Lansare de carte
”Inventarea trecutului. 50.000 de ani de cultură, de conflict și conexiuni”, autor Tamim Ansary, s-a numit volumul lansat pe data de 15 octombrie, la Salonul Anual de Carte, Ediția cu numărul XXXIII, pe marginea căruia s-au purtat discuții referitoare la istorie. Invitați la eveniment au fost: Andrei Pogăciaș – istoric, Daniel Sur – poet, prozator, scenarist și Adriana Nica – PR Editura Corint.
”Inventarea trecutului” este o istorie globală a călătoriei umanității începând din Epoca Pietrei și până în era digitală. Cu mii de ani în urmă, când existam doar ca mici grupuri autonome de vânători-culegători, larg răspândite prin sălbăticie, am început să inventăm povești – pentru supraviețuire, pentru a da vieții sens ori pentru a explica necunoscutul. În cele din urmă, toate acestea au devenit fundamentul pe care s-au clădit imperii, civilizații și culturi.
Cartea explorează legăturile și efectele în lanț care alcătuiesc țesătura istoriei: aflăm cum peisajele au dat formă culturilor, cum invenții simple, precum scărițele de șa sau pantalonii, au afectat ascensiunea și decăderea imperiilor, cum învățăturile profetului Mahomed au contribuit la călătoriile lui Cristofor Columb, cum expansiunea mongolă din secolul al XIII-lea a îmbunătățit soarta țăranilor din Anglia… și multe altele. Orice istorie a lumii este, de fapt, narațiunea istorică mondială a cuiva. Astfel, Tamim Ansary propune o narațiune istorică mondială, în care acel cineva suntem „noi”, cei de pretutindeni, răsărind astăzi aici, pe această planetă.
Manifestarea, moderată de doamna elena Balog –manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, a avut loc la Galeriile Arcadia din incinta Centrului Cultural ”Ionel Perlea” Slobozia. Au luat parte la dezbatere oameni de cultură, cadre didactice, elevi de la liceele din oraș, intervenind cu întrebări sau răspunsuri, doi dintre aceștia fiind recompensați cu câte o carte oferită cadou din partea invitaților.
Mulțumim tutror pentru participare!
Vali Șerban,
documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița