La sfatul Popular

Se întâmplă în România” era titlul emisiunii de la postul Tv B1 unde moderatorul Tudor Barbu purta, de luni până vineri, dialoguri cu telespectatorii sau invita diverși politicieni și neînregimentați politic. Emisiunea era marca Dan Diaconescu, unde acest Tudor Barbu îl slujea la postul OTV. Tot aici și-a făcut și stagiul de membru al Partidului Poporului – Dan Diaconescu, din rândul căruia a devenit senator de Gorj. La OTV urla către pensionari să nu voteze USL că-i minte și-i prostește. Și în emisiunile acoperitului Turcescu făcea același lucru și văzând că se clatină citadela lui Diaconescu a început să rezoneze cu liberalii și a trecut la ei că nu mai rezona cu PPDD.

Și când ne gândim că milioane de români se uitau vrăjiți la el, trebuie să recunoaștem că a știut cu măiestrie să-și pudreze fața și caracterul. Când a văzut că de la B1 tv a plecat Nelu Barbu, ce și-a zis: și eu tot Barbu mă numesc, aici imi este locul! Gata! Acum urla la B1 tot spunând că el e cel mai mare ziarist, că are 30 ani vechime, că a umblat prin multe televiziuni și ne arata mereu un telefon vechi, că nu are Facebook și Instragam, dar e informat. Pentru el, toți cu care intră în dialog, doctori academicieni, profesori, bătrâni sunt Ion, Vasile, Maria, Geta sau cum se numesc, cuvântul dumneavoastră fiind lăsat pe malul râului Jiu. Cum nu-i convine politica lui „echidistantă”, țipă: „Gata nu se poate, tăiați microfonul, lucrurile astea să i le spui lui Gâdea și Ciutacu”.

A stat binișor la B1 Tv și după ce conducerea și-a dat seama că emisiunea este o copie de la OTV cu aceleași apucături cuprinse într-o crasă plafonare l-au determinat să plece pe… post de director la TVR 3. Aici prezintă același format de emisiune de luni până joi, timp de două ore, sub genericul „La sfatul popular”. La fel ca și la OTV și B1Tv, folosește apelativele băi, măi, tată, nea, indiferent că are ca interlocutor un profesor, medic, academician, general și nu mai zic de oamenii simpli. Tipul îi tutuiește fără nicio reținere: „Te ascult, Monico!”, adresându-se pofesorului doctor Monica Pop, asta ca un exemplu.

Despre modul cum prezintă emisiunea s-a sesizat și ziarul „Libertatea”, care a luat atitudine fermă față de acest post de televiziune, finanțat cu bani publici. „În teorie, emisiunea „La sfatul popular ” sună frumos, însă în practică este jalnică. Este un dialog cu iz de mahala întreținut de Tudor Barbu care vorbește dezlânat, necontrolat, mișcându-se imprevizibil, parcă n-ar fi în apele lui. Se vede de la o poștă improvizația, Barbu intrând în emisie fără o documentare, fără un plan, fără un gând coerent. Important este că el se află în direct cu poporul ”.

Și dacă la B1Tv declara că nu prea știe ce salariu are (7500 sau 7800 de euro) ca simplu moderator, ne întrebăm: cât o avea aici, la „Sfatul popular” de la TVR 3?!

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved