La Sălcioara, proiecte de anvergură cu finanțare locală, județeană, națională și europeană

 

* Dialog cu Gabriel Stoica, primarul comunei Sălcioara

– Domnule primar, haideți să vorbim de investițiile din ultimii trei ani la Sălcioara. Cele inițiate în mandatul de dinainte și finalizate în acestă perioadă, cele aflate acum în diferite stadii și, după aceea, în perspectivă.

– Din mandatul trecut nu am mai avut nimic, pentru că cele pe PNDL 2 au fost finalizate încă din 2020. În acest mandat, investiții în curs de derulare avem atât pe fonduri locale, cât și din alte surse de finanțare.

– Să le luăm pe rând, pornind de la sursa lor de finanțare. Ce ați reușit să faceți din bani de la bugetul local?

– Am început cu reparații capitale la acoperișul școlii din Sălcioara, unde aveam probleme grave. A fost reparat într-un timp foarte scurt. Un alt proiect, implementat foarte repede, a vizat înlocuirea gardului de la cimitirul din Sălcioara, care ajunsese într-o stare deplorabilă de degradare, intrau animalele pe acolo, stricau crucile și mormintele. Am înlocuit vreo patru sute metri liniari de gard. La cel din Rași înlocuisem împrejmuirea înainte de 2020. Pe lângă aceste investiții, mărunte pot să spun așa, a fost nevoie să intervenim masiv pe reparația drumurilor comunale prin pietruire. Unde a fost nevoie, și la Rași și la Sălcioara, am intervenit și acum străzile sunt într-o stare bună. Tot cu bani locali am pietruit drumul care face legătura între Sălcioara și Horia, care nu mai era folosit de ani de zile. Noi am pietruit 3,7 kilometri, luat de la zero, scarificat, adaos de piatră, compactat. Și Horia a venit cu pietruire până la limita comunei Axintele.

După pietruire, urmează… marea asfaltare

– Asfaltare?

– Avem un proiect depus pe Programul Național Anghel Saligny. Tocmai de aceea am dorit să executăm aceste reparații, până la implementarea acestuia. Proiectul a fost aprobat, așteptăm finanțarea. Toate străzile vor fi asfaltate. Tot din surse proprii avem în derulare un proiect de construire trotuar pe toată distanța drumului național care traversează satul Rași. Am făcut un parteneriat cu Consiliul Județean, care ne-a cedat nouă dreptul de a face această investiție. Lucrarea este în proporție de șaptezeci la sută executată. Practic, mai trebuie să punem covorul asfaltic.

– În Sălcioara?

Trotuarele erau făcute din mandatul trecut.

În Sălcioara, furtul de animale s-a redus la… zero!

– Aveți însă și cofinanțări la proiectele care beneficiază de bani din programele județene, naționale sau europene. Și să începem cu cele județene…

– În parteneriat cu Consiliul Județean avem pe ADI Ialomița un prim proiect finalizat în prima sesiune, prin care am instalat un sistem de supraveghere video…

– Da, îmi aduc aminte că în urmă cu ani aveați mari probleme. Se mai fură animale la Sălcioara?

– Nu. Tocmai acesta a fost scopul acestei investiții, reducerea infracționalității și gestionarea mai bună a deșeurilor, pentru că aici erau cele mai mari probleme. De când am montat aceste camere în mare măsură s-au redus cazurile, în sensul că infracționalitate aproape că nu mai avem, iar deșeurile, chiar dacă încă mai avem mici necazuri pe colo pe colo, unde știu că nu sunt camere, tot le mai aruncă. Dar, avem acum un proiect semnat pe PNRR de monitorizare video, un proiect frumos, interesant chiar, pentru că acolo vor fi camere care au și difuzoare. La un moment dat, perimetrezi zona în care tu consideri că se aruncă gunoiul și dacă-l aruncă în afara acelei zone, îl avertizează că a fost văzut și să ridice gunoiul, să-l ducă la locul lui. Sunt camere puse strategic, în acele zone pe care încă nu le acoperim, inclusiv pe la stațiile de autobuz.

Pe ADI Ialomița avem acum un alt proiect, care este în derulare, construire loc de joacă în satul Rași, unde avem și noi o parte de cofinanțare. Sper ca la finele anului acesta să fie gata și acest proiect.

Tot cu Consiliul Județean avem proiecte pe PNRR. Un prim proiect vizează achiziționarea unui microbuz electric și instalare stații încărcare, pentru a asigura transportul elevilor din satul Rași către Sălcioara. Un alt proiect este legat tot de școală, cel privind dotarea cu mobilier și material didactic, cu echipamente digitale pentru școala de la Sălcioara. Pe lângă aceste două investiții, avem încă un proiect în parteneriat cu CJ, cel pe Programul Elena, o investiție care ține de eficientizarea energiei electrice la sediul primăriei, prin care clădirea primăriei va fi reabilitată, începând cu acoperișul, tavane, pereți, geamuri, anveloparea clădirii într-un cuvânt.

Trei proiecte prin PNRR depuse pe cont… propriu

Tot prin PNRR avem și proiecte pe care le-am depus singuri. Trei proiecte: sistem inteligent de management local, al doilea este renovare energetică moderată pentru școala de la Sălcioara, al treilea proiect renovare energetică moderată pentru căminul cultural din Sălcioara.

– Prin Programul Anghel Saligny?

– Am depus patru proiecte. În așteptarea unei finanțări vorbim de înființarea sistemului de distribuție gaze naturale, unde suntem în parteneriat cu alte cinci localități. Proiectul este depus și pe fonduri europene, dar și pe program național. Alt proiect, cum vă spuneam, este cel care vizează modernizarea drumurilor de interes local din cele două sate, prin asfaltare. Proiectul este în analiză, 20 kilometri de asfalt pe străzile din comună.

Stație de tratare a apei la Rași și sistem de canalizare în toată comuna

Un alt proiect, care a primit deja finanțare, este cel privind asigurarea debitului și calității apei potabile în satul Rași, unde pe timpul verii avem probleme, pentru că cele două fântâni nu pot asigura debitul de care avem nevoie. Mai mult decât atât, una din fântâni are mult sulf și de aceea vom face și o stație de tratare, pentru a aduce apa la parametri. Este proiect depus la Ministerul Dezvoltării, selectat deja și pentru care am semnat contractul de finanțare. Tot la Ministerul Dezvoltării a fost proiectul care vizează înființarea sistemului de canalizare, inclusiv stația de epurare. Avem alături de noi și comuna Balaciu, cu satele Copuzu și Crăsani. Proiectul este selectat pentru finanțare. Suntem în faza de a semna contractul. În fine, un alt proiect finalizat prin Ministerul Dezvoltării este reabilitarea și modernizarea grădiniței de la Sălcioara. Lucrarea este finalizată, urmează să facem recepția.

Masă caldă pentru copiii din școli și grădinițe

– Prin GAL?

– Două proiecte: unul fianlizat, construire teren sport în satul Rași, unul în derularer, construire centrală fotovoltaică, prin care vom câștiga oarecare independență energetică, pentru că o parte din energie va fi produsă prin această centrală, pentru iluminatul public și iluminatul în instituțiile publice. Se vor reduce cu siguranță și cheltuielile, pentru că acesta este la urma urmelor scopul.

– Mai aveți acel proiect cu asigurarea unei mese calde pentru copiii din unitățile școlare?

– Da, avem acel parteneriat cu Ministerul Educației, prin case asigurăm masă caldă elevilor din cee două școli și cele două grădinițe. Prin această investiție am observat că am ajutat școala să reducă abandonul școlar, aproape spre zero. Copiii care în urmă cu un an veneau sporadic la școală, acum vin zi de zi.

Reabilitarea vechii școli din Rași în parteneriat cu Book Land

– Parteneriate cu ONG-uri?

– Avem parteneriate mai vechi cu asociațiile Narada și World Vision. Mai nou, se află în derulare un proiect deosebit la Rași în parteneriat cu un alt ONG. Am avut în proiect tot ce înseamnă grădiniță, școală primară și școala veche, cea din urmă aflată în stare avansată de degradare. A fost o provocare pentru noi și pentru Asociația Book Land să-i dăm viață acestei școli. Am schimbat acoperiș, consolidat pereții, subzidire, tencuire, zugrăvire, s-au scos dușumele și s-au făcut pardoseli noi, cu centrală termică, grupuri sanitare în interior, școală care ascum se ridică la cerințele moderne de azi.

– Utilitatea acestei clădiri? Acum nu mai sunteți încorsetați de numărul de elevi…

– Într-adevăr, nu mai suntem încorsetați de numărul de elevi, care ne-a împiedicat până acum să reabilităm și să modernizăm această școală cu mare valoare sentimentală pentru sătenii din Rași. Acum, ideea este să mutăm școala primară din Rași în această clădire, școală primară din module panouri tip sandvish în care pe timp de vară este foarte cald, pe timp de iarnă foarte frig, cu cheltuieli foarte mari când vine vorba de încălzire. Vom discuta la Inspectorul Școlar ca să mutăm școala în această clădire și în cea de tablă să facem săli de sport, altceva. Fiind o școală modulară, se poate reamenaja pentru alte activități. E doar în faza de proiect, dar sunt convins că vom găsi cea mai bună soluție ca să-i dăm o utilitate la adevărata sa valoare.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved