Ioan Cărmăzan și Brândușa Novac la Salonul Anual de Carte

Seria manifestărilor culturale cuprinse în programul Salonului Anual de Carte, ediția cu numărul XXXII, a continuat cu Editura Ecou Transilvan, reprezentată de Nadia Baciu- editor, care a adus la Slobozia pe regizorul de film Ioan Cărmăzan, alături de Brîndușa Novac, regizor și scenarist. Aceștia n-au venit singuri, ci însoțiți de cărțile recent tipărte la editură.

Romancier, scenarist și regizor, Ioan Cărmăzan s-a născut la 27 iunie 1948, în Satchinez, Timiş, România. Din februarie 2013 este preşedinte al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România – U.A.R.F. A debutat în 1982 cu filmul „Ţapinarii” (regie şi scenariu), a urmat „Lișca”, „Sania albastră”, „Casa din vis”, „Lotus”, „Margo”, „O secundă de viață” și altele. Fiecare film pe care l-a realizat l-a interesat dintr-un anume punct de vedere, prin arhitectura lui, prin scriitură, prin gramul de noutate pe care îl aducea. Ioan Cărmăzan a publicat câteva cărți, a făcut, evident, filme și nu o dată a afirmat că meseria de regizor e una a hazardului. Are bucuriile ei, plăcerile ei, renunțările ei și înțelepciunile ei.

Carte pe care a lansat-o la Salon – ” Îngerii deghizați” este „o carte-compoziție aparte care se compune interesant dintr-o piesă de teatru și cinci proze scurte, per ansamblu un turn Babel al existenței umane contemporane”, notează Victor Constantin Măruțoiu în textul ce însoțește cartea lui Ioan Cărmăzan. Volumul cuprinde ilustrații cu lucrările graficianului Mircia Dumitrescu, siluetele filiforme fiind emblematice atât pentru stilul de scris al lui Cărmăzan, cât și pentru personajele sale și cele ale sculpturilor. Fănuș Neagu spunea despre Ioan Cărmăzan că este ”un răzvrătit și așa trebuie să și rămână”, care ”vede lumea cu ochi de cineast și o repovestește cu gândire de poet”.

Cel de-al doilea invitat, Brândușa Novac a lansat volumul ”Regatul cascadelor”. Consacrat regizor și scenarist, fost director al circului Globus, Brândușa Novac a primit în cariera sa artistică zeci de premii naționale și internaționale prin montarea spectacolelor din cele mai variate, de la teatru, comedii muzicale, la spectacole de varietăți, music-hall și circ. La acest moment, Brîndusa Novac organizează, în regie proprie, o serie de spectacole de teatru în Bucuresti și evenimente de divertisment în țară. Manuela Hărăbor mărturisește în prefața volumului că ”Regatul cascadelor” este o poveste din care copiii, viitorii adulți, sunt învățați să nu se lase guvernați de frică, un sentiment care a paralizat întreaga societate din ultimii ani. Frica, care este adusă și indusă de cei care sunt în slujba întunericului și care nu își găsesc locul în sufletele și în mințile celor care cred în bunătate, iubire, prietenie, curaj!

Întâlnirea, bazată pe sesiuni de lectură și dialog, a avut loc în foaierul Sălii Europa a Consiliului Județean Ialomița și a fost moderată de doamna Elena Balog, manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu Ialomița.

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved