La braț cu Shakespeare prin… Ucraina

Citindu-i opera lui Shakespeare sau văzându-i piesele de teatru și filmele nu poți să nu reții în mod deosebit cine au fost Richard al III-lea sau Coriolan. Ei urmăresc lupta pentru putere prin măcelărire și consideră că moartea nu este o tragedie. Înclină mai de grabă să considere moartea cruntă a eroilor principali ca pe o necesitate istorică sau ca un fenomen întrutotul firesc.

Putin a atacat Ucraina. Și de aici analogia.

În fiecare piesă a lui Shakespe istoria descrie un cerc întorcându-se la punctul de plecare. Cercurile care se repetă invariabil și pe care istoria le descrie sunt succesive. Fiecare pas spre putere și acaparare înseamnă o nouă crimă și după ce sunt uciși dușmanii sunt uciși vecinii din același neam.

Începe un nou capitol. Reconstrucția. În Herson, oamenii se întorc la casele lor și nu mai găsesc nimic. Nimeni nu înțelege de ce, dacă rușii spun că e teritoriul lor, îl atacă și îl fac praf. Foamea și bolille îi macină pe oamenii necăjiți. Secera războiului a retezat spicele vieții. Richard nu este decât un om, este plin de slăbiciuni, ca și ceilalți, dar îl avem și pe Coriolan, care vrea să nimicească lumea. Condamnat de mamă, soție și fiică, el singur trebuie să se condamne. Își dă seama că a fost prins și cade victima propriei sale mitologii, dialecticii nebunești. Putin este Coriolan, dar și Richard. Kievul, Harkovul, Mariopolul vor deveni Stalingrad sau Sevastopol pentru Putin. Câte filme rusești nu am văzut în care ni se arătau ororile mașinăriei de război a lui Hitler, cum la minus 30 de grade populația își apăra orașele, satele! Pelicula filmelor e delirantă. Spitalele de campanie- sălașe ale durerii și amărăciuni-mutilări, contuzii, oase zdrobite. Zbuciumări delirante pe paturi și mesele de operații, blesteme cu hohote de plâns, gemetele cu rugile pentru miluirea orfanilor, bruma de speranță spulberată și ea cu deznădejdea cea mai neagră. Războiul lui Hitler a înghițit oameni, fabrici, case, grâne, vite. Ger cumplit și oamenii apără orașul, filmul redă o realitate crudă pusă la cale de o minte dementă. Asta face acum Putin și în Ucraina. Amenință cu bombardarea centralelor nucleare, amenință omenirea cu un război nuclear. Oare el nu face o asemănare între ce se întâmplă acum și ce se întâmpla atunci ? Nu, vrea să ocupe și să impună controlul asupra unui teritoriu imens și dens populat. Va fi peste demența lui. Podurile, drumurile și liniile de comunicații vor fi în mod constant atacate de partizanii ucrainieni, dar se va instala foametea și sărăcia. Ar trebui să i se recomande să citească opera lui Shakespeare sau să vadă istoria bătăliei de la Stalingrad în care este evocată cea mai mare luptă nimicitoare, 2,3 milioane de combatanți și 2 milioane de morți și răniți. Bătălia de la Stalingrad a pus capăt ambițiilor nebunești ale lui Hitler. Putin ar trebui să se gândească că Hitler i-a subestimat pe slavi, considerându-i inferiori și asta i-a pus capul jos. Nu-i subestima pe ucrainieni, domnule Putin, că tot slavi sunt și veți avea soarta lui Hitler!

Luptele continuă, Putin nu vrea să dea înnapoi. La România Tv. sunt invitați generali care au trecut prin războaie, analiști și stategi militari. Nu au timp să facă predicții și analize, le dă lecții Andreea Crețulesu, luptătoare alături de Ecaterina Teodoroiu, Bogdan Chireac, făcut colonel în rezervă de generalul Gabriel Oprea și Gelu Vișan , infanteristul lui Traian Băsescu. La RealitateaPlus Tv își smulge părul din cap coana Monica Tatoiu. Știe tot, cunoaște toată strategia lui Putin și dă lecții gesticulând până își pierde un cercel cât o roată de amfibie. Noroc că Tinel face acum strategii agricole, altfel pleca pe front. Împins de la spate de către Iohannis că a vorbit altă limbă decât cea a lui, Vasile Dâncu, și-a dat demisia. Sirenele sună în continuare și Sheakespeare se trezește din mormânt pentru a mai scrie o tragedie.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved