Marcela Smeianu, expoziție de acuarelă

Joi, 2 decembrie, eveniment de excepție la Galeriile Arcadia din cadrul Centrului Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia: vernisajul expoziției de acuarelă a artistului plastic ialomițean Marcela Smeianu. Amfitrioni: domnul Gheoprghe Petre, președintele Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Ialomiţa, Amelia Dincă, critic de artă și, bineînțeles, gazdă ospitalieră ca întotdeauna, Clementina Tudor, directorul Centrului Cultutral „Ionel Perlea”. A fost un eveniment de suflet, cu oameni mari consumatori ai unor acte de cultură care, în ciuda vicisitudinilor vremii, se încăpățânează să râmână în prim planul vieții de zi cu zi a municipiului nostru reședință de județ.

SONY DSC

Despre Marcela Smeianu și mai ales despre lucrările sale expuse pe simezele Galeriilor Arcadia, o lăsăm pe Amelia Dincă să ne vorbească:

SONY DSC

„În acuarelă, doamna Marcela Smeianu rămâne fidelă temelor care au consacrat-o, peisajul și florile. Lucrând în culori consistente și fiind interesată de expresia formelor interpretate plastic, artista transpune cadre imagistice pitorești, diferite între ele, experimentând această tehnică, adoptată în anii recenți. Puterea pigmenților de a exalta suprafața hârtiei alternează cu execuția rapidă, cu aplicarea gestuală sau controlată a elementelor din vizorul artistei. Particularitatea acuarelelor Marcelei Smeianu depășește experimentul, picturalitatea acestora fiind apropiată de ceea ce cunoaștem la artistă în zona acrilicului și uleiului pe pânză. Geomorfologia Bărăganului și locurile văzute în călătorii stau la baza lucrărilor executate într-o mai liberă aplicare a nuanțelor, care să confere identitate propriei personalități artistice, dar și motivului plastic inițial, mereu diferit și expresiv reprezentat. Îndepărtându-se de ideea de mimesis, Marcela Smeianu selecteză prin simțul său perceptiv esența atmosferei, dinamica anotimpurilor și varietatea tonală oferită de natura, întotdeauna tensionată de ritmul vegetației sau de liniștea unor spații pe unde omul se lasă așteptat. Lucrările în culori de apă sunt o călătorie a artistei în orizontul existențial și de receptare al unor structuri în care spațialitatea este evidențiată în datele orizontalității și verticalității ei, puse într-o legătură compozițională care lasă la vedere un context meditativ, de mare sensibilitate. Imaginile pot fi asociate reveriei și unor corespondențe afective ale artistei cu frumoasa Câmpie a Bărăganului. În ceea ce privește redarea florilor, acestea sunt echilibrat dispuse pe suprafața bidimensională, alcătuirea lor biologică devenind o glorie a puterii naturii de a crea nenumărate forme și culori, preluate de Marcela Smeianu, care le conferă strălucirea lor intrinsecă prin luminozitătea și contrastele rezultate din efectele de atmosferă. Armoniile cromatice dau un aspect echilibrat lucrărilor, remarcabile prin unele dominante unificate de pasaje tonale care fac legătura între diferite componente calorice ale acuarelelor, unificând spațiul vizual.”

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved