Lac să fie, că broaștele se adună!

* Dialog cu profesorul Mihai Basarab, despre Crosul Speranței

organizat sâmbăta trecută la Munteni Buzău

De unde a pornit inițiativa acestui Cros al Speranței la Munteni Buzău, și de ce speranței?

De ce speranței! Pentru că de la speranță să ajungă mai departe! Pe de altă parte, speranța noastră, a dascălilor și a părinților că dintre ei unul sau mai mulți vor ajunge campioni naționali, de ce să nu sperăm că vor merge și mai departe, la competiții internaționale! Descoperim un copil care poate să facă cros la nivel de performanță! Sau atletism (la alte probe) la nivel de performanță! Ideea a pornit acum vreo doi ani, când eram profesor la Munteni Buzău, dar era pandemie și nu s-a putut organiza. Anul trecut nu am mai avut ore acolo, anula cesta am avut ore. M-am dus la doamna director Ștefan Neluța Mioara, i-am spus ce vreau să fac, a îmbrățișat ideea, mergem la primar. Am mers la primar, i-am explicat ce vrem să facem și în ce ar consta organizarea, cupe, medalii, diplome. Domnul primar a zis da, nu se pune problema, începeți organizarea.

SONY DSC

Am vorbit cu domnul inspector școlar Ionuț Goțea, a pus pe vorbă profesorii de educație fizică și au început să vină cererile de participare. Adevărul este că nu ne așteptam să vină atâția copii, de la atâtea școli și cu atâți profesori! Au venit douăzeci de școli și aproape trei sute de elevi. Am apelat la câțiva profesori despre care știam că se ocupă de atletism să ne ajute și au fost de acord…

– Haideți să-i amintim!

– Da, pe cei care au fost mai mult implicați. Doamna director Ștefan și secretara școlii, doamna Maria Damian, au dus greul din spatele concursului, au primit înscrierile, au încheiat contractele de colaborare cu fiecare școală în parte. Dintre profesorii care ne-au ajutat pe parcursul concursului au fost Niculina Damian, Maria Magdalena Ciuperceanu, Ana Soare, care au venit și cu copiii lor de la clasale III-IV ale Școlii din Muntenii Buzău. Un mare merit, financiar și în organizare, prin mobilizarea poliției locale și a cadrelor sanitare din comună, l-a avut domnul primar Florin Stan, care niciodată nu a spus nu solicitărilor noastre, ba dimpotrivă. Din afară, dintre cei implicați cu tot sufletul au fost domnul inspector Ionuț Goțea, inspector adjunct general Marian Iulian Baboi, profesorii care au dat startul au fost Ion Neacșu, Gigel Căluță și Dan Tache, în timp ce Tudorița Chidu și Nicoleta Pascu au stat la masă și au înregistrat ordinea sosirii, stabilind în final clasamentele pentru fiecare categorie. Vedeți, am amintit deja doi ialomițeni cu rezultate în atletismul românesc: antrenorul Ion Neacșu și eleva sa Tudorița Chidu, medaliată la campionatele europene și mondiale. Ceilalți profesori care au participat au făcut „pâlnie” la sosire și au dat biletele de ordine a sosirii de la primul sosit până la ultimul.

SONY DSC

– Vom avea parte și de a doua ediție?

– Să fim sănătoși și anul viitor va fi a doua ediție, cu siguranță mai frumoasă și mai bine organizată, că vom avea experiența primei ediții.

SONY DSC

– Haideți să vorbim puțin, la general, despre ce înseamnă mișcarea sportivă în școală, o pepinieră inepuizabilă și neexploatată a sportului românesc de performanță. Mai sunt ca pe vremuri piste de atletism, groapă de sărituri sau pentru aruncarea greutății?

– Ca pe vremuri nu, dar știți, am fost la o competiție pe la Focșani și au sărit pentru prima dată un băiat și o fată la lungime și au luat locul doi, în situația în care noi nu avem groapă de nisip. Am înțeles că zona stadionului din Munteni Buzău va intra în modernizare și, sper, ca acolo, unde sunt condiții pentru așa ceva, să amenajăm și aceste gropi de nisip. Dar, să vedem. Important este că, după pandemie, a fost un început în județ și bine ar fi ca și celelalte școli să înceapă organizarea măcar a unui cros, care este mai ușor de făcut. Un mare rol în organizarea competițiilor sportive pleacă de la profesorii de educație fizică, directorii școlilor și administrațiile locale. Profesorul trebuie să vină cu propunerea, directorul acceptă sau nu, dar eu nu aș vedea ca un director să nu accepte organizarea unei competiții, și după aceea împreună la primar și consilierii locali pentru a vedea ce costuri implică competiția. Și atunci, ultimul cuvânt îl au primarii și consilierii locali. Dacă profesorul vrea, directorul vrea, primarul vrea, imposibil să nu se organizaze o competiție de acest gen. Copii care să vină se găsesc. Vorba aceea: lac să fie, că broaștele se adună!

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved