Parchetul European – nu anchetează abuzul în serviciu, dar Koveși spune că pragul pe abuz afectează E.P.P.O.
Într-o răfuială cu coaliția de guvernământ, procurorul șef E.P.P.O., Laura Codruța Koveși încurcă (intenționat sau nu) infracțiunea de abuz în serviciu, reglementată de Codul Penal, cu infracțiunea de fraudă din fonduri europene, reglementată prin legea specială – 78/2000. Ca o coincidență, același lucru îl face și o altă publicație virtuală într-un editorial.
Într-o reacție publică, șefa Parchetului European, Laura Codruța Koveși probează că nu știe cu ce se ocupă instituția pe care o conduce.
După decizia coaliției de guvernământ de a introduce un prag pentru abuzul în serviciu (250.000 de lei/9.000 de lei), în urma deciziilor din ultimii 7 ani ale C.C.R., Codruța Koveși spune că activitatea E.P.P.O. va fi afectată de această decizie.
Numai că E.P.P.O. nu are competență de a investiga abuzul în serviciu, ci doar frauda din fonduri europene, care în România este reglementată prin lege specială (legea 78/2000, art.18). Abuzul în serviciu este reglementat de Codul Penal.
Mai mult, chiar pe site-ul E.P.P.O. este menționat obiectul de activitate al instituției și sunt definite infracțiunile în care poate interveni E.P.P.O.. Directiva UE 2017/1371 stabilește ce poate ancheta E.P.P.O.: infracțiunile care aduc atingere bugetului U.E.[1].
Iată ce scrie Laura Codruța Koveși, șefa E.P.P.O.: „E.P.P.O. a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale U.E. Prin urmare, este de datoria mea să reactionez dacă văd evoluții care merg în direcția opusă.
Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile E.P.P.O. și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale U.E. în România.
Acesta este motivul pentru care vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”.
Aceeași intenționată confuzie (abuzul în serviciu/ frauda din fonduri europene) o face și siteul G4 Media, printr-un editorial cu titlul: „Oferta PSD-PNL-UDMR către Bruxelles: Putem fura tranșe de 50 de mii de euro din banii voștri fără să mergem la pușcărie?”[2].
REDACȚIA ART EMIS ACADEMY
Aranjament grafic – I.M.
––––––––––
[1] https://www.eppo.europa.eu/ro/cadrul-juridic
[2] Sursa – „Codruța Koveși, când ai să înveți meserie? EPPO nu anchetează abuzul în serviciu, dar Koveși spune că pragul pe abuz afectează EPPO” – https://presacurata.ro/2023/03/29/codruta-kovesi-cand-ai-sa-inveti-meserie-eppo-nu-ancheteaza-abuzul-in-serviciu-dar-kovesi-spune-ca-pragul-pe-abuz-afecteaza-eppo/ – 29 martie 2023