Liviu Patrkichi: „UPU Slobozia nu avea un circuit epidemiologic funcțional”

 

Liviu Patrichi, managerul Spitalului de Urgență Slobozia: UPU nu avea un circuit epidemiologic funcțional. Pacienții suspecți sau pozitivi erau transportați spre secția de imagistică pe același traseu pe care așteptau și pacienții la garderobă”

Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, a făcut o trecere în revistă a acțiunilor derulate până acum la nivelul unității medicale, dorind în același timp să transmită și un mesaj că situația este sub control.

Din punct de vedere a capacității spitalizare, tratare și izolare în condiții de siguranță, la data preluării mandatului, existau 12 paturi pe COVID-19 și două ventilatoare. În acest moment există 12 paturi pe secția de COVID și 6 ventilatoare. Pe secția ATI non-COVID existau 11 paturi deservite de 4 ventilatoare, numărul acestora fiind mărit cu încă 6 ventilatoare. În concluzie, capacitatea ATI de intervenție s-a triplat într-o lună. În zona UPU erau 6 paturi izolatoare în diverse zone ale secției, deservite de un ventilator, acum sunt între 15 și 18 paturi deservite de 3 ventilatoare. Capacitatea de izolare fiind astfel triplată (…) Această dezvoltare a capacității de izolare nu prevede doar utilarea cu paturi și eliberarea unor încăperi, ci înseamnă și desemnarea unor trasee, a unor trasee cu oxigen care au fost construite, prize cu oxigen, alimentări electrice și obținerea autorizațiilor specifice în domeniu (…)”, a explicat managerul Liviu Patrichi, care a mai dezvăluit faptul că Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SJU nu avea un circuit epidemiologic funcțional.

În zona roșie, de exemplu, se găsea garderoba tuturor pacienților. Pe traseul pe care pacienții suspecți sau pozitivi erau transportați spre secția de imagistică, așteptau pacienții la garderobă. Asta nu se mai întâmplă acum, toată zona UPU este roșie, de risc epidemiologic.

Ne-am preocupat pentru deschiderea unei noi zone de izolare și tratare, un demers care a început în urmă cu aproximativ 2 săptămâni (…) Din punct de vedere al asigurării echipamentelor specifice, respectiv ventilatoare, vă anunț că a fost reziliat contractul de furnizare prin neexecutare prin două acte adiționale de prelungire. Furnizorul a acceptat că nu poate livra echipamentele și ne referim aici la 8 ventilatoare. S-a inițiat o nouă procedură de achiziție pentru aceste 8 ventilatoare, contractul s-a semnat contractul la sfârșitul lunii octombrie ca pe 12 noiembrie să se facă livrarea acestora. Într-o lună de la rezilierea contractelor avem ventilatoarele fiind făcute chiar economii întrucât prețul de achiziție a fost mai mic decât cel inițial stabilit în contractul care a fost reziliat (…)”, a mai spus acesta.

O situație complicată vizează asigurarea medicației peroanelor infectate, cu forme ușoare sau medii, care așteaptă câteva zile în izolare pentru a putea fi preluate de un spital suport COVID, întrucât legislația nu permite Spitalului județean să facă achiziții de medicamente decât pentru pentru persoanele dializate sau în stare gravă la ATI, acesta nefiind unitate suport COVID. Managerul a transmis că întreprinde demersuri către Ministerul Sănătății de schimbare a legislației și că este exclus ca vreun pacient să nu beneficieze de medicație în caz de nevoie, cu toate riscurile care ar putea exista în cazul unui control. Mai mult decât atât, șeful Spitalului a mai spus că se fac demersuri în vederea implementării unui program de programări online care va fi funcțional pe site-ul unității medicale, program care va permite pacientului sau aparținătorului, precum și medicului de familie să facă programare prin introducerea datelor acestuia, confirmarea urmând a fi primită prin sms.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved