Meritorii interesul și inițiativele administrației județene de a pune în mișcare un proiect de amploare care să pună în valoare potențialul turistic de pe malul Brațului Borcea prin încheierea unor parteneriate cu administrațiile locale riverane, susținerea financiară consistentă venind din partea Consiliului Județean. Din păcate, multe obiective care ar fi fost puncte de atracție pentru turiști și care s-ar fi pliat excelent pe acest program fie au dispărut pur și simplu, fie sunt lăsate în paragină. Vorbim de două obiective cu importanță culturală și istorică deosebită, ambele din Făcăeni.
Conacul lui Aurelian Bentoiu din Progresu (naționalizat în 1948) a avut șansa de a rămâne intact până în 1992, o șansă dată de faptul că atunci când în sat a fost înființată cooperativa agricolă de producție (prima din județul Ialomița) aici a fost amenajat sediul acesteia.
Chiar și după această perioadă, aici protipendada comunistă venită la distracție în Balta Ialomiței organiza deseori chiolhanuri cu mese bogate în mâncăruri și băuturi alese, cu muzicanți aduși din București. După cum povestesc sătenii mai bătrâni, la câteva din aceste petreceri la care participa și Ana Pauker a cântat chiar și Maria Tănase. Din păcate, după revoluție clădirea a mai fost păstrată intactă câțiva ani și folosită ca sediul asociației agricole din sat, după care a fost părăsită și, lăsată pradă ploilor și hoților, distrusă în mare măsură.
Al doilea obiectiv, casa în care s-a născut Ștefan Bănulescu, unul din cei mai mari scriitori români, și ea naționalizată, a rămas în picioare ca magazin sătesc (foto 1) și apoi închiriată unui comerciant până prin anul 1996.
După revoluție, a fost revendicată de moștenitorii scriitorului din București, care au dorit inițial să o vândă autorităților locale sau județene, dar fiind refuzate la îndemnul unui culturnic al vremii, au demolat-o și au vândut materialele recuperate bucată cu bucată. Azi, este un teren viran (foto 2), deși aici putea fi montată măcar o placă comemorativă care să semnaleze că pe acest loc a fost casa în care s-a născut marele scriitor.
Revenind la proiectul administrației județene, dacă pentru casa scriitorului Ștefan Bănulescu nu se mai poate deocamdată face nimic, pentru conacul lui Aurelian Bentoiu mai există o șansă, aceea de a fi transferat în parimoniul Consiliului Județean și reabilitat prin fonduri europene după modelul conacului Bolomey din Cosâmbești. Altfel, peste câțiva ani aici comuna Făcăeni va mai avea încă un loc viran plin de… istorie.
Nicolae TACHE