Miercuri, 5 iulie, la Slobozia, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România a organizat o conferință de presă privind urgențele din agricultura românească și acțiunile întreprinse de federație pentru monitorizarea și în același timp luarea măsurilor care se impun în condițiile în care decidenții de la nivel guvernamental și deopotrivă a celor de la nivel european nu țin cont de realitățile agriculturii din țara noastră. Interlocutori ai presei agricole din România și ai presei locale ialomițeme au fost Nicolae Sitaru (președinte FAPPR), Alina Crețu (director executiv FAPPR) și Theodor Ichim (vicepreședinte FAPPR).
Subiectele supuse discuțiilor au fost: noile politici agricole comune în UE, menținerea perioadei mai îndelungate de la derogările privind rotația culturilor, eliminarea scutirii impozitării salariale în sectorul agricol de către guvern, modificarea perioadei minime de arendare în Codul Civil.
Agricultură europeană: Tona de floarea soarelui la jumătatea prețului de anut trecut, uleiul la… același preț!
Președintele Nicolae Sitaru despre starea agriculturii românești în acest moment: Suntem în plină campanie de recoltat. Producțiile nu sunt cele așteptate, avem probleme legate de lipsa de apă și secetă. Producția la grâu anul acesta va fi mai mică, dar calitatea grâului este mai bună, calitatea pentru panificație fiind una excepțională… Lucrul cel mai grav însă este acela că avem niște prețuri care nu acoperă costurile de producție. La grâu, rapiță sau orz sunt cheltuieli foarte mari ca urmare a îngrășămintelor pe bază de azot, prețuri cu 500 la sută mai mari, a complexelor cu 400 la sută mai mari, motorina a fost menținută mult timp la 9 lei, toate acestea ducând la o cheltuială pe hectar între 5.500și 6.000 lei. În aceste condiții, în anul agricol 2023 dacă nu se va schimba nimic, vom marca aproape toți pierderi, pentru că la grâu și rapiță prețurile nu acoperă cheltuielile de producție… Da, trăim într-o economie de piață. Trebuie să rezistăm, să găsim cheile pentru a merge mai departe. Dar asta ar fi însemnat ca toate acestea să se simtă și în prețurile finale. La floarea soarelui, de exemplu, anul trecut cel mai mare preț cu care s-a vândut a fost la 5.000 de lei tona, anul acesta nici 2.000! Ar trebui ca și uleiul să fie undeva sub jumătate de preț.
Legat de decizia guvernului de a elimina scutirea impozitării salariale, domnul Nicolae Sitaru a punctat: Au mărit salariile oamenilor, i-au ținut aproape de noi, iar acum se începe, ca de obicei, cu cei mai părăpădiți. La alții sunt derogări de câte șase ani. Credem că facilitatea aceasta a fost foarte bună pentru agricultură. Ne miră că începe să se discute așa, după o zi pe alta. Știam că nu se poate modifica Codul Fiscal chiar așa! Nu este în regulă. Firesc, vor fi niște creșteri de costuri sau reduceri de salarii. Vă închipuiți cum este acum să reduci leafa unui om? Nu cred că este posibil, pentru că odată ce ai mărit o leafă trebuie să te ții de ea, fiecare om are socotelile lui, rate, alte cheltuieli. Eu cred că o astfel de facilitate ar trebui aplicată pentru toate salariile mici, nu numai în agricultură.
Un alt subiect atacat de domnul Nicolae Sitaru în cadrul conferinței de presă a fost acela privind condiționările și dificultățile de implementare a Planului Național Strategic: În viitor vom fi obligați să avem o suprafață nelucrată de minim patru la sută din suprafața deținută în ferme. Mai sunt alte zece la sută din suprafețe pe care suntem obligați să cultivăm culturi care nu sunt rentabile, mazăre sau soia în condiții de neirigat, Suntem nevoiți să respectăm aceste condiții, pentru că altfel nu vom putea lua subvențiile. Și, culmea, aici mai este o problemă: noi trebuie să dovedim în fiecare an dacă suntem fermieri activi sau pasivi! Deși noi facem agricultură de ani de zile! Este o aberație, să dovedești an de an dacă ești sau nu fermier!… Sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm, pentru care trebuie să fim ascultați de decidenții din fruntea țării, să înțeleagă că toți tragem la aceeași căruță, iar dacă se împotmolește căruța noastră, nu este bine pentru nimeni. Noi, agricultorii, trebuie să asigurăm hrana populației la nișye prețuri corecte, să avem cu toții acces la alimente și să facem alimente cât mai sănătoase.
Consiliul Județean Ialomița, partener la ediția a doua a Târgului Agriculturii Românești – FarmConect România
În finalul conferinței de presă, detalii privind a doua ediție a Târgului Agriculturii Românești – FarmConect România 2023 ne-au fost oferite de cei trei interlocutori.
Nicolae Sitaru: Farm Conect este o construcție la început de drum. Anul trecut a fost prima ediție și noi spunem că a fost un succes. Se poate mai mult… L-am făcut la Slobozia pentru că am găsit și susținerea locală din partea primăriei. Noi credem în acest proiect, credem că și Bărăganul trebuie să fie în centrul atenției, să fie văzut ca un mediu prietenos de afaceri. Am contribuit la acest proiect tocmai ca să împingem o căruță care se vrea a merge în direcția aceasta, dezvoltarea agricolă, agroindustrială și nu numai.
Theodor Ichim: Când am auzit de acest târg, mi-a surâs ideea, Este un târg al fermierilor pentru fermieri!Un târg în care fermierii se informează asupra noilor tehnologii, culeg informații mai aproape de casă și noi, ca asociație, invităm aici toți procesatorii, cu tot felul de servicii de oferit către alți fermieri și către publicul larg… Facem un târg la Slobozia. Foarte bine! Nu este rău acest târg. Cine spune că este rău acest târg nu face decât să lucreze împotriva oamenilor, împotriva viitorului agriculturii românești.
Alina Crețu: În timp, vrem să atragem atenția acestei zone, asupra județului Ialomița, asupra faptului că aici este nevoie să se dezvolte un pol important pentru industria agroalimentară din România. Noi ca fermieri aici producem, ne-am dori să nu mai ducem toată marfa în portul Constanța, ne-am dori să existe aici procesare, o dezvoltare a sectorului agroalimentar. Începând de anul acesta avem un parteneriat și cu Consiliul Județean Ialomița, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, care este alături de noi și a înțeles cât de important este acest proiect. Salutăm de asemenea a doua prezență a Muzeului Național al Agriculturii Slobozia, care va veni cu multe alte noutăți. Cred că premisele acestei de-a doua ediții a târgului sunt bune și pentru anul acesta.
A consemnat,
Nicolae TACHE