Magna cum laude

Dan Elias

Doamne! S-a trezit! S-a trezit! „Măria-ta!” „Măria-ta!” „Nenea, nenea!” „Ce vrei mă!? Eu sunt la bătut gogonaua? La ce gaură sunt?” „Șefule, doar mătăluță știi! Eu doar am ordin să te trezesc; te trezesc!” „Bine mă! Spune-mi repede ce mai este cu țara, cu războiul și cu lumea.” „Țara doarme dusă așa cum ai lăsat-o. Nu suflă unul. Cum le mai știi matale pe toate! Nu de pâine aveau ei nevoie, ci de circ. Cum de ți-a trecut prin minte să-i pui p-ăștia doii, ciucă și ciolacu să facă un grup umoristic, nu știu, dar i-ai spart! Râde poporul în hohote! Mai intră uneori în scenă și brigada artistică a guvernului; e prăpăd! Iar când ține alina de la senat câte un monolog, se rupe sala! În rest, cum știi; țăranii sunt în faliment, pensionarii n-o mai duc mult, fabrici mai sunt vreo două, doctorii recuperează materialele sanitare de la pacienții trecuți la cele veșnice, profesorii vor salarii mai mari pentru că și analfabetismul funcțional e ca robor-ul, crește văzând cu ochii, băncile stau ceva mai prost, că nu mai au unde pune banii, de furat se fură cum e tradiția, iar bode își trage castel… d-astea.

Ai făcut ce te-am rugat? Ai fost la frații tate să-mi dea și mie o diplomă de la academia aia bengoasă a lor?” Am fost, dar matale dormeai; acum sunt și ei la .. facultate. În fine, m-am descurcat. Au zis că nici nu se pune problema. Te-au trecut pe lista de fondatori și nu știu dacă e de bine dar mi-au zis că matale ești magna cum laude.”

Războiul?” „A la guerre comme a la guerre! Zelenski vorbește cât e ziua de lungă. Să nu te superi, dar eu cred că el vorbește aproape cât taci matale. În rest ce să-ți zic; putin a făcut șase cancere și a murit de patru ori, dar e bine. Aoleu! Am uitat să-ți spun că a sunat .. șeful cel mare. A zis să nu te trezesc, dar mi-a zis mie ce să-ți zic, dar cifrat. A spus așa; să crești producția de bomboane, colivă și lumânări că știi matale de care calibru. Și a mai zis să nu te superi pe .. pescarii din Deltă. Cică își fac și ei o piscină și n-au găsit alt loc. A! A mai spus ceva dar a zis că nu e important. Cică l-a sunat unul Ștefan cel Mare și a i-a făcut scandal, dar s-a pierdut semnalul.”

Bagă strâmbe și ăsta tocmai acum! Și lumea?” „Lumea e în trend. Cărțile cu james bond se rescriu cum trebuie. Am înțeles că bond va fi de genul neutru; un bond, două boande! Și mai e ceva. Ne-au atenționat ăia de la ursula să nu mai zicem mușchi țigănesc că ne taie brebenelul! Să-i spunem și noi mușchi romalesc, că nu murim!”

Bine, mă! Acum dacă tot m-ai trezit, le spun românilor vreo două și mă culc la loc.”

Dormi, măria-ta, dormi! Cine știe ce o mai fi pe urmă.”

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved