La Miloșești, noul primar continuă proiectele vechiului primar, pentru care are cuvinte de laudă

 

Dumitru Trifu este noul primar al comunei Miloșești. A fost ales pe listele USR-Plus la alegerile locale din toamna anului trecut după ce a convins electoratul că merită să fie primar pentru următorii patru ani, însă nu a reușit să formeze o majoritate în Consiliul local cu reprezentanți ai partidului pe care îl conduce la nivel local. Cu toate acestea, printr-o înțelegere cu PSD a reușit să dea viceprimarul, în persoana lui Titi Mangiurea, care a ocupat aceeași funcție timp de două mandate, pe vremea când Nelu Chițoiu era primar PNL. După patru luni de la instalare are cuvinte de laudă la adresa fostului edil despre care spune că a avut proiecte pe care el le va continua, că a găsit o echipă competentă în primărie cu ajutorul căreia va duce la departe lucrările care vor conduce la dezvoltarea comunei.

 • Sunteți de patru luni primar. Ce ați găsit aici și cum vedeți acum lucrurile din interior, domnule primar?

 • Am găsit proiecte aici, am văzut că s-a muncit, iar noi vom continua aceste proiecte. Mi-a plăcut, sincer vă spun, și mi-am schimbat părerea față de ceea ce am crezut că se întâmplă, dar, din exterior lucrurile se văd diferit. Nu pot să spun că vechea administrație nu a lucrat, din contră, s-a văzut truda. Mai mult decât atât, am găsit la Primărie o echipă competentă, capabilă să mă ajute să continuăm și să implementăm noi proiecte pentru comunitatea noastră. Deși s-a zvonit că voi da afară oamenii, nu se pune problema de așa ceva. Am lăsat ca lucrurile să se așeze și ca fiecare funcționar să demonstreze că-și merită locul. După patru luni de mandat pot spune că vechea administrație a lăsat proiecte care trebuie continuate. Am găsit un proiect pe canal, unul pe gaze, altul cu finanțare pentru grădiniță la care se lucrează și acum și, bineînțeles, un proiect de asfaltare pentru comună, dar care este fără finanțare. În ceea ce privește asfaltarea vă pot spune că eu îmi doresc să terminăm întâi cu săpăturile, cu canalizarea, cu gazele și apoi să asfaltăm. Trebuie să vă mai spun că suntem prinși într-un proiect de gaze care se va realiza pe tronsonul Grivița-Miloșești-Reviga-Cocora-Colelia și aș vrea să se realizeze cât mai repede, astfel încât să beneficiem de toată infrastructura necesară unui trai decent.

 • Ce lucrare aveți în desfășurare acum?

 • Amenajarea terenului sportiv din curtea școlii și amenajarea incintei curții școlii, proiect care se realizează prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița.

 • Ce puteți să-mi spuneți despre proiectul de gaze despre care ați amintit?

 • Proiectul de gaze este unul de amploare, mult mai complicat, dar sper să îl putem realiza și noi și să avem gaze la Miloșești. Ar fi o mare realizare pentru comunitatea de aici.

 • Care este stadiul lucrărilor la rețeaua de canalizare?

 • Proiectul de canalizare este realizat în procent de 20 la sută. Oamenii sunt deschiși, sunt dornici să aibă canalizare. Apă, canalizare, gaze înseamnă îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Dacă noi punem la punct infrastructura, putem crește valoarea terenurilor puse în vânzare, oamenii nu vor mai pleca de aici având condiții, pot face naveta mai ușor la oraș.

 • Ce urmează? Ce aveți în plan în afară de proiectele pe care le-ați găsit la instalare?

 • Ce visam să fac dacă ajung la Primărie și ce voi face? Păi, eu sunt iubitor de mediu, am fost paznic de vânătoare foarte mulți ani, am fost printre animale și le-am tratat fiind și tehnician veterinar, motiv pentru care îmi doresc foarte mult să înființăm perdele forestiere. Am intrat în discuții cu un ONG pe care-l așteptăm să planteze pomi pe o lungime de 2,8 km pe care noi o punem la dispoziție în partea de nord a localității Miloșești, care face legătura între izlazul comunei și terenul arabil.

 • Ce vi se pare cel mai greu?

 • Nimic nu este greu dacă ai ambiție, voință și vrei să înveți, dar partea financiară mi se pare grea. Să vă explic. Eu vin din alt mediu, n-am lucrat niciodată în administrație și atunci mi se pare că trebuie să acorzi o atenție deosebită gestionării banilor publici, felul în care îi cheltui și etapele pe care trebuie să le parcurgi ca să poți face plăți sau să cofinanțezi proiecte. Toate proiectele trec prin Consiliul local, care aprobă cheltuirea banilor. În mediul din care eu provin, adică în mediul privat, lucrurile nu stau așa. Aici este un procedeu anevoios, dar mai sănătos.

 • Ați aminit de Consiliul local. Cât de „colorat” este din punct de vedere politic? Le faceți față opozanților?

 • Până se așează lucrurile, ca în orice Consiliu local, există divergențe, dar sper să găsesc sprijin pentru că sunt oameni care provin din medii diferite, dar care au un țel comun: oamenii, comunitatea pe care au ales să o reprezinte. Acest Consiliu mă va ajuta să fac ceea ce trebuie pentru oameni. Am format o majoritate cu PSD, viceprimarul este USR-Plus, fost viceprimar două mandate, și sunt sigur că ne vom înțelege și cu PNL, pentru că partidele pe care noi le reprezentăm aici sunt împreună la guvernare. Chiar dacă sunt sau vor fi păreri pro și contra, acestea trebuie să fie constructive, pentru că altfel nu primarul pierde, ci comunitatea pe care noi o reprezentăm. Iar dacă după patru ani simt că nu am fost de folos acestei comunități, nu o să mai intru în cursa electorală din 2024.

 • S-ar putea să vă placă să fiți primar și să mai vreți un mandat chiar dacă, poate, nu o să faceți multe pentru comunitatea de aici…

 • Da, s-ar putea să-mi placă, dar scopul meu este altul aici. Eu am fost crescut în simplitate, am trăit modest, am ajutat oamenii și animalele și îmi doresc să fac tot ceea ce le-am promis cetățenilor în campania electorală. Voi comunica cu ei, iar acesta este un aspect foarte important. Dacă ar fi să reproșez ceva fostei administrații, respectiv fostului primar, este că nu a comunicat mai bine cu oamenii, cu cei care l-au ales. Nu le-a spus sau nu ne-a spus ce se întâmplă, nu a vorbit cu noi. Eu voi fi deschis și o să le spun oamenilor ce pot să fac și ce nu pot să fac.

Petronela MOROIANU

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved