La zi cu Dem Rădulescu și Jean Constantin

Într-un scheci prezentat în 1993, Dem Rădulescu și Jean Constantin își povesteau pe un drum, la ocazie, cum văd ei lucrurile care se întâmplă în România. Și câtă dreptate aveau. Umorul lor de o subtilitate remarcabilă este o realitate veridică, potrivită exact timpurilor pe care le trăim azi. Dacă, ar fi trăit, azi, ambii erau blamați și dați în judecată pentru discriminare de către cei care vor să ne „reseteze”, de ei, neomarxiști și ultraprogresiști. Dar să lăsăm să curgă pe hârtie selecția minunatului text scris de alt titan al umorului, Dan Mihăescu.

Bravo români! Aveți prostituție, aveți drogați, homosexuali, aveți pușcăriile pline, aveși pistolari, aveți pedofili. Suntem pe primul loc. Ai văzut că se poate. Să fie la ei acolo, că eu vorbeam de un clip văzut la televizor, se confensează Jean lui Dem. Fetele dansează pe pajiștea verde a mesei de biliard și sunt îmbrăcate în pielea goală, cu tatuaje peste tot și cercei în nas, iar băieții sunt îmbrăcați în budigăi din piele și cu ilice antișiș și antiglonț. Sunt rași în cap pe dinafară și pe dinăuntru.

La noi, răspunde Dem, avem concursuri de Miss numai cu animale, că femeile din sat sunt foarte bătrâne. Oaia mea a ieșit Miss Țurcana, m-am lăsat de ciobănit și acum cultiv kiwi și ananas, că mi-a adus plante din Spania fiul ăl mare.

La noi, răspunde Jean, aviația este la pământ iar cu agricultura în aer. Am început să ne industrializăm în ramura textilă, pentru că ne-a adus primarul din Hong Kong, care a fost în delegație, 10 tone de fitile de lampă, dar o să croșetăm și prezervative anti-sida cu țepi.

La noi, zice Dem, au furat unii așa de mult că le-au crescut niște viloaie cât un hotel ca ăla mare din Euforia Nord. Am văzut un olandez de 70 de ani care în fiecare zi dădea la două fete de 16 ani bomboane cu mango. Fetele noastre, deștepte au zis: hai fă, să nu mai primim dulciuri, că până ne violează boșorogul ăsta facem diabet. Mai stăm mult la ocazie, că văd că nu vine niciunul! Probabil nu mai circulă, că au făcut ăștia litrul de benzină 2 dolari. Și să mai spun ceva. Am citit ce a zis unul, Heliade Rădulescu, cică frumoasă e România, păcat că e locuită. Dar, să fim sănătoși, că belelele curg. Dar, te întreb, dacă ești din partea locului, nu știi de unde pot procura caiele pentru potcoave?

Ca ele găsești pe variantă, în sat găsești bătrâne cu pâinea la subțioară, răspunde Jean.

Negăsind ocazie să meargă la oraș, s-au despărțit. Dem a luat-o prin pădure și a doua zi toată presa a scris că a fost violat de un urs. Jean a mers pe drumul care nici până acum nu a fost pietruit și a ajuns acasă plouat, bătut și furat de bani și acte. Simplu, la obiect și concis. Totul se potrivește ca o mănușă și în 2022. Dacă mai trăiau acești mari actori, gustam în continuare adevăratul umor, care de fapt este realitatea de azi. Dar, deocamdată, înghițim aberațiile televizate pe bani grei. Atât !

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved