La prima conferință de presă a prefectului Marin Constantin, Dan Noel a bâjbâit miunute în șir să găsească butonul microfonului

Cum s-au văzut înscăunați ca mari demnitari în scaunul instituției din fața gropii din Piața Revoluței a Sloboziei (unii spun că a fost groapa lui Stoica, dar adevărul este că a fost groapa lui Ionașcu, care l-a avut cosultant pe Băcanu), prefecții de pe urmă ai județului Ialomița au promis că, cel puțin o dată pe lună, vor susține o conferință de presă prin care să aducă la cunoștință cetățenilor până și în ultimul sat al județului câte-n cer și pe pământ. Așa a procedat prima dată când a fost instalată prefect Tonița Manea de la PNL, așa și Mihai Tănăsescu de la USR. Singurul care nu a promis că va face conferințe de presă (și, în mare parte s-a ținut de cuvânt) a fost Gigi Petre la prima sa instalare de la PNL. Sincer să fiu, duceam dorul conferințelor de presă susținute de Gheorghe Savu sau Cazacu Marinică: scurte și la obiect.

Marin Constantin, actualul prefect uns de noua coaliție guvernamentală pe filiera PSD, susține că la fiecare început de lună va sta în fața presei locale cu pieptul gol pentru a răspunde întrebărilor, mai mult sau mai puțin incomode venite din partea ziariștilor. Vom trăi și vom vedea.

Cert este că prima conferință de presă a avut deja loc, joi 3 martie 2022, chiar dacă pe alocuri a fost, din vina interlocutorilor pe de o parte dar și a domnului prefect, mai mult o dezbatere decât o conferință de presă. La dezbatere au participat și cei doi subprefecți ai județului, doamna Tonița Manea și Constantin Babageanu (care însă au tăcut mâlc), Liviu Patrichi, directorul Spitalului Județean de Urgențe, dar și Dan Noel de la DSP Ialomița, cel care a demonstrat live că a fost jenat de prima sa conferință de presă la care a participat, bâjbâind timp de o oră și ceva să găsească butonul prin care să pună în funcțiune microfonul din fața sa.

În pagina 5, o sinteză a intervențiilor din timpul conferinței de presă de la Prefectură.

Marin Constantin: Este adevărat, la gradul de incidență foarte mare din acest moment nu mai sunt atât de multe victime, nu mai este sufocat sistemul ATI, cazurile foarte grave sunt mai puține și mortalitatea este mult mai mică. Este o schimbare față de valul patru. Asta nu înseamnă că nu vor continua acțiunile de testare și vaccinare a populației, chiar dacă, din păcate, la simptomele mult mai ușoare ale virusului Omicron a intervenit un fel de rutină și a scăzut drastic numărul persoanelor vaccinate.

Întrebat dacă este mulțumit de activitatea DSP-ului Ialomița, prefectul Marin Constantin a declarat: Se putea și mai bine. Întotdeauna este loc de mai bine, recunosc, nu am avut suficient timp să evaluez activitatea DSP, dar am înțeles că și la raportări au fost probleme, și în gestionarea cazuisticii medicale au fost probleme, în acoperirea necesarului de aparatură au fost probleme, iar transparența și comunicarea cu mass media a fost deficitară. Iată de ce vă promit ca de acum DSP va ieși permanent în conferințe de presă prin care ialomițenii vor fi informați cu tot ce înseamnă pandemia pe teritoriul județului.

Liviu Patrichi: În acest moment, la nivel de județ avem următoare situație: din cele 1633 de persoane infectate sunt internați 21 de pacienți cu forme ușoare, 56 cu forme medii, 13 cu forme severe și 9 cu forme asimptomatice, iar în ATI sunt 3 persoane ventilate mecanic și una intubată.

Se știe, raportările zilnice prezentate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență prind și numărul de decese pe fiecare județ în parte. În Ialomița, de la începutul pandemiei și până acum DSP a omis de fiecare dată în comunicatele sale să specifice din ce localitate sunt pacienții decedați. O anomalie, din punctul nostru devedere, cum i s-a părut, în final, și noului prefect al județului: „Vă promit că la următoarele comunicări veți primi și aceste date, privind localitățile din care provin pacienții decedați, date pe care le vom afișa și pe site-ul prefecturii.”

Dan Noel de la DSP a venit cu lecția învățată: răspunsuri prompte și citite când a fost să dea niște cifre, din colt în colț când sa răspundă dacă oamenii lui de la DSP s-au pus la punct cu legislația privind gestionarea pandemiei la nivel de județ.

Dan Noel: De la începutut pandemiei în Ialomița au decedat 980 de persoane Covid pozitive. Privind testările, am o situație pe ultimele 10 zile: este vorba de 5792 de persoane, din care pozitive 1583, negative 4209. Referitor la testări, un număr de 42 de medici de familie, din 112 la nivel de județ, se află în direct contract cu Casa de Sănătate pentru efectuarea de testări. Am încercat deschiderea unor astfel de centre și la spitalele din județ, dar din lipsă de personal nu a fost posibil.

Cum spuneam, când a venit vorba de relaționarea subordonaților săi din DSP cu cei afectați de pandemie Dan Noel a încercat să arunce pisica în curtea… Comandamentului Județean. Nu, domnule Noel, nu vreau să întind pelteaua, dar în ceea ce mă privește de la Comandamentul Județean de fiecare dată lămuririle au fost clare, la obiect, de la DSP numai niște năzbâtii, după care dacă ne luam ieșeam bine mersi pe stradă cu Covidu-l după noi și nu știu câți altți nevinovați nenoroceam.

Nicolae TACHE

PS. Din surse, am aflat că Dan Noel are zilele numărate la DSP. Se spune, de obicei, că niciodată nu este prea târziu. Eu spun că, în acest caz, e destul de târziu, pentru că răul a fost deja făcut.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved