Leul este cea mai performantă monedă din regiune

August este o lună de bun augur pentru leu, care s-a apreciat față de euro cu circa 1%, media coborând la valori care au mai fost atinse la începutul lui martie 2021.

Comparativ cu sfârșitul anului trecut, leul este cea mai performantă monedă din regiune cu o apreciere față de euro de circa 1,5%, în timp ce forintul maghiar s-a depreciat cu 8,7% iar zlotul polonez a pierdut 3,4%.

Cursul euro a coborât joia trecută la 4,8793 lei, iar perioada s-a încheiat la 4,8818 lei, când transferurile s-au realizat între 4,879 și 4,885 lei.

Evoluția poate fi pusă pe seama încasărilor de valută ale exportatorilor de produse agricole dar și a vânzărilor de euro la care recurg străinii interesați de titlurile de stat în lei.

Dacă la începutul săptămânii trecute euro se tranzacționa la 1,0269 dolari, marțea aceasta moneda unică a scăzut până la 0,9901 dolari, minim al ultimilor 22 de ani. Aceasta a făcut ca media monedei americane să crească la 4,9225 lei, pentru ca miercurea aceasta să scadă la 4,9078 lei.

Creşterea monedei americane scumpeşte importurile, în principal al materiilor prime energetice, petrol sau gaze naturale. Se adâncește astfel deficitul comercial şi cel de cont curent şi, cel mai important, cresc prețurile, prin inflaţia adusă din exterior.

Tendința actuală se poate menține, piețele așteptând din partea Rezervei Federale nouă majorare a dobânzii de referință la ședința de politică monetară care se va desfășura în septembrie.

În minuta ședinței de politică monetară a BNR, care s-a desfășurat în 5 august, se observă că riscurile „la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro – de natură să afecteze inclusiv indicatorii de vulnerabilitate externă –, continuă să vină din accentuarea dezechilibrului extern și din incertitudinile asociate consolidării bugetare, precum și dintr-o posibilă înrăutățire suplimentară a percepției asupra riscului asociat piețelor financiare din regiune, în contextul prelungirii războiului din Ucraina”.

Tendința de creștere a dobânzilor interbancare, care a început în urmă cu un an, s-a temperat zile după ce guvernatorul BNR a atras atenția că ele au „sărit peste cal”.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la sfârșitul perioadei la 7,97%, nivel calculat joia trecută. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 8,12 la 8,13% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a oprit la 8,26%.

Moneda elvețiană a atins marți un minim de 0,9553 franci/euro, cea mai scăzută valoare începând cu 2015, iar media a atins miercuri un nou record de 5,1038 lei.

Cursul lirei sterline a coborât vinerea trecută la 5,7514 lei, după ce indicele GfK care măsoară moralul consumatorilor britanici a atins cel mai scăzut nivel de la începutul publicării lui în 1974. La finalul perioadei, media a urcat la 5,7934 lei.

Aprecierea monedei americane a făcut ca prețul gramului de aur să urce miercuri la 276,0922 lei, în timp ce metalul galben fluctua în culoarul 1.744 – 1.754 dolari/uncie.

Plasamentele în criptomonede au avut de suferit după aprecierea monedei americane și s-au depreciat, după ce la începutul perioadei dădeau semne de revenire, bitcoin depășind, după o lungă perioadă, pragul de 25.000 dolari. La sfârșitul perioadei, bitcoin stagna la 21.164 – 21.549 dolari iar ether se tranzacționa între 1.606 și 1.665 dolari.

Radu GEORGESCU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved