La Casa Tudorii

 

Concurs de Tradiție Culinară Ialomițeană

Ajuns în acest an la ediția cu numărul XI, Festivalul- Concurs de tradiție culinară ”La Casa Tudorii” s-a desfășurat în perioada 13 – 15 octombrie 2023.

Organizat de Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Judeţean Ialomița, în parteneriat cu instituțiile de cultură din județ: Biblioteca Județeană Ștefan Bănulescu Ialomița, Centrul Cultural Ionel Perlea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița și Muzeul Național al Agriculturii își propune ca, an de an, să ducă mai departe tradițiile culinare din Câmpia Bărăganului și nu numai, alături de istoria locurilor din care provin.

Manifestarea a debutat pe 13 octombrie cu „Parada Festivalului”, la Slobozia, pe Bulevardul „Matei Basarab”, iar pe 14 și 15 octombrie a continuat la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Orașul de Floci” – comuna Giurgeni unde au au avut loc acțiuni cu caracter cultural, reconstituri istorice, spectacole folclorice cu invitați de marcă și concursul propriu-zis de tradiție culinară ialomițeană.

Astfel, timp de două zile, sâmbătă și duminică, frumusețea locului unde s-a născut marele voievod Mihai Viteazul a fost completată de diverse obiceiuri și tradiții culinare, redate de fiecare stand în parte.

În acest an, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița a organizat Ateliere de lucru – Hârtie de mână și țesut papură susținute de Asociația „Moara de Hârtie” din comuna Comana, județul Giurgiu, copiii învățând astfel să realizeze rogojini, un meșteșug demult uitat. De asemenea, aceștia au scris pentru prima dată o scrisoare adresată mamei lui Mihai Viteazul, TUDORA, satisfăcându-și în acest mod curiozitățile despre viața și copilăria lui Mihai Viteazul. Lucrările pe care aceștia le-au realizat în cadrul celor două ateliere au constituit daruri pentru ei și pentru prietenii lor. Cele două ateliere s-au bucurat de un real succes în rândul participanților, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

În cadrul evenimentului a fost organizată și o expoziție de carte din colecția „Gastronomie” a bibliotecii. Activitățile desfășurate au aparținut seriei de manifestări culturale cuprinse în programul Salonului Anual de Carte, ediția cu numărul XXXII.

Ultima zi a Festivalului a cuprins competiția adresată celor care păstrează cel mai bine tradițiile din străbuni – gospodinele și gospodarii județului, care au venit la concursul culinar cu cele mai gustoase bucate, la cele patru categorii de ale concursului: mâncăruri calde, preparate culinare reci (antreuri), preparate de patiserie și preparate conservate și semiconservate.

Trofeul Festivalului a mers în acest an la Școala Profesională ”Areta Teodorescu” din comuna Grivița, pentru originalitatea prezentării produselor culinare și a calității acestora.

Felicitări tuturor și să ne revedem cu bine la anul!

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved