Joi, 15 februarie, o întâlnire extrem de interesantă organizată la Liceul Tehnologic ”Înălțarea Domnului” Slobozia, menită să aducă în atenția viitorilor elevi din învățământul gimnazial, și nu numai, oportunitatea unei pregătiri solide în perspectiva ocupării unui loc pe piața muncii din România, în condițiile în care ani buni preocuparea guvernanților a fost în mare măsură absentă din acest punct de vedere. Cert este că exemplul oferit de această unitate de învățământ din Ialomița demonstrează că aceasta este calea de urmat: învățământul dual, cel în care să pună umărul toți cei interesați, guvernanți, administrații județene sau locale și, nu în ultimul rând, agenții economici care în acest moment duc mare lipsă de angajați bine pregătiți profesional în diverse domenii.
La eveniment au fost invitați Dragoș Soare (primarul Sloboziei), Steluța Iuliana Mitrea (inspector școlar general), Florina Roman (inspector școlar pregătire tehnologică), Elena Șerbănescu (președintele Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social), reprezentanți ai agenților economici aflați în parteneriate de colaborare cu Liceul Tehnologic ”Înălțarea Domnului”.
În debutul întâlnirii, profesorul Alexandru Boștină a adus în fața asistenței un material cu tema «Investiții pentru crearea unui spațiudinamic de învățare pentru a facilita tranziția de la școală la muncă», prezentând investițiile din ultimii ani de la Liceul Tehnologic ”Înălțarea Domnului” și unitățile de învățământ conexe (Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr”, Școala Gimnazială Slobozia Nouă, Grădinița cu Program Normal Pinocchio), dar și proiectele privind investițiile în perioada imediat următoare.
În continuare, Iulia Nedeloiu, directorul Liceului Tehnologic ”Înălțarea Domnului”, a vorbit despre inserția pe piața muncii pentru elevii din învățământul profesional și tehnic, venind cu date exacte din unitatea școlară pe care o conduce. „Stăm bine, avem 40 la sută dintre absolvenți angajați, 40 la sută și-au continuat studiile la zi sau la seral (în cazul celor care nu au promovat examenul de Bacalaureat, la tehnic știți că este o problemă, au ales cursurile unei școli posliceale), 10 la sută beneficiază de șomaj, iar 5 la sută au plecat în străinătate. Eu sunt convinsă că peste câțiva ani ani inserția pe piața muncii va crește, pentru că Slobozia merită profesioniști… construiți aici, la noi.”, a declarat Iulia Nedeloiu.
După aceste intervenții, cei prezenți la întâlnire au vizitat laboratoarele de alimentație publică din județ (care oferă elevilor echipamente de ultimă generație) și de estetică și igiena corpului (cu demonstrații … pe viu ale elevilor cursanți).
Am mai reținut pentru citirori intervențiile primarului Dragoș Soare și ale inspectorulului școlar general Steluța Mitrea la briefing-ul de presă susținut la finalul evenimentului.
Dragoș Soare: „Vreau să-i felicit în mod deosebit pe cei care conduc în acest moment liceul. Se vede, de departe, că este cea mai performantă echipă din Slobozia, și o spun fără niciun fel de rezerve, poate îi provoacă și pe ceilalți manageri de liceu. Este o echipă care depune eforturi, care pune suflet înainte de toate, care a pus pe primul loc formarea noii generații, și se vede aceasta din investițiile pe care ni le solicită, din atenția cu care pun în pagină aceste investiții. Au demonstrat că se poate, că se poate să se întâmple și la Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului” lucruri de mare interes și de mare valoare pentru această comunitate, că se poate să creezi parteneriate cu agenții economici importanți din Slobozia, că se poate construi o nouă generație de oameni dedicați anumitor activități în Slobozia. Ei au înțeles ce înseamnă reconectarea la piața muncii, alții sper să înțeleagă mai repede, pentru că nu ne mai putem permite să formăm tineri care odată ce au terminat școala nu au capacitatea să facă absolut nimic. Am crescut foarte mult în acești trei ani de zile, sper ca acest proces de dezvoltare, acest proces investițional să nu se oprească. De altfel, înainte să intrăm în această conferință de comunicare și de prezentare am discutat cu management-ul școlii și le-am transmis că avem ca obiectiv extinderea spațiului, știind de nevoile pe care le au, extinderea spațiului, respectiv săli de clasă noi și o sală de sport nouă în curtea liceului. Încă o dată felicit echipa care conduce această unitate de învățământ, felicit echipa de la Inspectoratul Județean Școlar, care este implicată activ în toate aceste proiecte.
Steluța Mitrea: Sunt onorată să fac parte din această echipă, și când spun echipă mă refer la profesori, directori, inspectori. Felicitările sunt pe deplin meritate. În urmă cu câțiva ani la Liceul „Înălțarea Domnului” lucrurile nu stăteau chiar foarte, foarte bine, trebuie să recunoaștem. Acest liceu era oarecum în cădere liberă. Dar, în ultimii ani am identificat o echipă managerială cu viziune și, ceea ce este foarte important, faptul că au capacitatea de a se ancora în realitate și nu în trecut, ba chiar în viitor. Aici este vorba de foarte, foarte multă muncă, foarte multă implicare. Vă felicit pentru că ați dărâmat mitul după care liceele tehnologice ar fi… cenușăresele societății. Iată că nu este așa. Mă acuza în urmă cu ceva timp cineva că învățământul profesional/dual este un vis al inspectorului școlar general. Într-adevăr, dezvoltarea învățământului profesional-dual a reprezentat pentru mine, ca inspector școlar general, un mare obiectiv. Recunosc că am realizat de la început că este un lucru foarte greu, dar cu ajutorul colegilor care au o viziune, cu ajutorul reprezentanților primăriei, al agenților economici și cu oportunitatea accesării de fonduri europene, iată că învățământul profesional/dual nu mai este un vis nerealizat al nostru. Vă felicit și vă doresc mult succes.
Nicolae TACHE
LICEUL TEHNOLOGIC „ÎNĂLȚAREA DOMNULUI” SLOBOZIA
OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ 2023-2024
1. VOCAȚIONAL SPORTIV
* 1 clasă 24 locuri – învățământ liceal (Calificare – Istructor sportiv)
2. ORGANIZATOR BANQUETING
* 1 clasă 24 locuri – învățământ liceal (Calificare – șef de sală)
3. ESTETICA ȘI IGIENA CORPULUI OMENESC
* 1 clasă 24 locuri – învățământ profesional (calificare – frizer, coafor, manichiură, pedichiură)
DOTARI: 1 laborator informatică; 1 laborator alimentație publică dotat cu mobilier și aparatură specifică; 1 cabinet psihopedagogic; 1 laborator estetica; 1 laborator chimie-fizică; 1 cabinet CEAC; 1 cabinet medical; 1 bibliotecă; 1 teren de sport.
4. ALIMENTAȚIE PUBLICĂ
* 1 clasă 24 locuri-învățământ profesional DUAL (calificare – bucătar 13 locuri, cofetar patiser 11 locuri).
* 1 clasă 24 locuri-învățământ profesional DUAL: (calificare – mecanică auto 10 locuri, sudor – mecanic utilaje 10 locuri, lucrător pentru întreținere și reparații 10 locuri.