Lansarea proiectului „Extinderea colectării separate a deșeurilor” în județul Ialomița

În Sala Europa a Consiliului Județean a avut loc lansarea proiectului „Extinderea colectării separate a deșeurilor municipale”. Finanțarea a fost obținută din Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și însumează un total de 112.025.295 lei. Beneficiarul proiectului este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOO 2009, prin Consiliul Județean Ialomița.

Acest proiect reprezintă un pas semnificativ spre o gestionare sustenabilă a deșeurilor și protejarea mediului!

La întâlnire au participat reprezentanți ai UAT-urilor din județ beneficiare ale proiecului, ai Consiliului Județean, iar după prezentarea proiectului de către Cătălin Grigore (vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița) a urmat o conferință de presă susținută de Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.

Prin această intervenție se vor achiziționa echipamente și bunuri care sunt foarte importante pentru creșterea calității serviciilor de salubrizare în toate localitățile din județul nostru: 64 autogunoiere, 185.236 pubele de 120 litri, 1.860 containere de 1,1 metri cubi, 96 containere de 5-7 metri cubi, 20 containere de 36 metri cubi, 4 autoutilitare Skip Loader, 4 utilaje tip Graifer, 4 autoutilitare Abroll Kipper cu remorcă, 2 utilaje tip încărcător frontal, 1 cap tractor cu semi-remorcă basculantă și semi-remorcă prelată.

Prezent la întâlnire, președintele Consiliului Județean Ialomița, domnul Marian Pavel, a vorbit despre eforturile depuse de-a lungul anilor pentru atingerea țintelor de reciclare a deșeurilor potrivit cerințelor legislative în vigoare.

Marian Pavel: În momentul în care am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean nu exista un operator unic pentru ceea ce înseamnă gestionarea deșeurilor. Erau, dacă nu mă înșel, vreo șase firme de colectare, cinci dintre ele în faliment și una în pragul falimentului, care încercau să gestioneze această problemă. Este o situație complicată pentru fiecare primar să poată gestiona deșeurile diferit, separat, în 66 de UAT-uri. La momentul respectiv am luat decizia de demarare a procedurilor pentru înființarea ADI și a operatorului regional de colectare a deșeurilor. Lucru pe care l-am transmis și lui Alexandru Potor, pe care îl felicit pentru munca depusă, pentru efortul pe care l-a depus de a găsi fonduri europene. A reușit pe ultima sută de metri să depună acest proiect pe POIM. Probabil, dacă nu am fi avut contestații, în momentul de față ar fi fost implementat, pentru că nu era o procedură foarte complicată, nu trebuia să construim un bloc operator sau ceva de genul acesta, trebuia să achiziționăm ceea ce s-a prezentat. Sunt investiții necesare, care țin de gradul de civilizație, de eliminarea unor probleme pe care le aveți în gestionarea activității în toate localitățile județului, acolo unde fiecare dintre dumneavoastră sunteți monitorizați de Garda de Mediu, Agenția de Mediu și de cetățeni, care, pe zi ce trece sunt mai atenți la problema de mediu. Soluția este ca împreună să putem rezola această problemă a deșeurilor.

Cătălin Grigore, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, în prezentarea proiectului a ținut să sublinieze importanța acesgtuia pentru toate unitățile administrative din județ: Având în vedere extinderea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECOO 2009 de la nouă UAT-uri membre în 2021, până la șaizeci și șase de UAT-uri membre în 2022, cât și extinderea ariei de operare de la nouă la șaizeci și unu de UAT-uri operate, este necesară achiziționarea de vehicule destinate colectării și transportului deșeurilor menajere, precum și achiziționarea pubelelor pentru colectarea separată a deșeurilor la sursă, pentru desfășurarea operațiunilor ce sunt în sarcina ADI ECOO 2009. Ne dorim ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit, etapizat, prin trecerea lui la Fonduld e Mediu. Sper, ca în cursul anului următor, să fie un proiect implementat, cu o procedură de licitație finalizată și cu utilajele în teren.

Alexandru Potor dă asigurări că nu vor crește tarifele pentru serviciile către populație

În cadrul conferinței de presă care a urmat prezentării proiectului, Alexandru Potor a precizat: Au fost supuse avizării în cadrul consiliilor locale șase tarife pentru activități care se realizează cu caracter temporar, deșeuri voluminoase, inclusiv pentru colectarea deșeurilor care provin din diverse evenimente, care au caracter menajer. Dar, pentru tariful privind serviciile pentru populație nu s-a pus problema creșterii tarifelor. Răspunsul este cât se poate de clar: nu se pune problema creșterii tarifului pentru colectarea și tratarea deșeurilor. Acesta este obiectivul pe care Consiliul Județean Ialomița și l-a asumat. Prețul pe care îl practică ADI ECOO 2009 este, dealtfel, la maxim șaizeci la sută din prețul practicat de alte societăți din județele limitrife.

Să mai precizăm că valoarea totală a proiectului este de 112.025.295 lei, valoarea nerambursabilă este în cuantum de 73.804.900 lei din care 64.014.454 lei reprezintă grant UE (85 la sută), iar 9.790.445 lei contribuția de la bugetul de stat (13 la sută). Valoarea contribuției proprii este de 38.220.395 lei, compusă din 1.506.222 lei, reprezentând 2 la sută din valoarea deficitului de finanțare a proiectului, 18.827.780 lei înseamnă 20 la sută conform art. I alin 2 din Ordinul 2162/29.08.2022, iar 17.886.391 lei este contravaloarea TVA, recuperabilă.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved