Jungla nemernicilor

Dan Elias

Nu știu ce facultate a făcut cîțu, dar sigur nu ceva economic. Prea e haios când vorbește în termenii acestei discipline. Pare tot timpul un lăutar de mahala care își „în-cântă” ascultătorii cu propria variantă din hora staccato. Nici nu pot să-l ascult atunci când iese la presă și face pe cocoșul zbârlit, deși se vede pe el că nu mai are decât doi-trei fulgi. Ce să zbârlești din ei!?

Dacă aceste lucruri s-ar petrece în baia lui de acasă, în fața oglinzii, n-ar fi nicio problemă. Ce mai contează încă un economist care pronunță „propietate”!. Dar nu; el se dă în spectacol cu tot felul de manele despre economia de piață, ca și cum n-ar fi suficient că și așa este vai de mama ei de economie! Acum văd că a început să ridice iar năsucul și dan vîlceanu, alt sărman în ale cititului și scrisului. Dacă voi credeți că un țambalagiu și un acordionist, care de altfel nici măcar nu știu notele, pot cânta simfonia amărâtului de capitalism românesc, atunci sunteți mai poeți decât mine! Chiar să nu mai fie nicio vioară, pian sau flaut în țara asta!? Chiar să-i lăsăm pe toți neisprăviții să-și pună degetul murdar pe viața noastră!?

Nu sunt revoltat; sunt scârbit. Nu înțeleg cum de vă lăsați înșelați de explicațiile statului cu privire la așa-zisa criză din energie!? Cum de mai aveți puterea să-i suportați poluțiile diurne ale nefericitului cîțu despre legile economiei de piață!? Credeți-mă; habar nu are! Că asta vine din prostie sau din dificultățile lui la citit, nu mă interesează! Nu există „piață de energie” în România anului 2022, atâta vreme cât nu avem decât un singur producător: statul român, adică noi! Cvasitotalitatea sistemului de transport este tot al statului, adică al nostru! În aceste condiții, au hotărât, între ei derbedeii, să cumpere de la noi cu un leu și să ne vândă energia cu o sută, pentru că, vezi doamne, așa a zis „uie”; să avem piață liberă! Pă, bune!? Ăștia chiar cred că suntem tâmpiți!?

Îmi spune și mie cineva de ce nu mai avem o societate națională de furnizare a energiei, a energiei pe care o producem noi!? Rostul statului este acela de a proteja cetățenii și firmele în fața speculei, nu de a îi duce „pe cele mai înalte culmi” de nerușinare. Capitalism, capitalism, dar mai uitați-vă și în ochii noștri!

Să-i mai spună cineva lui cîțu și lui orban că nu există nici urmă de piață a energiei! Liberalizarea lor se referă strict la .. speculă! A venit probabil vremea ca fiecare să-și tragă „mălaiul”, câtă vreme sistemul energetic nu s-a prăbușit definitiv, căci nu mai există generația care l-a construit. Și pentru că acea generație s-a retras .. definitiv sau doar la pensie, nimeni nu a mai construit nimic, absolut nimic! O jungă a nemernicilor, unde dreptatea, cinstea sau munca sunt motive întemeiate pentru excludere socială.

Așa ne trebuie!

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved