Lavanda, levănțica

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

(Lavandula augustifolia)

Lavanda face parte din familia mentei (Lamiacee) și oferă parfum și culoare oricărei case sau grădini. Lavanda este folosită pentru gătit, în medicina naturistă, pentru diverse ceaiuri, uleiuri, tincturi, dar și în industria cosmetică pentru parfumuri, săpunuri, loțiuni de corp.

Lavanda este o plantă originară din zona Mediteranei și tocmai din acest motiv aceasta iubește soarele, căldura, solul uscat. Cea mai bună perioadă pentru a planta lavanda este primăvara, în lunile aprilie-mai. O poți planta direct în sol, dar și în ghiveci.

În România, lavanda înflorește, de obicei, în luna iunie, înflorirea va continua până când va atinge maximul, adică timp de vreo patru săptămâni. Este bine ca lavanda să fie recoltată atunci când mugurii s-au format pe plantă, dar florile încă nu s-au deschis. În acest fel florile de lavandă nu se vor scutura în timpul recoltării. Este important să fie recoltată dimineața, atunci când uleiurile sunt concentrate. Buchetele de lavandă se usucă agățându-se într-un loc răcoros și întunecat, unde există o bună circulație a aerului.

Lavanda se folosește sub formă de:

Ceai de lavandă – se prepară din 2-3 g de flori la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi strecurați. Contribuie la menținerea sănătății pielii, previne căderea părului și îi conferă strălucire, menține sănătatea orală (spălături locale cu infuzia de lavandă), calmant pentru reumatism, reduce tensiunile psihice și conferă o stare de liniște, tratează insomniile, tratează durerile de stomac, ajută la detoxifierea organismului, ameliorează durerile de cap, ajută în cazul afecțiunilor respiratorii precum răceala, bronșita, faringita, amigdalita.

Uleiul de lavandă – este util atât pentru relaxare, calmare și înlăturarea stresului și anxietății, dar este folosit și în cosmetică, pentru piele, păr, fiind un puternic antiinflamator, cicatrizant și hidratant. Uleiul este folosit și în aromoterapie.

Mierea de lavandă – este printre cele mai bune soiuri de miere din lume.

În urmă cu 2500 de ani, lavanda era folosită în procesul de mumificare în Egiptul Antic.

Frumoasa Cleopatra a folosit un parfum de lavandă pentru a-i cuceri pe Iulius Cezar și Marc Antoniu. Regina Elisabeta I a Angliei prefera parfumul de lavandă și bea zilnic ceai de lavandă. În timpul ciumei din Londra (secolul al XVII-lea), oamenii purtau flori de lavandă la încheietura mâinilor pentru a ține la distanță bacteriile.

Muzeograf,

Mirela Berbecel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved