Zi frumoasă de vară, cum spun meteorologii, vineri la ora prânzului la ferma Silcomar Iazu, acolo unde a avut loc un eveniment ajuns la a treia ediție în zona noastră agricolă, „Ziua Grâului Bărăgan”. Adică, vreau să spun, zi cu adevărat caniculară, cum nu prea-și doreau fermierii veniți aici din județ și din toate colțurile țării! Poate că mai bună ar fi fost… o ploaie! Și, da, Ziua Grâului Bărăgan 2023 a venit cu… paparudele, pentru că două zile după acest eveniment în multe zone ale Bărăganului a venit și binecuvântata ploaie. Lăsând gluma (dacă-i glumă!) deoparte, să Dea Domnul să mai vină și de-alungul verii, pentru că este nevoie, mai ales la noi în Ialomița, unde doar treizeci la sută din suprafața arabilă este irigată.
Cum spuneam, totul s-a întâmplat la ferma Silcomar 2000 din Iazu, pe… domeniul deținut de Silviu Mihai (președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița) și fratele său Marius, platformă cultivată cu grâu și orz. Desfășurat sub egida „Întreabă, cunoaște, pentru a fi cât mai bun în ceea ce faci”, evenimentul a adunat sute de fermieri din toate zonele țării, specialiști în agricultură și expozanți. 17 firme, 17 standuri: producători de semințe, pesticide și fungicide, dar și de mașini și utilaje agricole, toți cu gândul de a aduce aici în Ialomița tot ce au ei mai bun.
Haideți să vedem ce și cum, spicuind câte ceva din intervențiile (scurte și la obiect) ale organizatorilor.
Alina Crețu, director executiv al FAPPR: Astăzi ne dorim să fie mai ales o zi de bucurie, de sărbătoare, de celelebrare a acesetei culturi extraordinare care este grâul. De aceea ne aflăm azi aici, să sărbătorim, în Bărăgan, cultura grâului, un eveniment pe care ni-l dorim a deveni tradiție, în care veți vedea tehnologie, cunoaștere, veți învăța poate mai multe lucruri despre această cultură. Anul acesta este un eveniment gândit sub deviza “Întreabă, cunoaște, pentru a fi cât mai bun în ceea ce faci”. Ne referim aici la cele 17 compmanii care sunt perezente cu tehnologie și invovație astăzi în cadrul acestui eveniment, pentru a afla cât mai multe lucruri și pentru a fi cât mai buni în fermele noastre.
Silviu Mihai, președintele ACCPT Ialomița: În calitatea mea de gazdă, le mulțumesc tuturor celor prezenți la acest eveniment, în mod deosebit colegilor mei de la Iași, Constanța, din Vrancea, Botoșani, Teleorman, Mureș și nu în ultimul rând companiei Corteva, presei agricole naționale, presei locale, care ne sprijină de fiecare dată în promovarea acestor evenimente. Împreună cu reprezentanții companiilor de semințe și specialiștilor de la Corteva îmi doresc să găsim cea mai bună soluție pentru fermele din zona noastră, a Ialomiței, în condițiile în care de la momentul semănatului grâului până în prezent cantitatea de precipitații a fost de doar 170 litri pe metrul pătrat.
Nicolae Sitaru, președintele FAPPR din România: Ziua Grâului! Grâu care se întinde pe două milioane de hectare în România, fiind a doua cea mai importantă cultură din perspectiva aceasta, pentru că este imediat după porumb, porumbul care se cultivă pe 2,5 milioane de hectare! Este o cultură foarte importantă pentru noi, fermierii. Așa cum spunea și Silviu mai devreme, 170 de litri de apă de la semănat până acum, veți vedea totuși 50 de soiuri de grâu și orz foarte diferite și vă rog pe toți fermieri și nu numai, și presa, să fiți foarte atenți la fiecare soi, asta pentru a face pentru viitor cele mai bune alegeri pentru fermele noastre, pentru că este foarte important să facem producții cât mai bune, mai ales din punct de vedere calitativ. Avem nevoie de producții mari ca să putem să rămânem pe linia de plutire, vedeți că trecem prin timpuri destul de complicate, cu secetă, cu prețuri proaste și trebuie să trecem prin ele și este important că avem un loc unde putem să facem diferența. Ziua Grâului este cu partener Corteva, cu tehnologie Corteva, Maria v-a vorbit despre ea. Este foarte importantă și tehnologia și soiul, iar alegerile acestea să le facem cu multă atenție, că uneori, de cele mai multe ori de fapt, acestea fac diferența între a fi sau a nu fi eficient.
Da, a fost o deschidere foarte eficientă: scurtă și la obiect. După care a urmat vizitarea celor 17 standuri, fiecare cu oferta ei tentantă și, de ce nu, cu cadouri pe gustul fermierilor. Dar, cum eu cu regula de trei simplu ca fermier… pârât stau mai rău, mi-a fost greu să reduc doza de la un hectar la… ar, așa că, o să rămân cu biostimulatoarele pentru roșii … în recipiente! Dacă vreun agricultor are nevoie de ele, cu cea mai mare plăcere i le fac… cadou!
Nicolae TACHE