* Unirea este singura temelie statornică a edificiului viitorului nostru – fără dânsa, ce se va clădi va fi pe nisip.”
Dimitrie C. Brătianu
În zilele de 28 și 29 noiembrie 2022, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița, în parteneriat cu Centrul Multifuncțional Orboiești, Liceul Pedagogic ”Matei Basarab” și Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Ioan Gură de Aur” Slobozia, a organizat o serie de activități culturale dedicate Marii Uniri de la 1918.
Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează acest moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918.
Prima activitate cuprinsă în program – „1 Decembrie cu șoapte de colinde”, a avut loc la Sala de Festivități a bibliotecii și i-a avut ca participanți pe copiii de la Centrul Multifuncținal Orboiești, coordonați de instructor educator Stanciu Valeria și prof. înv. primar Badea Elena Gabriela. Pe un fundal sonor cu muzică de sărbătoare, aceștia au cântat colinde, au dansat, au recitat poezii, iar la final și-au valorificat talentul creator realizând motive tradiționale, minidrapeluri și alte obiecte.
Cel de-al doilea eveniment dedicat Uniri, a avut loc la Sala de ședințe din incinta Centrului Cultural ”Ionel Perlea” Slobozia. Acesta s-a deschis cu intonarea imnului României – ”Deșteptă-te, române!” – unul dintre simbolurile care definesc tradiția, istoria și credințele națiunii noastre, după care a urmat alocuțiunea doamnei Elena Balog, manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu Ialomița.
Manifestarea a continuat cu intervenția doamnelor profesoare de istorie Carmen Ionescu și Nicoleta Trifan, care au vorbit despre importanța acestui act istoric. Mai departe, Ignea Cristian, elev în clasa a VII-a B, a interpretat cântecul ”Noi suntem români”, Coleș Iuliana, elevă în clasa a XI-a B, a susținut o prezentare PowerPoint despre Marea Unire, Badea Corina, elevă în clasa a XII-a, a recitat o poezie compusă de Bucoș Simeon, elev în clasa a V-a, toți cei menționați aparținând Liceului Pedagogic ”Matei Basarab” din Slobozia. Corul de fete de la Liceul Pedagogic ”Matei Basarab” Slobozia, coordonat de prof. Sebastian Tudora, și Corul de băieți de la Seminarul Teologic Ortodox ”Sf.Ioan Gură de Aur” Slobozia, pregătiți de preot prof. Cătalin Stanciu și îndrumați în această zi de 28 noiembrie de domnul pedagog Ștefan Lucian, au interpretat un colaj de cântece patriotice, transmițând publicului emoția și bucuria de a fi român.
De același talent creator au dat dovadă, în cea de-a doua zi, pe 29 noiembrie, elevii clasei a III-a B, coordonați de prof. înv. primar Dogaru Mioara de la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” Slobozia, care au realizat cu ajutorul creioanelor 3D diferite imagini cu temă istorică și tradițională în cadrul atelierului ”Motive tradiționale” desfășurat la Sala de festivități a bibliotecii.
Ziua s-a încheiat cu o horă tradițională românească în care s-au prins atât cei mici, cât și cei mari.
Mulțumim cadrelor didactice coordonatoare: prof. Carmen Ionescu, prof. Nicoleta Trifan și prof. Sebastian Tudora, elevilor și tuturor celor care au luat parte la eveniment! De asemenea, adresăm mulțumiri doamnei prof. Matache Adriana – director al Liceului Pedagogic ”Matei Basarab” Slobozia și domnului preot prof. Marin Sebastian – director al Seminarului Teologic Ortodox ”Sf.Ioan Gură de Aur” Slobozia!
Vali Șerban,
documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița