La Alexeni, când vine vorba de investiții sprijinul CJ Ialomița este unul consistent

* În urmă cu trei săptămâni, am purtat un dialog cu primarul comunei Alexeni. Domnul Ion Crețu a răspuns puctual unor întrebări privind investițiile derulate în comună în ultimii trei ani și jumătate: investiții cu finanțare din bugetul local, investiții realizate cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița, depuse pe programe naționale sau europene.

– Investiții din bani de la bugetul local?

– În primă fază am reușit să asigurăm părțile noastre din cofinanțările europene și cele județene, cu doi la sută, cu zece la sută, sau chiar mai mult, cum am avut ultimul proiect implementat cu locul de joacă prin ADI Ialomița, ei cu trei sute de mii, noi cu trei sute cincizeci de mii. Mai aveam în plan anul acesta, dar programul de urgență cu austeritatea a blocat proiectul privind amenajare trotuare, proiect în valoare de vreo șapte sute de mii lei. Anul viitor vom face însă o altă strategie, trebuie să reușim să-l rezolvăm, pentru că sunt absolut necesare. Am finalizat sala de sport de la școală, un proiect de optsprezece miliarde lei vechi, tot din fonduri locale. Din aceleași surse, locale, am finalizat renovarea căminului cultural, tot prin ADI Ialomița. Din banii noștri, am dotat căminul cultural cu mobilier, veselă, tot ce ține de buna funcționare a acestuia. Al treilea proiect prin ADI Ialomița, moștenit ca să zic așa de la administrația precedentă, sistem de supraveghere video.

– Alte proiecte cu spijinul Consiliului Județean?

Mai multe proiecte, printre care se numără renovarea bibliotecii și dotarea acesteia, finanțare de vreo șapte miliarde lei vechi, cu o mică cotă de finanțare și din partea noastră.

– Proiecte prin finațare de la bugetul național?

– Avem două proiecte depuse pe programul Anghel Sailgny. Primul, o finanțare de 14 milioane de lei, asfaltare a unsprezece kilometri de străzi comunale…

– Acoperiți toată comuna?

– Mai avem un alt proiect pentru asfaltare, cel de pe strada unității militare, cu o lungime de un kilometru și jumătate, prinsă pentru asfaltare în bugetul Consiliului Județean, și cred că în cel mai scurt timp se și va asfalta. Cu ce avem acum asfaltat, cu acest drum spre unitatea militară acoperim cam nouăzeci la sută din străzile Alexenilor. Eu sper ca în maxim trei ani de zile aceste lucrări de asfaltare să fie finalizate. Un al doilea proiect pe Anghel Saligny este proiectul de alimentare cu gaze naturale, depus în parteneriat cu primăriile Bărcănești și Axintele, la care nu am primit un răspuns. Este singurul proiect depus în ultimii trei ani la care nu am primit deocamdată un răspuns oficial, doar promisiuni.

– Aveți siguranța că acest proiect are șanse de reușită?

– Ce a ținut de noi, de UAT-uri, implicare nivel județean, s-au făcut toate demersurile. Urmează să se ia o decizie la nivel național pentru prioritizarea acestor investiții, mult așteptate de locuitorii comunelor noastre.

– Proiecte pe fonduri europene? Haideți să vorbim mai întâi de proiectele depuse pe PNRR.

– Prin PNRR avem depuse renovarea energetică a școlii , un proiect de vreo cincisprezece miliarde de lei vechi, bani aprobați, am dat ordin de începere a lucrărilor, în cel mai scurt timp, sper chiar anul acesta, vom demara lucrările. Un proiect care răspunde nevoilor elevilor, profesorilor și ale întregii comunități. Prin acest proiect se vor modifica instalațiile electrice, instalațiile termice, anvelopare, pompe de căldură, zugrăvit interior și exterior, geamuri și uși termopan, o stație de încărcare microbuze electrice. Un alt proiect depus și semnat îl avem în parteneriat cu comuna Ion Roată, achiziție de microbuz electric și stație de încărcare, în valoare de nouăsprezece miliarde lei vechi. Un microbuz electric și o stație de încărcare pentru fiecare comunitate. Noi facem parte și din Adi Eco Aqua Ialomița și Călărași, treizeci și opt de localități din cele două județe. Aici avem cel mai mare proiect al nostru, pentru implementarea sistemului de alimentare cu apă și ape uzate. Deja s-a semnat și se află în execuție. O finanțare de aproximativ douăsprezece milioane de euro pentru Alexeni, prima etapă de șase milioane eruro este în execuție.

– Inclusiv stație de epurare?

– Nu, apa vine de la Urziceni de la stația de tratare, iar apa uzată se va trimite către stația de epurare de la Urziceni. Proiect finanțat prin POIM.

– Prin Adminsirația Fondului de Mediu?

– Am depus un proiect de eficientizare a iluminatului public, zece miliarde de lei vechi, care este încă în implementare. Presupune montarea a cinci sute de lămpi, va fi cel mai nou sistem performant de iluminat public din județ.

Pe ultima sută de metri, în acest an vrem să depunem la Ministerul Energiei prin Fondul pentru Modernizare construcția unei centrale fotovoltaice de 64,3 kilowați, pentru autoconsum, care va acoperi cel puțin nouăzeci și cinci la sută consumul de energie electrică pentru UAT Alexeni, însemnând iluminatul public, sediul primăriei, școlilor. Investiție cu costuri zero, care, din păcate, a rămas deocamdată blocată, pentru că o parte din consilierii locali nu au dorit aprobarea acestei investiții.

– Ce nu le-a convenit?

– Nu le-a convenit … terenul! Probleme, din păcate, din punctul meu de vedere, politice, care nu-și au rostul când vine vorba de investiții care vin în folosul comunității noastre. Sper să se rezolve, pentru că acest comportament nu este sănătos pentru niciun partid în primul rând . Nu ne face cinste un astfel de comportament, nu poți să nu accepți o investiție cu costuri zero, care-ți va aduce anual cel puțin o economie de o sută de mii de lei minim, timp de douăzeci și cinci de ani. Vrem să mai depunem prin AFM renovarea anergetică a școli. Din ghidul de finanțare am înțeles că avem disponibili șasizeci de miliarde lei vechi pentru fiecare UAT. Îl vom depune în acest an, când se va deschide sesiunea de depunere. Prin PNNR vrem să mai depunem o cerere pentru o groapă ecologică de gunoi de grajd. Așadar, se lucrează la foc continuu. Încercăm să le ducem pe toate la cap, cu toate piedicile care ni se pun.

Nicolae TACHE

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved