Luptătorii de la CSM Slobozia au început să adune… roadele

În perioada 19-24 iulie, trei sportivi ai secției de lupte de la CSM Slobozia (secție reînființată în primăvara acestui an după ani buni de inactivitate) au participat la Campionatele Mondiale de lupte rezervat cadeților, competiţie care a avut loc la Budapesta. Chiar dacă nu au reușit să urce pe podium, cei trei au avut evoluții convingătoare, care promit o acensiune rapidă în elita acestui sport la nivel național și internațional.

Așadar, pe scurt, câteva amănunte despre evoluțiile tinerilor sportivi slobozeni.

Marian Subțirică (categoria 71 de kilograme) a ajuns în optimi, unde a pierdut în faţa rusului Ahmed Abdulaevici Musaev, dar calificarea acestuia în finală l-a adus pe sportivul slobozean în recalificări, unde i-a învins pe reprezentanții Germaniei și Poloniei, având apoi șansa să lupte pentru medalia de bronz.

Din păcate, Marian a cedat în fața reprezentantului Indiei la această categorie (care avea să și câștige argintul la această categorie, delegația indiană fiind dealtfel surpriza campionatelor, la toate categoriile de greutate fiind pe podium), astfel că s-a clasat în final pe locul cinci.

Comportare foarte bună au avut și luptătoarele de la CSM Slobozia din lotul național.

Nicoleta Cristina Băjan (categoria 46 de kilograme) s-a bătut și ea pentru bronz, facând 2-1 cu reprezentanta gazdelor, a câștigat apoi în fața reprezentantelor Kazahstanului și Poloniei, iar în finala pentru medalii s-a întâlnit cu reprezentanta Turciei, în fața căreia a pierdut cu 2-1. Dacă i se va acorda atenție, nu va fi o surpriză să reprezinte România la următoarea Olimpiadă.

Revelația a fost Steluța Subțirică la categoria la 61 kilograme, care cu trei zile înainte de plecarea la Budapesta a fost cooptată în lot. În primul său meci a întâlnit vicecampioana mondială, pe care a condus-o la un moment dat cu 4-0, dar lipsa de experiență și a pregătirii fizice și-au spus cuvântul, pierzând în final cu 7-4. În optimi a întrecut-o pe germanca Luna Rothenberger, dar a pierdut în sferturi în faţa bulgăroaicei Sofi Stefanova Teneva. Ea este mai mică cu un an, așa că are dreptul să participe și la ediția de anul viitor a CM de cadeți, atunci când poate să-și ia revanșa și să urce pe podium.

Nicolae Pârvu, antrenor coordonator al secției de lupte CSM Slobozia: Cei trei luptători au evoluții foarte bune, dacă ne gândim că avem doar șase luni de când s-a reînființat secția de lupte a clubului.

Vom continua antrenamentele lor în comun cu lotul național (ei sunt acum la Izvorani), având grijă ca programul de pregătire să fie la același nivel și la club. Domnul primar Dragoș Soare ne-a invitat joia trecută la o discuție, mulțumindu-le sportivilor pentru rezultatele obținute. Nu vreau să spun vorbe mari, dar oricare dintre acești trei copii pot participa peste patru ani la Olimpiadă. Și nu numai ei, pentru că, iată, deja mai avem la lotul național o sportivă, pe Doinița Negoiță. Da, domnul primar a fost receptiv la solicitarea noastră și ne-a ajutat pentru reînființarea secției de lupte, dar a promis că ne va da sprijinul în continuare, în ideea ca acești sportivi să nu mai plece după ce ajung la seniori la alte cluburi din țară, ci să lupte și să aducă medalii pentru Slobozia, pentru județul Ialomița. Iată, începutul a fost deja făcut, săptămâna trecută la Lugoj, unde a avut loc Campionatul național individual rezervat seniorilor U23, CSM Slobozia câștigând medalia de bronz la categoria 74 kg lupte libere prin Stanciu Marian Bogdan. Este un sportiv remarcabil, are 21 de ani, este student, anul doi. Trebuie să avem grijă de acești copiii, nu să dăm cu bâta-n baltă, ca acum câțiva ani, când luptătorii slobozeni se băteau pentru medalii la europene sau mondiale, iar ca drept răsplată cei din administrația locală de atunci au desfințat secția, doi sportivi ajungând la Steaua, alții la alte cluburi din țară. Sper din tot sufletul să nu mai avem parte de un astfel de tratament.

Nicolae TACHE

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved