„La mulți ani, CAMS!”

Sâmbătă 2 aprilie, puțin după ora 7 dimineața, telefonul meu a început să semnalizeze primirea unor mesaje. Le-am citit imediat, cu gândul la eventuale evenimente neplăcute ce se pot oricând strecura în viața unei .. Familii. Apoi am respirat ușurat. Erau mesaje schimbate pe grupul de whatzapp, acolo unde comunicăm noi, Familia, atunci când vrem ca ceea ce spunem să fie auzit de toți ceilalți. Primul mesaj, cel care a declanșat răspunsurile și comentariile, a fost scris de Luciana și suna simplu; „La mulți ani, CAMS!”

Nu am intervenit multă vreme. I-am lăsat pe ei și pe ele să se bucure de sărbătoarea lor; Rodica, Maria, Marcela, Adriana, Lucica, Iulia, Dumitra, Vali, Alina, Petruța, Gabi, Florentina, Aurelian, Nelu, Mihaela, Daniela, Nicoleta, Mariana și mulți alții.

Sigur că tremuram! Sigur că dacă nu aș fi uitat cu multă vreme în urmă mecanismele plânsului, aș fi vărsat două lacrimi de bucurie, chiar dacă unii pot numi asta slăbiciune! O familie funcționează cu slăbiciune și umilință, cu atenție și cu pasiune, cu micile naivități care multiplică lumina. Un scriitor francez spunea că lumea stă în amănunte, că amănuntele fac viața așa cum este , nu răceala formulelor generalizatoare.

Trebuie să-mi recunosc și o anume stare de satisfacție personală. Că nu am greșit atunci când mi-am dorit mie și lor o Familie, nu un loc de muncă, o strângere de mână, nu scrâșnete de dinți.

Pe data de 2 aprilie s-au împlinit 10 ani de funcționare a Centrului de Asistență Medico-Socială din Fierbinți-Târg, patronat de Consiliul Județean Ialomița! Zece ani în care sute de pacienți i-au trecut pragul pentru ameliorarea stării de sănătate.

Mai amintesc aici câteva amănunte pe care statistica nu are încă limbajul necesar pentru a le înregistra.

Mulți erau sceptici cu privire la mersul acestei unități și propăvăduiau transformarea lui într-un cămin de bătrâni. Sigur că nici acest lucru nu era rău a priori, dar CAMS Fierbinți trebuia să își asume rolul de continuator al activității fostului Spital Fierbinți și serviciile medicale erau în acest sens esențiale. Scepticismul de care vorbeam m-a făcut ca atunci când am ales data începerii activității ea să fie 2 aprilie și nu .. 1 aprilie.

Când pacienții noștri sunt internați la alte spitale din județ, dar nu numai, pentru o perioadă limitată și îi sun să îi întreb cum se simt, de cele mai multe ori îmi răspund; „Vreau la noi acasă!”

În aceste zile am așezat în pământ zece platani, primiți cadou de la fiul unui pacient. Sper să le meargă bine alți zeci de ani de acum înainte!

Familia Centrului de Asistență Medico-Socială din Fierbinți vă mulțumește pentru încrederea de a-i lăsa pe cei dragi în grija noastră și vă urează, profitând de această ocazie, ca apropiatele sărbători să le petreceți în pace și sănătate!

A consemnat pentru dumneavoastră,

Dan Elias

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved