De la „A râs și tata” la ”Teledemocrația si ghiontul”
Marți, 4 octombrie, Salonul Anual de Carte a continuat cu două lansări de carte. Prima l-a avut ca invitat pe Remus Boldea, autorul volumului „A râs și tata”, apărut anul acesta la Editura Trei. Alături de acesta s-a aflat doamna Roxana Petrescu, editor Editura Trei, care a prezentat publicului ultimele publicații ale editurii.
Remus Boldea s-a născut la Motru, jud. Gorj, în anul 1993 și este absolvent al Facultății de Filosofie din București. În 2019 a participat la cursul de creative writing ținut de Florin Iaru și Marius Chivu. A publicat proză scurtă în Revista de Povestiri în cadrul atelierelor Creative Writing Sundays. În 2020 a participat la o tabără de scenaristică sub îndrumarea lui Igor Cobileanski. Împreună cu Marius Aldea a scris scenariul unui film de lungmetraj care așteaptă să fie produs. ”A râs și tata” reprezintă volumul lui de debut.
Întrebat de elevii prezenți în sală ce recomandă pentru citit, acesta a enumerat câteva dintre cărțile care l-au impresionat, și anume: ”Baltagul” de Mihail Sadoveanu, ”Moromeții” de Marin Preda, ”Ion” de Liviu Rebreanu, ”De veghe în lanul de secară” de J.D. Salinger ș.a. Întâlnirea s-a încheiat cu promisiunea acestuia că va mai reveni la Slobozia.
Cea de-a doua lansare l-a avut ca invitat pe Adrian Costea, autorul volumului ”Teledemocrația si ghiontul. Considerații privind stadiile de receptare a democrației electronice și paternalismului libertarian în spațiul românesc”- Analiza documentelor. Volumul publicat la Editura Creator este rezultatul unei cercetări îndelungate; prefigurări mentale care au anticipat conținutul acestuia. Adrian Costea și-a exersat arta condeului scriind în blogurile online, fiind recompensat cu distincții în cadrul concursului regional Siemens Press CEE Award la edițiile din 2017 și 2018, participând cu două articole, unul despre criptomonede, celălalt pe tema agriculturii urbane.
Cartea ”Teledemocrația si ghiontul. Considerații privind stadiile de receptare a democrației electronice și paternalismului libertarian în spațiul românesc. Analiza documentelor” nu este o abstracțiune de analizat din rațiuni pur academice, ci într-un sens, închide cercul interacțiunilor între cetățeni și autorități. (Dr. Viviana Anghel, lector asociat Facultatea de Știnnțe Politice, SNSPA).
Evenimentul, moderat de doamna Elena Balog, manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, a avut loc la Sala Arcadia, în incinta Centrului Cultural ”Ionel Perlea” Slobozia.
Mulțumim pentru prezență elevilor clasei a XII – a, însoțiți de doamnele prof. Ramona Ruginescu și Tărăcilă Mariana de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” Slobozia și tuturor celor care s-au alăturat activităților culturale!
Vali Șerban,
documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița