La braț cu Shakespeare prin Ucraina

Citindu-l pe Shakespeare, văzând piesele de teatru sau filmele realizate pe baza operelor sale, nu poți să nu reții în mod deosebit cine au fost Richard al III-lea sau Coriolan. El urmărește lupta pentru putere prin măcelărire și consideră că moartea nu este o tragedie. Înclină, mai degrabă, să considere moartea cruntă a eroilor principali ca pe o necesitate istorică sau ca un fenomen întru totul firesc.

Putin a atacat Ucraina. Și de aici analogia. În fiecare piesă a lui Shakespe istoria descrie un cerc întorcându-se la punctul de plecare. Cercurile care se repetă invariabil și pe care istoria le descrie sunt succesive. Fiecare pas spre putere și acaparare înseamnă o nouă crimă și după ce sunt uciși dușmanii, sunt uciși vecinii din același neam. Începe un nou capitol. Reconstrucția. Oamenii se întorc la casele lor și nu mai găsesc nimic. Foamea și bolille îi macină. Secera războiului a retezat spicele vieții. Richard nu este decât un om, este plin de slăbiciuni ca și ceilalți, dar îl avem și pe Coriolan, care vrea să nimicească lumea. Condamnat de mamă, soție și fiică, el singur trebuie să se condamne. Își dă seama că a fost prins și cade victima propriei sale mitologii, dialecticii nebunești.

Putin este Coriolan, dar și Richard. Kievul, Harkovul, Mariapolul vor deveni Stalingrad sau Sevastopol pentru Putin. Câte filme rusești nu am văzut, filme în care ni se arătau ororile mașinăriei de război a lui Hitler, cum la minus 30 de grade populația își apăra orașele, satele. Pelicula filmelor e delirantă. Spitalele de campanie – sălașe ale durerii și amărăciuni – mutilări, contuzii, oase zdrobite. Zbuciumări delirante pe paturi și mesele de operații, blesteme cu hohote de plâns, gemetele cu rugile pentru miluirea orfanilor, bruma de speranță spulberată și ea cu deznădejdea cea mai neagră. Războiul lui Hitler a înghițit oameni, fabrici, case, grâne, vite. Ger cumplit și oamenii apără orașul, filmul redă o realitate crudă pusă la cale de o minte dementă. Asta face acum , Putin și în Ucraina. Amenință cu bombardarea centralelor nucleare, amenință omenirea cu un război nuclear. Oare el nu fvede o asemănare între ce s-a întâmplat atunci și ce se întâmplă acum? Nu! Vrea să ocupe și să impună controlul asupra unui teritoriu imens și dens populat. Va fi peste demența lui. Podurile, drumurile și liniile de comunicații vor fi în mod constant atacate de partizanii ucrainieni, dar se va instala foametea și sărăcia. Ar trebui să i se recomande să citească opera lui Shakespeare sau să vadă istoria bătăliei de la Stalingrad, în care este evocată cea mai mare luptă nimicitoare – 2,3 milioane de combatanți și 2 milioane de morți și răniți. Bătălia de la Stalingrad a pus capăt ambițiilor nebunești ale lui Hitler. Putin, ar trebui să se gândească că Hitler i-a subestimat pe slavi, considerându-i inferiori și asta i-a pus capul jos. Nu-i subestima pe ucrainieni, domnule Putin, că tot slavi sunt și veți avea soarta lui Hitler.

Luptele continuă, Putin nu vrea să dea înnapoi. La România Tv. sunt invitați genrali care au trecut prin războaie, analiști și stategi militari. Nu au timp să facă predicții și analize, le dă lecții Andreea Crețulesu, luptătoare alături de Ecaterina Teodoroiu, Bogdan Chiriac (făcut colonel în rezervă de generalul Gabriel Oprea) și Gelu Vișan, infanteristul lui Traian Băsescu. Noroc că Tinel face acum strategii agricole, altfel pleca pe front.

Sirenele sună în continuare și Sheakespeare se trezește din mormânt pentru a mai scrie o tragedie.

NOTĂ: Vă rog să folosiți numai diacritice! Nu vreau să văd că vă răspunde cineva la „Mulțumesc!” cu „Pentru Putin!”.

Gheorghe Marinel

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved