazinul electoral al liberalilor) și pe absența la urne a pensionarilor (votanți fideli ai stângii, continuă aceeași placă stricată), prin această campanie deșănțată Klaus Iohannis și-a dat singur cu stângu-n dreptul, cei care au ieșit într-un număr mai mic la vot fiind tocmai tinerii.

Desigur, Dragoș Soare deplânge prezența în Parlament a unui partid venit de nicăieri (AUR) pedalând tot pe absența alegătorilor la urne, dar uită să amintească că alesul de la Cotroceni a refuzat sistematic amânarea alegerilor în primăvară, când se spera ca pandemia să slăbească în intensitate și alegătorii să meargă mai cu curaj la urne.

În fine, nu mă pot abține să nu semnalez și afirmațiile lui Dragoș Soare, conform cărora (după aceeași placă veche de treizeci de ani) electoratul ialomițean este… involuat. Acolo unde este mai puțină informație, mai puțină evoluție în dezvoltarea comunităților, mai puțină educație, mai puțină conștiință dintr-un anume punct de vedere votul a fost distribuit altfel”, spune cu nonșalanță președintele liberalilor din județ, zgândărind orgoliul a mii de ialomițeni, jignind deopotrivă votanți sau nu ai Partidului Alianța pentru Unirea Românilor.

Dar, haideți să-l lăsăm pe președintele liberalilor ialomițeni să-și ducă liniștit la capăt analiza, după care fiecare dintre dumneavoastră veți putea să faceți corecturile de rigoare.

Cu pieptul în față spunem că suntem dispuși să plătim în continuare pentru sănătatea comunității”

Ca formațiune politică am intrat în această cursă electorală cu obiectivul de a scoate cel puțin doi parlamentari, un deputat și un senator, dorindu-ne, evident, să scoatem doi deputați și un senator, dar fiind conștienți că va fi foarte greu având în vedere numărul primăriilor pe care PNL le are la nivelul județului Ialomița și a faptului că președinția Consiliului Județean este deținută de PSD. Putem considera că cei care au câștigat alegerile locale la nivelul județului aveau prima șansă. Am pornit cu cele mai bune gânduri, am avut doi candidați extrem de muncitori, Luminița Barcari și Robert Chioveanu. S-a muncit, dar rezultatul a fost diferit față de așteptări și față de munca pe care noi am depus-o. Am avut probleme în această campanie. După cum știți, Slobozia a fost carantinată chiar în perioada campaniei electorale. Nu ne-am dorit, dar am pus înainte de toate sănătatea comunității noastre, înainte de interesul politic și cred că am fost penalizați pentru asta. Dacă acesta a fost prețul pe care noi a trebuit să-l plătim, cu pieptul în față acceptăm și spunem că suntem dispuși să plătim în continuare pentru sănătatea comunității și a județului, dacă așa înțelege omul că trebuie să ne penalizeze”, a declarat Dragoș Soare, președintele interimar al PNL Ialomița.

Nu am pierdut, nu am câștigat. Suntem tot acolo!”

Comparativ cu rezultatele obținute la alegerile parlamentare din 2016, șeful liberalilor ialomițeni mai spune că PNL este „tot acolo” și că „nu am câștigat, nu am pierdut”. Formațiunea politică a reușit în urmă cu patru ani să obțină un mandat de parlamentar la redistribuire, ducându-l în Parlament pe deputatul Tinel Gheorghe. O situație similară a fost și în acest tur de alegeri, Luminița Barcari câștigând mandatul de deputat tot la redistribuire.

Am intrat în alegerile din 2020 cu niște gânduri, am ieșit cu un rezultat și raportându-ne la 2016 vă pot spune că suntem tot acolo. Nu am câștigat, nu am pierdut, avem același număr de parlamentari. Avem în plus câteva procente care nu înseamnă un rezultat pozitiv pentru noi. Marele pierzător este PSD care, deși și-a adjudecat 40 la sută din numărul de voturi valabil exprimate, a intrat cu patru parlamentari, dacă îl socotim și pe deputatul Mihăiță Găină, pe care îi câștigase în 2016, respectiv 3 deputați și un senator și a ieșit cu 2 deputați. Marele câștigător și marea surpriză a acestui tur de alegeri a fost AUR, care ne-a dat primele semnale la alegerile locale câștigând un oraș și având al patrulea candidat ca număr de voturi la Slobozia. Această formațiune apărută parcă de nicăieri a reușit să-și adjudece doi senatori și un deputat. Este echitabil? Putem spune că nu, dar în același timp trebuie să fim conștienți și să spunem că electoratul are întotdeauna dreptate. Poate nu este echitabil să obții 13 procente la nivel județean și să iei 3 mandate de parlamentar, astfel putem considera că nu toți ialomițenii sunt reprezentați în Parlament, dar, până la urmă, acesta este rezultatul. Mergem cu fruntea sus și nu ne lamentăm, nu ne tăvălim, nu arătăm cu degetul. Singurii vinovați sunt oamenii politici care nu au știut să comunice, care nu au știut să răspundă așteptărilor cetățenilor. Eu unul nu mă consider vinovat pentru perioada de carantină, dar vă spun, cu toată sinceritatea, că am plătit acest preț din punct de vedere electoral. Nu este vina mea că rata infectărilor a crescut, că sistemul medical din Ialomița nu a putut susține o rată de infectare mai mare”, a transmis Dragoș Soare.

Concluzia este că electoratul are întotdeauna dreptate”

Acesta a mai spus că s-au încheiat patru ani cu prea multe alegeri, cu prea multă politică și prea puține realizări și că a venit momentul ca în următorii patru ani să se vorbească mai mult despre realizări și mai puțin despre lupta politică.

Totodată, liberalul a mai subliniat că rezultatele au fost pozitive pentru cei care au știut să transmită mai multă emoție și pentru cei care au știut să arate cu degetul. „Cine a știut să arate mai bine cu degetul a avut de câștigat. Cine a știut să se ascundă mai bine de responsabilitate a avut de câștigat. Cine a pierdut? Cei care și-au asumat responsabilități, cei care au luat în piept problemele cu care ne confruntăm”, a transmis acesta.

Întrebat cum își explică rezultalele obține de PSD în comunitățile conduse de primari PNL, respectiv Urziceni, Coșereni, plus multe altele, Dragoș Soare a pus pe seama prezenței scăzute la vot procentele obținute de PNL. „Per total județ, rezultatele arată că prezența redusă la vot face ca partidele de stânga să crească în procente, în timp ce mai multă lume la vot conduce la procente mai mari pentru partidele de dreapta.”

Președintele interimar al PNL Ialomița a mai spus că la aceste alegeri electoratul a „taxat” PNL fie nevenind la vot, fie votând pe altcineva, altfel nu se justifică rezultatul obținut de PSD care are un bazin de maxim 5000 de electori care se prezintă la vot indiferent de situație.

Acești 5000 de oameni ies indiferent de perioadă, de tip de alegeri, dacă este frig sau cald, carantină sau nu (…) Dacă ne aducem aminte, Feteștiul era bazinul PRM care răspundea la mesajele naționaliste, promovate de AUR. Uitându-ne pe hartă, văzând cum a fost distribuit votul, vedem că în județele sărace, Moldova și sudul României, acest partid a avut câștig. Acolo unde este mai puțină informație, mai puțină evoluție în dezvoltarea comunităților, mai puțină educație, mai puțină conștiință dintr-un anume punct de vedere votul a fost distribuit altfel (..) Au venit unii care nu au structuri în teritoriu și au câștigat 13 la sută. Concluzia este că electoratul are întotdeauna dreptate (…) La Urziceni s-a scos un procent de 25 la sută care se încadrează în linia avută la nivel județean pe urban. Așteptările erau mai mari, inclusiv la Slobozia mă așteptam la mai mult, dar atât s-a putut. Am făcut evaluare și vom face o analiză săptămâna viitoare în ședințele interne unde vom trage concluzii. Toată lumea a tras. Cei care nu au tras, o să-i tragem noi la răspundere, dar, de principiu, marea majoritate și-a făcut treaba!”, a încheiat președintele PNL Ialomița.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved