Tot ce este inventat în România nu este bun, dar după ce se fură patentul este bun pentru alții. Exact ca în cazul inventantorului insulinei, renumitul doctor Nicolae Paulescu. Exact ca în cazul cercetătorului Virgil Păunescu, inventatorul vaccinului românesc împotriva Covid-19, care a fost ignorat și marginalizat. De ce să avem un vaccin care să asigure imunitate cel puțin 17 ani! A trebuit să cumpărăm o sută de milioane de doze pentru o populație de 18 milioane, cumpărăm în continuare și apoi le distrugem plătind bani grei.
Probabil, dacă nu în mod sigur, nu va fi luat în seamă nici inventatorul Iuliean Horneț, care a inventat o instalație ce transformă paiele de grâu și nu numai în motorină, gaz și îngrășăminte. Prețul acestei motorine ar fi zece la sută din prețul de astăzi de la pompă. Cu alte cuvinte, pe un litru de motorină vom plăti 0,80 lei în loc de un 8 lei. Din o tonă de paie de grâu se obțin 250 litri de motorină, 250 metri cubi de gaz și 550 kg îngrășământ agricol. Totul bio într-o singură instalație. Această instalație există în hala inventatorului român și a fost pornită de peste 50 de ori și a fost testată cu toate tipurile de deșeuri. Multe firme străine interesate au cumpărat deja produsele fabricate aici, noi mai vedem. Prin piroliză se pot obține 400 litri de ulei, 400 kg negru de fum pentru refacerea cauciucurilor și 200 metri cubi de gaz. Și astea numai dintr-o tonă de deșeuri de cauciuc. Plus bitum și păcură. Dar, chiar dacă avem o invenție majoră în acest domeniu, inventatorul român spune că este ignorat de stat și nu ar fi pentru prima oară când alte state se bucură de invențiile românești. Numai din biomasa existentă în fiecare an în România s-ar putea produce peste 300 milioane de megawați, spune inventatorul. Are amprenta de carbon zero și nu mai plătim 83 de euro pe megawat că poluăm cu gaz, ci îi luăm. România poate încasa până un miliard de euro pe an, dar nu vrea nimeni să se implice pentru că se decide altceva, mai spune inventatorul. Legea 248 consfințește biomasa în sensul că este combustibil. „Noi am trecut prin toate fazele și prin parlament și prin promulgare la președinte și în 20 iulie 2022 acest combustibi la fost certificat, numai că băieții deștepți au lansat OUG 112 cu același subiect. Am amendat-o, am trecut-o de Plenul Senatului, iar acum este la Camera Deputaților ca să poată fi finanțată biomasa” ,spune inventatorul.
Vedeți câte piedici, câte hachițe birocratice, câte găselnițe, numai să nu producem acest combustbil, că stricăm jocul companiilor străine. Când a fost vorba de rexaminarea modificărilor Legii Educației Naționale, președintele Iohannis a cerut urgent parlamentului să se implice. La fel și cu Legile Justiției, când se cere Parlamentului să le aprobe fără opinia Comisiei de la Veneția. Oare de ce nu se cere urgent parlamentului să aprobe buget de finanțare pentru această invenție, să se construiască doar două fabrici în Bărăgan și altele în zonele cu biomasă și în doi ani am deveni independenți energetic și cei mai mari exportatori. De ce, de ce? Pentru că trebuie să luăm de la „licurici” microcentrale atomoelectrice, să le testăm la noi și să le amplasăm în locul termocentralelor, alea care mai sunt. Șapca primită la Casa Albă trebuia răsplătită. Oare nu știe președintele că această motorină este foarte ieftină și mașinile care îl duc săptămânal la Sibiu ar cheltui mai puțin din bugetul țării? Sau crede că va umba cu baloții de paie în porbagaj!? Pe timpul lui Ceaușescu paiele erau adunate de o întreprindere specializată care avea sute de mașini care le transportau la CCH Călărași, unde se făcea hârtie de calitate superioară. Acum, hârtia o facem din lemnul pădurilor devorate. La Slobozia, fabrica de furfurol, care făcea… furori în Europa pe vremea lu’ Ceaușescu, a ajuns la… fiare vechi, iar ciocălăii se duc pe apa sâmbetei în loc să fie exploatați la maxim.
Pentru că țineți așa de mult la Proiectul „România Educată”, iată alte exemple, domnule președite! Eugen Pavel, dr. Fizician, a realizat un UCD Rom din sticlă, unic în lume, cu o capacitate de stocare de 15 000 ori mai mare decât a unuia obișnuit, unde ar putea fi stocată întreaga Bibliotecă a Academiei Române iar informațiile ar rezista 5000 de ani. Premiată cu Medalia de Aur la Salonul Mondial al invențiilor, nici acum nu a început producerea în serie, ca să importăm de dincolo. Regretatul inginer Justin Capră, celebru inventator al României, a inventat primul rucsac zburător și după șapte ani de tergiversări pentru aprobări, americanii Wendel Moore, Cecil Martin și Robert Cugnis au preluat invenția și produc în serie. Tot Justin Capră este inventatorul celui mai mic autoturism din lume, „Soleta”, care consumă 0,5 litri benzină la 100 km. Nu e bun nici ăsta! Și să știți, domnule președinte, că foarte mulți oameni de știință servesc interesele altor țări, dar au învățat carte aici, în România educată a lui… Ceaușescu! Nu știți că la „Microsoft” a doua limbă vorbită e româna, iar la NASA mulți specialiști de prim rang sunt români? Poate peste cinci luni, când veți trece la pensie, veți putea medita o seamă de fizicieni care, în mod sigur vor rămâne în țară să inventeze schiuri electrice!
Gheorghe Marinel