Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița
Lansarea cărții ”SONG, un cântec amuțit – trei decenii fără Oanță”
”SONG-ul este singura mea dragoste, ratând astfel multe alte «amoruri».De aici, capacitatea de a realiza niște lucruri care mi se potrivesc, așa cum și eu mă potrivesc lor. Și încă ceva: mă întreb în fiecare seară dacă ceea ce am făcut am făcut bine”.
Ioan Luchian Mihalea
Joi, 6 iunie, începând cu ora 16.30, la Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, a avut loc lansarea cărții ”SONG, un cântec amuțit – trei decenii fără Oanță”, autor Luminița Velciu.
Juristă, jurnalistă, realizatoare de emisuni TV, dar și parte din grupul SONG, Luminița Velciu a spus o poveste emoționantă. Volumul este de fapt și o mărturie a 120 de oameni care au făcut parte din SONG, Mini-Song și artiști care au colaborat și l-au prețuit.
Cei mai mulți dintre aceștia sunt nume consacrate ale peisajului muzical românesc, din ultimele patru decenii. Printre care amintim: Dana Rogoz, Horia Moculescu, Toni Grecu, Alina Sorescu, Ducu Bertzi ș.a.
Astfel, Luminița Velciu a pornit să spună povestea adevărată a lui Ioan Luchian Mihalea, a Grupului Coral SONG, a Mini-Song-ului și a tinereții lor dintr-un timp în care erau mai liberi ca niciodată, pentru că Oanță le arăta cât de frumos se poate trăi împreună și cât de multă lumină străpunge întunericul.
Istoria grupului Song a început în România anului 1974. Repertoriul și maniera proprie de interpretare a impus rapid grupul SONG încă de la primele apariții. Grupul și-a încheiat activitatea în anul 1993, odată cu trecerea la cele veșnice a celui care a fost dirijorul, compozitorul și solistul Ioan Luchian Mihalea.
”Ioan Luchian Mihalea a fost lumină, a fost un personaj absolut irepetabil care a lăsat amprente uriașe despre care nu se știe. Străduindu-mă să fac documentarea acestei cărți am toate motivele documentare să susțin, că s-a dorit plecarea lui Ioan Luchian Mihalea cu tot ce a lăsat el prețios. Și iată că timpul rezolvă totul, pentru că se spune că, la un moment dat, adevărul trebuie să iasă la lumină. Nu se spune în câți ani poate ieși adevărul la lumină, uneori se poate întâmpla și după 30 de ani și pentru asta, astăzi cartea „SONG, un cântec amuțit – trei decenii fără Oanță” vine să spună adevărul despre el, o bucățică de adevăr pentru că mai sunt lucruri de aflat” a mărturisit autoarea în cadrul întâlnirii.
Au fost alături de noi, elevi și profesori de la Scânteia care l-au cunoscut pe Ioan Luchian Mihalea la orele de muzică pe care le-a predat copiilor în vremea aceea.
Doamna profesor de limba și literatura română Anica Rădoi, directoarea școlii din Scânteia de atunci, din 1975, a povestit despre Omul și Dascălul- IOAN LUCHIAN MIHALEA. S-a alăturat relatării, una dintre elevele acestuia, doamna prof. Elena Moraru și, desigur, și alți cunoscători.
Evenimentul, moderat de doamna manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, Elena Balog, a avut loc în Sala Studio a Centrului Cultural ”Ionel Perlea” Slobozia și s-a bucurat de prezența unui public numeros căruia îi mulțumim.
”SONG-ul are atâtea povești câte persoane i-au trecut pragul în două decenii. Și este al fiecăruia dintre acești povestitori. Dar părintele SONG-ului este unul singur, Ioan Luchian Mihalea și, din păcate, el are o singură poveste… irepetabilă și cu final neașteptat”.
(Luminița Velciu)
Vali Șerban,
documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița